Bursa azi: Draghi a facut magie din nou

draghiDupa ce saptamana trecuta Yellen a rezistat tunurilor congresmanilor americani, a venit randul lui Draghi sa calmeze pietele. Cu adevarat, miscari concertate ale celor doua banci centrale, un efort imens de proptire a dominourilor intr-un moment critic in care nori negri se arata la orizontul bancillor europene ale caror actiuni au cazut in multe cazuri sub minimele din 2008.

Nu am urmarit toata conferinta ci mai ales intrebarile ziaristilor. Multe dintre ele atacau direct dobanzile mici si salvarea bancilor in detrimentul oamenilor. Draghi a fost atacat pe toate fronturile, de la intarzierea in aplicarea masurilor interventioniste (comparativ cu SUA si Japonia) pana la acuzele ca BCE se afla in negocieri cu Italia pentru cumpararea de obligatiuni. La care intrebare, Draghi a raspuns ca una e sa accepti ca colateral, alta e sa cumperi.

Ca si cum eu as putea sa pun colateral cocioaba de la tara pentru o vila in primaverii in Bucuresti. Caci oricum cocioaba mea de la tara este mai valoroasa decat bondurile junk ale Italiei pe care BCE le accepta pentru a salva bancile italiene, care cica ar fi inceput un bailin dureros pentru deponenti. Sa nu uitam ca luna trecuta, guvernul Italian a fost “nevoit” sa “salveze” cateva banci care intrasera la apa, prea tarziu insa pentru un pensionar care pierzandu-si cei 100.000E din depozite, s-a spanzurat [SURSA].

Se intelege ca depozitia lui Draghi si raspunsurile date jurnalistilor nu au fost decat in binecunoscutul registru al argumentelor seci si penibile cu care bancherii centrali ne-au obisnuit:

  • toata lumea sufera la fel, nu e doar la noi
  • nu doar europenii sunt in pericol sa isi piarda depozitele: la fel e peste tot
  • singura solutie este sa ne unim si mai mult, sa facem uniune bancara
  • eu (Draghi) cred in Euro, dar trebuie sa luptam pentru el
  • BCE mai are mijloace de interventie (what-ever-it-takes #2)

Rezultatul conferintei lui Draghi s-a vazut astazi:

DAX: +2.85%

EUROSTOXX: +2.79%

ATX: +3.15%

SMI: +2.5%

CAC 40: +3.01%

(pana si) IBEX 35: 3.51%

Ce este insa interesant, este ca bancile germane nu si-au revenit inca: DB a fost tot pe minus (chiar daca doar  0,29%), Commerzbank (-0.28%).

Apropos de banci, Draghi e de parere ca sunt stabile, solide, etc. Actiunile pica doar pentru ca bancile (inca) nu au profituri … mari.

Eu am insa o mica banuiala ca nu Draghi a pompat pietele si negocierele la Brexit. Nu am urmarit si nu cunosc problema, nu am nici cea mai vaga idee ce ar insemna asta, decat ca se pare ca britanicii vor sa sare din Titanic si sa se pregateasca pentru colapsul UE, de unde si nevoia de separare a granitelor si a economiei, ca oricum bancar, englezii nu au acceptat si nu vor accepta niciodata sa intre in UE.

3 comments

  • Doar prin tragedii majore poti face oamenii sa accepte ceea ce altfel li s-ar pare inacceptabil.

  • ”uniune bancara”=globalizarea industriei bancare?
    O banca pentru toti? Monopol?!

    • nu globalizare, europenizare; uniunea se face pas cu pas, sistematic, metodic, programatic;

      le unesc ca sa le prabusasca; ordo ad chaos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.