A scăpat Deutsche Bank de crash?

dbA trecut mai mult de o lună de când prețul acțiunilor la una dintre cele mai mari bănci ale lumii a căzut atât de mult încât a fost nevoie să iese în față ministrul finanțelor al Germaniei și să asigure acționarii că “banca e solidă”.  De atunci, prețul și-a revenit de la 13E la aproximativ 17E, cu mult însă sub 21E, prețul de la începutul anului.

De la căderea din februarie, am mai aflat că DB nu va mai face profit nici anul acesta, iar luni seara, Moody’s a anunțat ca e posibil să miște în jos ratingul băncii, dând încă o lovitură imaginii și-așa șifonate a acestui tigru de hârtie care este pompat de pe ambele maluri ale Atlanticului, când cu dolarii toxici ai Yelenei, când cu euroii lui Draghi, după cum le vine rândul la fiecare.

Căci fără a fi pompat în moduri tainice doar de bancheri știute, acest zeppelin imens care când/dacă va pica  va trage cu el întreaga Europă, nu ar mai putea zbura nici măcar până apucă Draghi să îi informeze pe toți că banii lor pot oricând să dispară peste noapte – căci bailin-ul va fi ultima terapie șoc pe care o vor aplica bancherii centrali europenilor.

Când anul trecut Zerohedge titra articole panicarde de genul “Is Deutsche Bank The Next Lehman?“, mâ gândeam: aștia nu știu ce articole panicarde să mai scrie sau americanii aștia cârcotași, în loc să-și vadă putregaiul din curtea lor … Atât le-a trebuit ca să plece CEO-ul că toate bombele dinainte au căpătat o nouă aură: Deutsche Bank CEOs “Shown Door” – World’s Largest Holder of Derivatives In Trouble? Citite retrospectiv, articolele alea ne arată că băieții aștia care strigă lupul cam prea obsesiv, au dreptate, chiar dacă cu întârziere. Iată un scurt duș rece extras dintr-un articol din 12 iulie 2015:

If Deutsche Bank is the next Lehman, we will not know until events are moving at an uncontrollable and accelerating speed.   The nature of all fractional-reserve banks — who are by definition bankrupt at all times – is to project an aura of stability until that illusion has already begun to implode. (sursa)

Ce îmi este însă mie neclar ca obsevator fără școală sau cunoștințe prea multe, este în ce măsură, de data asta, stocul poate ajunge și la zero, dacă banca o să aibă conducta deschisă la BCE să tragă câtă lichiditate vrea – lucru care nu m-ar mira să se întâmple deja de ceva timp.

De asemenea, știm că în SUA, un crash în ziua de azi, mai ales la un așa stoc, nu prea e lăsat să meargă prea departe, intrând în acțiune așa zisele “circuit brakers” dacă nu cumva sunt alte mecanisme de manipulare și mai sofisticate. Eu nu știu însă dacă în Germania, la DAX exista așa ceva atât de pervers. Adică îmi e greu să cred ca nemții ar accepta așa ceva.

În final aș reaminti că DB este implicată masiv sub variate forme în tradingul produselor derivate (instrumente financiare similare pariurilor sau asigurărilor), banca jucând în general ca o casă de pariuri și având o expunere extremă pe aceste derivate care au fost petarda declanșatoare a crizei creditelor din 2008. Mai multe despre DB și avertismentul Moody’s, citiți aici. Azi va fi o zi fierbinte la bursă … inevitabil.

20160321_DBLEH_0

credits: zerohedge.com

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.