Frustrările unei HR-iste

Ce poate fi mai greu in ziua de azi decat sa fi director de HR la o firma de IT? Poate sa fii director de HR la un spital! Ziarul Financiar relateaza declaratia uimitoare a unei frustrate:

“În ultima perioadă se simte o presiune a pieţei în procesul de recrutare şi ofertare. Acest lucru se datorează în principal companiilor care participă la schema de ajutor de stat în domeniul IT&C. Aceste companii trebuie să angajeze un număr considerabil de persoane pentru a putea respecta condiţiile impuse de program. Considerăm că această situaţie nu este una sustenabilă şi creează o creştere artificială a salariilor pe piaţa IT, afectând în acelasi timp şi sistemul de învăţământ, întrucât studenţii aleg să-şi întrerupă studiile în favoarea unui salariu nerealist”, a spus Grigoriada Stroe, care coordonează politicile de HR dintr-o multinaţională cu 1.400 de angajaţi în România. (sursa)

Declaratia este uimitoare pe mai multe nivele si nici nu stiu de unde sa incep. In primul rand, cat de penibil sa fii sa dai declaratii impotriva unei facilitati de care propria ta companie beneficiaza si astfel si tu ai o paine de mancat, doar pe motiv ca aceasta facilitate iti face tie munca mai grea pentru ca trebuie sa iti storci creierii sa gasesti oameni sa angajezi.

In al doilea rand, este la mintea cocosului ca salariile mari in IT nu sunt in primul rand din cauza facilitatilor fiscale si in al doilea rand nici “presiunea pietei” nu din cauza acestor facilitati exista, ci din cu totul alte motive pe care un om care lucreaza pentru o firma de IT ar trebui sa le viseze, altfel inseamna ca nu are habar de piata in care lucreaza. Domeniul IT este unul de varf, adica foloseste materia cenusie. De unde rezulta ca oferta este mai mica decat sa zicem in domeniul taximetriei unde “oferta” este mult mai mare. Despre cerere, ce sa mai zicem: traim intr-o lume super-tehnologizata intr-un continuu progres in care apar noi si noi tehnologii si firmele care folosesc tehnologiile inalte au profituri imense, tocmai din cauza eficientei adusa de aceste tehnologii. In plus, apar noi sectoare de consum, cum ar fi industria entertainmentului virtual (jocurilor pe calculator, domeniul firmei la care lucreaza tanti) care mananca din alte sectoare cum ar fi TV, carti, cinema, gambling, parcuri de distractii, cafenele etc. Adica oamenii, mai ales tinerii, petrec din ce in ce mai mult timp si bani jucandu-se in detrimentul altor activitati. Dar ce lungesc vorba, este evident ca cererea de materie cenusie este imensa, cu mult sub oferta, si va fi pentru urmatoarele decenii, probabil si mai mult ca acum.

Nu mizilicul oferit prin deducerea pe salariile din IT este cauza deficitului de ofera pe piata IT.

Pe langa cele spuse mai sus, ar mai exista inca o chestiune: domeniul IT a luat avant la noi si pentru ca nu este dependent de infrastructura. Este dependent de infrastructura IT, dar aceasta este deja la standarde de top, autostrada informationala s-a dezvoltat tocmai pentru ca nu am avut una si ce-am construit s-a facut cu noile tehnologii si s-a facut bine, fiind facuta de particulari nu de firmele partenere CNADR sau ale altui organism de stat [1]. Existand deci infrastructura si salariile de la noi fiind infime comparativ cu vestul (tanti aia oare nu stie ce salarii au programatorii in Germania?), nu este prea greu pentru o firma sa vina sa deschida o filiala. Ba chiar este foarte usor, este nevoie doar de oameni buni pe recrutare care sa se descurce sa fata o selectie de CV-uri.

IT-ul nu este singurul domeniu unde deficitul este mare pe forta de munca. Un domeniu similar este sanatatea, insa din pacate spitalele din vest nu se pot muta in Romania peste noapte, asa cum se intampla cu firmele IT. De aceea, asistam la un exod al medicilor si chiar dupa ce se vor mari salariile acesta va continua, pentru ca exista un principiu al vaselor comunicante, si cum salariile sunt mai mari in vest, inevitabil oamenii se scurg intr-acolo. Lucru care nu se intampla acum in domeniul IT, tocmai pentru ca mai exista in ca destui fraieri care prefera sa lucreze pe 4500 lei in Romania, in loc sa munceasca pe 5000 euro in Germania – lucru uimitor pentru mine, dar considerat exagerat de tanti HRista. Cu adevarat “salariu nerealist”! Amuzanta de altfel aceasta perla, ca din cauza salariilor mari, studentii intra pe paine si castiga astfel salarii “nerealiste”, afectand sistemul de invatamant. Cat comunism in aceasta viziune! Imi amintesc cum la intalnirea de 20 de ani de la liceu (de informatica), profesorul de informatica – putin mai batran ca noi de altfel – ne amintea ca atunci cand s-a transformat liceul in specialitatea informatica, din cauza ca nu ne mai duceam la olimpiade de matematica ci preferam informatica, profesorul de matematica – un dinozaur comunist – a protestat, afirmand de nenumarate ori ca “cu informatica asta nu o sa faca nimic in viata”. S-a dovedit cu totul contrar, asa cum si studentii de azi care prefera sa renunte la facultate pentru salarii nerealiste, sunt viitorii Bill Gates de maine, lucru imposibil de inteles de tanti HRista.

