Agrocraţia schimbă România?

Pare uimitor cum Sistemul gaseste mereu o cale de iesire si din fiecare sut in fund face un pas inainte. De cata vreme tot incearca PNL si Klaus sa il dea jos pe Ponta? De cand a castigat Klaus. Procentele anormale insa pe care le are PSD-ul au facut imposibila orice alianta, de unde si nevoia de “masuri speciale”.

Privind la rece situatia concreta, “solutia” protestelor nu este deloc noua. Furia multimilor este folosita periodic: ba de Basescu (vs Geoana), ba de PSD vs Basescu si acum a venit randul PNL-ului sa isi activeze “specialistii” in inginerii sociale cu aplicatii in strategie politica.

Cat de dura este batalia si cat de ascutite sunt armele, putem vedea si din reactia PSD-ului care nu doarme si stie ca dupa furtuna va urma o mare perioada de liniste si in cele din urma tot pensionarii si bugetarii o sa decida soarta Romaniei. De unde si graba cu care PSD-istii au scos 5 miliarde din pusculita infinita a statului ca sa mareasca salariile la bugetari. Miscarea nu este deloc intamplatoare si arata ca in spate, partidele au masuri pregatite pentru orice situatie de criza.

Iata deci cum inca o data furia multimii a fost deturnata rapid si precum la judo, sistemul s-a folosit de puterea “inamicului” pentru a marca inca o victorie.

Raman cateva intrebari, pe care poate o sa le abordez in articolele viitoare:

– exista totusi o solutie prin care putem iesi din chingile “sistemului”?
– poate fi sistemul schimbat “din interior” cum s-a tot “sugerat” de “specialisti” si de “ong”-isti in ultima vreme?
– are vreo insemnatate faptul ca ultima revolutie cat de cat cu impact s-a facut prin preluarea televiuziunii?
– ar fi avut “revolta” alte rezultate si alta directie, daca ortodocsii “fundamentalisti” si “traditionalisti” nu ar fi fost dezgustati de sloganurile impotriva Bisericii? Sa nu uitam, ca atunci cand preotii au vrut, chiar fara binecuvantarea ierarhilor, ortodocsii au strans peste un milion de semnaturi impotriva cipurilor. Cred ca daca ortodocsii nu erau goniti, cel putin cateva zeci de mii de oameni in plus, precum si un plus de “imunitate” la sistem era adaugat protestelor.

Bineinteles, intrebarea intrebarilor este daca revolta poporului este una veritabila si frustrarile acumulate pot fi canalizate intr-o directie cu sens, care sa atraga fortele si sa dupa la o coeziune de spirit si viziune. Rareori in instorie s-a intamplat asta si de obicei ca reactie la un dusman brutal si inflexibil. Ori sistemul actual nu este nici brutal – ne stranguleaza cu manusi chirurgicale, ne intoxica cu doze homeopate – si nici inflexibil: fatarnicia este un “must have” pentru orice politician actual, fiecare actor, fie politician, fie partid, fie ONG, fie simplu persoana publica (Moise Guran de exemplu) are mai multe fete si le pune in fata de fiecare data pe cele mai potrivite. Astfel, precum celulele canceroase intr-un organism, apararea impotriva cancerului din sistem este extrem de dificila si necesita nu doar hotarare si spirit de jertfa, cat mai ales discernamant si perseverenta.

(va continua)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.