Inca un “expert in investitii” da sfaturi pentru fraieri

Grigoraş crede că această volatilitate cu tendinţe de scădere se va menţine cel puţin în prima parte a anului, stabilizarea venind în a doua parte, pe măsură ce corecţiile „nece­sare“ îşi pierd din amplitudine. (Sursa: ZF)

Despre calitatea interviurilor luate “expertilor financiari” de catre Ziarul Financiar am mai tratat aici. Cum bursa pica si situatia e nasoala, se pare ca brokerii au inceput sa cumpere prezenta in presa ca sa stimuleze fraierii sa intre pe bursa, ca acum e momentul cand pica bursa.

In primul rand, chestia care o zice Grigoras este nu doar o mare prostie – daca ar fi spusa sincer – ci in primul rand o mare minciuna. Sa faci tu predictii pe termen de un an si sa zici ca in jumatatea a doua a anului bursa va creste, trebuie sa fii mare arogant, sau un dezinformator interesat de luat comisioane. Caci daca lumea crede ca acum preturile sunt jos si urmeaza sa “ia amplitudine”, ce inseamna altceva decat ca ii chemi la tine: veniti toti cei cu bani sa-mi platiti mie comisioane ca veti avea super-randamente peste un an.

Nici Soros nu stie ce va fi peste o luna, dar peste un an … Dar asta e la mintea cocosului, mai putin a ziaristului care i-a permis sa debiteze astfel de vrajeli.

Oricum interviul este interesant, pentru ca fara sa vrea, Grigoras ne informeaza ca smart-money parasesc Romania:

Fondurile de pensii româneşti sunt principalii cumpărători de acţiuni la bursă în acest moment, când fondurile de investiţii străine vând, spune Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare la Intercapital Invest.

Baiatul asta e atat de incepator incat nici nu realizeaza ca printr-o astfel de informatie nu incurajaza deloc investitorii romani. Dar oricum nu asta conteaza, am subliniat doar acest mic amanunt pentru ca rezultatul este contrar intentiilor, patronii de la Intercapital cumparand reclama ca prostii daca au lasat sa rasufle informatia asta.

Cat de prost sa fii, sa cumperi acum cand investitorii straini fug. Aia de prosti fug? A mai si mentionat ca fug desi actiunile romanesti sunt subevaluate! Pai sa cumpere fraierii acum, ca o sa vina strainii sa cumpere cand o sa fie supraevaluate …

Sa cumperi cu fondurile de pensii, care oricum nu au de ales?! Astia cumpara oricum mereu pentru ca asta e treaba lor: musterii contribuie, fondurile de pensii cumpara. Intre timp, pana la scadenta dintre musterii mai dau ortul popii si la vanzare nu o sa fie alglomerare prea mare. Dar ce zic eu, pana la scadente sunt atatea m&a-uri si mariri de capital incat dupa cum am mai zis, fondurile nu prea se ocupa decat cu cumparatul.

A face analize acum de pe o zi pe alta si a da si verdicte ca o mica crestere de o zi a fost “corectie tehnica” este pura joaca de-a analisme ieftine. Volatilitate: pai cum sa nu fie volatilitate cand toata lumea fierbe, nu doar pietele financiare.

“A scazut cu 10% – nu mai are unde sa scada” – o alta perla.

Nu stiu de ce ziaristii nostri imita pe cei din afara, se pare ca este general uman ca a da stiri optimiste cu privire la evolutiile financiare prinde bine in presa, sau poate asta e starea oamenilor care lucreaza in presa. Sa ne punem in locul lor: daca bursa creste, ei dau stiri cu incurajari, lumea ii citeste, toti sunt feritici. Ziarul are popularitate. Daca bursa pica: toata lumea vrea sa stie ce se intampla si ziaristul scrie articole sa explice: China e problema, corectie tehnica, etc. Ziarul are popularitate! Mai are vreo importanta daca tu spui prostii?

Dupa cum am spus in articolul anterior, ziaristul economic nu are nici un interes sa fie obiectiv, sa faca o analiza a pietei obiectiva, sa nu se hazardeze in predictii aiurea care nu au fundamente sau daca macar fac predictii sa vina si cu justificarile, sa explice pe ce informatii fac predictiile si analizele. Nu are interes pentru ca nu are cine sa il evalueze si nu prea exista competitie. Presa asa-zis economica de la noi este la fel de putreda ca restul presei, cautand clickuri si nimic mai mult. Deontologia este moarta.

In primul rand insa ce nu imi place in presa noastra este ca daca nu paltesti nu apari. Oamenii astia sunt muritori de foame si nu isi permit sa invite oameni de calitate, ci aduc pe cine palteste. Asta e de fapt problema principala: deontologia.

Deontologia ziaristica ar indatora pe cei care fac astfel de interviuri sa vina pregatiti si sa mai mentioneze din cand in cand si istoricul unei actiuni, randamentul unei companii etc, nu doar sa comenteze ca la fotbal.

PS: paradoxal comentariul lui Grigoras prin care explica de ce vand strainii: “din cauza contextului international”. Alooo Grigoras, de marirea dobanzii al Fed ai auzit cumva?! Daca nu, mai citeste:

“Evident daca Fed-ul continua taperingul, dobanzile probabil vor incepe sa creasca si banii vor iesi din Romania accelerat, direct proportional cu volatilitatea pietei bondurilor” (Sursa: FOAIA VERDE-A FED-ULUI – 3 IAN 2014!)

sau aici:

Ce va insemna aceasta marire de dobanda pentru noi, pentru Romania? Evident dolarul va creste fata de euro si indirect fata de leu. Apoi, asa cum banii fug de pe burse catre bonduri (in iminenta asteptare a cresterii ratelor), nu este exclus ca si banii bagati de anumite banci straine in obligatiunile statului roman sa fie retrasi si astfel costurile de indatorare ale tarii noastre sa creasca. Deci cel putin in doua puncte vom fi loviti: 1) in curs si 2) in dobanzi. (Momentul Adevarului – 5 SEP 2015)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.