Ubisoft are in jur de 1200 de angajati in tara. As face un apel daca vreunul citeste acest articol sa dea share la colegi si sa o puna impreuna de un protest, cerand firmei sa o dea afara pe tanti HRista pentru lobby impotriva unui mic avantaj fiscal care oricum nu este determinant pentru cresterea domenului IT dar care poate mai tine in tara cateva zeci de mii de programatori care altfel ar fi fugit deja – lucru iarasi la care nu se gandeste tanti HRista. Oare ce s-ar intampla daca salariile in IT ar fi mai mici decat sunt acum, in caz ca nu ar exista deducerea? E greu de ghicit? Fie multi ar pleca in afara – marginea aia de procente, poate conteaza mai ales la salarii mari, fie s-ar plati salarii la negru cum se plateau inainte de deducere si cum se platesc acum in alte domenii. Deci oricum nu s-ar elibera “tensiunile” din piata … ba poate tanti HRista ar avea si mai multe probleme in a-si face datoria.

In concluzie, este oricum o aberatie ca un om din domeniu IT sa faca lobby impotriva domeniului IT, mai ales cand are argumente penibile. Nu este necesar ca toti oamenii sa inteleaga economie si accept ca gandirea liberala este oricum SF in Romania, sunt putini care inteleg puterea taxelor mici si efectul asupra dezvoltarii. Dar ne-am astepta macar ca prostii sa stea in banca lor. De mirare este si faptul ca ZF a publicat acest articol. Din pacate, nu l-am citit pe tot, fiind per pay, tare as fi curios ce alte perle a debitat in continuare, desi dupa cum a inceput …

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] ca o mica nota, singurul organism de stat din domeniu ar fi ROTLD care numai dupa cum arata site-ul va dati deama ce profesionisti sunt pe-acolo;

9 comments

  • mentiune:

    Tipa zice asa in articol:

    “În ultima perioadă se simte o presiune a pieţei în procesul de recrutare şi ofertare. Acest lucru se datorează în principal companiilor care participă la schema de ajutor de stat în domeniul IT&C. Aceste companii trebuie să angajeze un număr considerabil de persoane pentru a putea respecta condiţiile impuse de program. Considerăm că această situaţie nu este una sustenabilă şi creează o creştere artificială a salariilor pe piaţa IT, afectând în acelasi timp şi sistemul de învăţământ, întrucât studenţii aleg să-şi întrerupă studiile în favoarea unui salariu nerealist”, a spus Grigoriada Stroe, care coordonează politicile de HR dintr-o multinaţională cu 1.400 de angajaţi în România.”

    Si e proasta pentru ca nu stie legea nici sa faca un simplu calcul de matematica.
    Singura conditie de “volum” care o impune legea, este sa existe un venit de 10.000$ (nu euro, ciudat?) per programator.

    Ori, daca am si un singur programator in firma, cu un salariu de 500euro net (ceea ce e un super-minim) salariul lui ma costa 10512Euro anual.

    Ori, e f. simplu sa infiintez o firma care sa respecte conditiile cerute de lege, unde sa-mi transfer programatorul.

    Cu firma asta inchei contracte a caror valoare acopera salariul programatorului (si indeplinesc conditiile legii) si atunci am un profit brut de 1140 euro/an, reducerea acordata de stat.
    La 10 oameni (sau 5 cu salarii de 1000euro) sunt 5700 euro pe an si tot asa.
    Faceti calcul cat iese la 1200 angajati.

    Categoric, cu cat am mai multi, cu atat profitul creste dar nu ii angajeaz doar ca sa am reduceri, daca nu am ce sa le dau de lucru.

    Problema ei este alta: ca si-au dat si altii seama ca in conditiile astea e profitabil sa ai firme de programare in Romania si concurenta intre angajatori e mare, deci si salariile sunt mari, profitul firmei lui tanti e ceva mic (dar tot ENORM, garantat) ceea ce n-ar trebui sa fie problema ei, ca doar e angajat nu patron.

    Si ar trebui sa se bucure ca studentii isi intrerup studiile ca sa se angajeze, ca altfel n-ar avea nici atati oameni si ar trebui sa dea salarii si mai mari, daca o doare atat grija de studiile lor, ar trebui sa le ofere facilitati de lucru part-time.

    Oricum studiile alea sunt frectii la picior de lemn, pretexte ca niste dinozauri comunisti din invatamant sa isi primeasca salarii pentru a preda in mare parte lucruri inutile pe piata muncii in IT.

    • lucrurile sunt multe prea simple ca sa ne complicam cu analize de astea; cu sau fara deduceri, piata ar fi aceeasi, poate da, profiturile care ies in afara ar fi mai mici; insa din punctul de vedere al statului, banii astia dedusi nu ies chiar toti, pentru ca o parte, prin salarile ramase inauntru, reintra in consum;

      paradoxal cum in loc sa tragem concluzia ca taxele scazute produc dezvoltare, competitie si prosperitate – deci sunt bune – comunistii vad exact invers: sunt prea mari profiturile si se creaza “dezechilibre”; “dezechilibrele” au fost samanta comunismului inca de la inceputuri, lenesii erau invidiosi pe oamenii care munceau si au cerut egalitate …

      studiile universitare o sa fie in curand istorie, la cate optiuni si alternative exista astazi; probabil o sa ramana pentru angajarea la stat, dar nu e doar chestiune romaneasca faptul ca nu mai e relevanta hartia si ca oricum la cat de rapid se schimba lumea, profesorii nu prea mai au ce sa te invete;

  • Cei 16% care ii acorda statul sunt, raportate la fondul de salarii sunt undeva pe la 13%.
    O firma cu 1200 angajati IT are un fond de salarii pe undeva la 1 milion de euro (lunar).
    Reducerea de 13% inseamna un profit de 130.000euro LUNAR, aproape 1.5 milioane euro anual!
    Chiar daca ar fi pe zero cu restul, asta e o afacere mai mult decat profitabila.

    E greu de spus ce vrea si ce nu-i convine de fapt dar din titlul articolului eu vad un singur lucru, se plange ca salariile sunt prea mari.

    Deci NU ca sunt greu de gasit, ci ca sunt greu de gasit cei care sa lucreze pe bani putini, cum sunt in alte domenii care nu necesita specializare, sau chiar domenii cu specializare (dar se poate face relativ rapid la locul de munca).

    “Generalizarile” nu sunt deloc “irelevante”, realitatea asta este, ca in timp ce cucoana primeste undeva de la 3000euro in sus (la o firma cu 1200 angajati poate chiar de 2x mai mult) se plange ca plateste probabil undeva pe la 500-1000euro cel mult la cineva care chiar munceste si nu e chiar asa usor de gasit ca un director de HR care sa vorbeasca prostii in presa.

    P.S. link -ul la articol nu e schimbat..

  • Si asta in timp ce:

    Salarii FABULOASE pentru managerii din România. Vezi LISTA de la A la Z

    http://www.realitatea.net/salarii-fabuloase-pentru-managerii-din-romania-vezi-lista-de-la-a-la-z_1073584.html

    Manager HR

    Firme mici: între 1.000 şi 1.500 euro

    Firme medii: între 1.500 şi 3.000 euro

    Firme mari: 3.000 – 6.000 euro

    Beneficii specifice: Maşină de serviciu, laptop, telefon mobil, asigurare de viaţă, buget de transport şi relocare, buget pentru activităţi sportive, pensie privată, asigurare medicală;

    Alte poziţii echivalente (cu aceleaşi salarii şi beneficii): coordonator HR, supervizor de resurse umane, responsabil HR;

  • Cred ca mai intai trebuia sa dai titlul articolului, pentru ca valoreaza mai mult decat o pagina de comentarii:

    Creşterea salariilor din IT este artificială. „Se va reveni la normal atunci când se va termina schema ajutorului de stat“

    Intr-adevar, cat de cretina poti sa fii ca sa:
    1. te plangi ca salariile mari sunt din cauza ajutorului de stat, cand practic statul iti platest o parte din salariul programatorului, deci te ajuta enorm ca buget de HR

    2. atunci cand in romania esti platit, fie ca si programator, de 3-4 ori mai putin decat in Vest, sa ti se para ca salariile sunt anormal de mari.

    Si acum un secret:
    2) se explica prin prisma a ceea ce imi povestea cineva care lucreaza la o multinationala, nu pe IT dar tot pe un domeniu care necesita o oarecare specializare.
    E aceeasi hotie ca si la sistemul de sclavagism “au-pair”.

    Firma din Ro functioneaza ca un fel de subcontractor pentru firme occidentale.
    Angajeaza oameni, pe salarii pornind de la 2-300euro si ajung dupa ceva ani undeva pe la 4-500maxim.
    Oameni care NU au nici o specializare in domeniul respectiv (dar stiu 1-2 limbi straine) si sunt suficienti de isteti ca in cateva luni, max. 1 an sa se descurce bine in domeniu.
    In schimb, subcontractorul primeste in jur de 2000euro/luna per angajat.
    Diferenta, binenteles ca ramane in buzunarul lor.
    Asa ca tanti transmite off -ul sefului caruia probabil ii ofera momente private si anume, ca profitul este abia pe la 40-50% nu 70-80% ca altii.

    Da, tanti e una din bietele directoare de HR care spre deosebire de majoritatea altora din Romania, nu reuseste sa gaseasca si pe bransa ei oameni care sa-i platesca cu maxim 200 euro.

    Probabil cand se socializeza cu tovarasele in bransa, e singura care trebuie sa marturiseasca. cu nespusa rusine, ca e nevoita sa dea salarii de la 4-500 euro in sus, neputand sa-i motiveze strict cu mandria ca se lasa exploatati de o, pardon, lucreaza intr-o multinationala.

    N-ar fi mare lucru sa o dea pe tanti afara, ca oricum se pare ca e plasata acolo cu p*le, evident nereusind sa inteleaga dinamica pietei in domeniul in care lucreaza.

    Daca vor mana de lucru ieftina, atunci sa motiveze elevi, studenti, sa organize concursuri de programare, sponsorizate cum trebuie, nu pe pixuri si ochi frumosi, sa acorde burse si etc. pentru ca Statul, evident, nu o sa faca nimic in domeniul asta.

    La noi, probabil majoritatea facultatatilor de IT ca si multe altele, produc doar oamenii cu hartii, nu pregatiti in ceva concret.
    Si pana la urma, asta convine de minune angajatorilor, pentru ca in felul asta, pregatirea de 3 ani o fac in 6 luni la locul de munca, dar iau un salariu de mizerie 5 ani, pentru ca, nu-i asa, sunt novici in domeniu.

    In rest, Spitalele din vest NU se vor muta in Europa de Este pentru ca nu vor veni oamenii din Germania sa se trateze in Romania. Dar in schimb au angajat si vor angaja oameni pregatiti pe bani grei in Romania (facultatea privata de medicina e undeva pe la 1500euro/an la noi, afara probabil de 10 ori mai mult cel putin, nu mai vorbim de experienta practica)

    De asta trebuie sa fim o tara saraca, de asta nu se supara UE ca 40% din banii publici dispar in buzunarele politicienilor si nu cele ale romanilor care muncesc:

    http://www.capital.ro/presedintele-curtii-de-conturi-din-100-lei-bani-publici-40-dispar-pe-diferite-cai.html

    Si inca 2 articole corelate cu subiectul, care merita citite:

    Directoarea de multinationala si salariile de 800 Ron
    https://reportajelive.wordpress.com/2014/10/07/directoare-de-multinationala-partea-a-2-a/

    Directoarea de multinationala – partea a 2-a
    http://forum.softpedia.com/topic/1018605-salarii-hr-multinationale-romania/

    • Alin, parerea mea este ca domeniul IT nu poate fi comparat cu nimic din Romania, din orice punct de vedere. Poate doar companiile care sunt “specializate” pe contracte cu statul si/sau fonduri europene. In rest, piata este fortata sa fie libera din cauza cererii: e mereu presiune in sus, pe salarii si pe faciltati, deci nimeni nu sta in ajutoare (nu e ca in agricultura unde fara subventii domeniul moare) si nimeni nu impiedica o companie romaneasca sa renunte la “middle man” si sa vanda in afara. De altfel, exista exemple nenumarate care nu au echivalent in alte domenii. Exista firme de top pe produsul lor care sunt 100% romanesti si asta in nici un caz din cauza subventiilor statului.

      Problema tipei este ca e din ce in ce mai greu de recrutat, nu mai merge paradigma: ai bani, bagi anunturi la greu sponsorizate pe bestjobs, faci selectie si gata, i-ai gasit. Acum ca HRist trebuie sa fii creativ, sa faci head hunting, sa ai canale variate, sa ai o relatie cat mai buna cu actualii angajati pentru a-i folosi ca agenti, etc – lucruri grele de facut pentru o baba comunista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.