Ce nu a spus presa romana despre declaratia lui Putin de la Atena?

“BREAKING NEWS! BAU! BAU! Putin ameninta Romania cu rachetele” au titrat burtierele televiziunilor “de stiri”.

Trebuie insa sa vedem contextul declaratiei si mai multe amanunte inainte sa pompam “BAU BAU”.

In primul rand, cei care doresc sa inteleaga contextul in care a facut Putin declaratia, trebuie sa citeasca la sursa, presa locala care nici macar nu mentioneaza ce a declarat Putin despre Romania. Asadar, in Ekathimerini, sub titlul “Putin si Tsipras cauta sa profite din legaturile istorice” aflam pe rand ca:

  • Rusia si Grecia cauta sa isi intareasca legaturile economice
  • de interes pentru rusi ar fi comertul, investitiile si energia
  • Rusia vrea sa cumpere o companie feroviara greceasca
  • sanctiunile impuse de UE sunt dure atat pentru rusi cat si pentru greci
  • Putin cauta o solutie la problemele economice si la cele legate de securitate
  • grecii desi respecta sanctiunile UE cauta “gauri” care sa permita totusi exportul de produse agricole in Rusia
  • Putin o sa viziteze si Athosul

Sa nu acuzam insa presa romana de lipsa de profesionalism. La banii putini care se castiga in presa (sa mentionam aici ca din publicitate nu se prea poate trai, presa traieste mai ales din influenta si “donatii”[1]), oamenii abia fac fata cu traducerile din presa straina. Am incercat si eu sa aflu sursa stirii pompoase legate de amenintarea Romaniei si am ajuns bineinteles la Reuters care titreaza insa destul de calm: “Putin says Romania, Poland may now be in Russia’s cross-hairs”.

Este evident o stire care atrage clickuri pe facebook si tine taranii holbati pe ecrane pentru ca ii priveste si Putin este rau. Voit sau nevoit, presa il prezinta pe Putin ca un bau-bau si simplifica lucrurile.

In fapt, chiar din articolul Reuters putem clar intelege ca Putin nu ameninta, este chiar rezervat:

Putin did not specify what actions Russia would take, but he insisted that it was not making the first step, only responding to moves by Washington. “We won’t take any action until we see rockets in areas that neighbor us.”

Traducerea in romana a expresiei “to be in cross-hairs” este si mai penibila. Romania oricum se afla in raza rachetelor rusesti, ce declara Putin acum nu e nici o noutate, este doar probabil o recapitulare a situatiei facuta de conducatorul armatei rusesti, cel mai probabil raspunzand unei intrebari. Nu am gasit inca declaratia de presa si nici vrei filmare sa vedem daca Putin a declarat astea la intamplare, intr-un discurs sau ca raspuns la vreo intrebare.

Presa romana il prezinta pe Putin ca un dusman, este evident. Romanii trebuie sa fie speriati si sa se indrepte cu bratele deschise catre “prietenii din NATO”. Acesta este programul TV pentru urmatorii ani si aceasta este programarea formatorilor de opinii care va continua in pregatirea razboiului impotriva Rusiei. Nu este intamplator ca s-a pornit deja in Ucraina si ca NATO isi trage trupe mai aproape de Moscova, nu pentru “protectia” noastra cat pentru subjugarea Rusiei, visul de decenii al americanilor si pornirea fireasca a oricarei super-puteri care doreste sa isi conserve statutul si sa loveasca in contra-candidati inainte de a ajunge prea periculosi, cum se intampla cu China.

Iata in final si ce a mai declarat Putin si nu a fost si nu va fi niciodata preluat in presa noastra pentru ca ar putea trezi din dormire mintile drogate ale decidentilor si opiniei publice din Romania:

He said the argument that the project was needed to defend against Iran made no sense because an international deal had been reached to curb Tehran’s nuclear program. The missiles that will form the shield can easily reach Russian cities, he said.

~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] TVR traieste pe banii statului si ai contribuabililor, Antenele traiesc pe ce le-a mai ramas de la Voiculescu, Digi24 traieste pe spinarea RDS-ului fiind folosit ca masina de marketing pentru ofertele de telefonie ale retelei, Gandul traieste pe spinarea actionarilor; veniturile din publicitate sunt infime si nu pot acoperi operatiunile nici macar ale unui amarat de ziar romanesc. La 100.000 de vizitatori unic zilnic cat poate acoperi un ziar cum e Hotnews, veniturile sunt de cateva mii de euro pe luna, mai mult este imposibil la puterea de cumparare a romanilor. Spun ce vorbesc caci lucrez in domeniu …

18 comments

  • Aparte faptului că Americanii sunt răi, dar răi în toate privințele, de ce nu ar trebui NATO să se extindă? cu ce sunt rușii mai buni ca americanii? dacă americanii te subjugă economic, rușii nu numai, să nu uităm că rusia de astăzi încă ocupă popoare, când o să dea ei independență țărilor din federație, care o vor? de ce tot insistă la separatismul vecinilor săi, când ei de al lor nu vor să audă? e clar că rușii ca mare putere impun politica lor, iar ei nu prea știu să fie sensibili, Războiul din Cecenia, Georgia ne-a arătat asta, poate popoarele de sub jugul rusesc abia așteaptă NATO să-i elibereze, de ce nimeni nu vede și partea asta?

    • pai NATO ar trebui sa nu se extinda pentru ca in proces, Romania poate sa dispara … cel putin …

  • Alin, citeste aici si vei intelege de ce Rusia reactioneaza intr-adevar disproportionat: http://thesaker.is/how-russia-is-preparing-for-wwiii/

    Scutul chiar indreptat impotriva lor este usor neutralizabil, insa ce conteza este trendul si planul general aflat in desfasurare. Rusii chiar sunt in pericol de supravietuire si asa cum americanii recurg la ultima lor arma cand dolarul se afla in colaps si le pune in pericol supravietuirea ca stat (nici macar nu mai vorbesc de supravietuirea ca hegemon), tot asa si rusii vor recurge la ultima lor arma: nucleara. Ma rog, si rusii au un plan de aparare, e detaliat in articol …

  • Inca ceva: la nici nu e nevoie ca Putin sa ameninte chiar si voalat Romania.
    E de ajuns un comentariu in presa rusa sau a unui (ne)oficial Rus, si deja “Rusia face, Rusia drege, Rusia invadeaza Romania, sa strangem legatura cu uncle Sam & NATO”.

    O declaratie expresa a lui Putin in sensul asta s-ar putea traduce chiar ca o greseala de PR, efectiv le dau apa la moara astora.

    Poate ca totusi a vrut sa transmita un mesaj, in sensul sa inteleaga tot prostu’ ca tovarasia cu poporu’ tovaras si prieten de la Apus de data asta, nu e cu beneficii, ba dimpotriva.

    Sau poate ca pana la urma nici pe rusi nu-i intereseaza foarte mult pacea, un razboi le-ar pica bine si lor.

  • am vazut toata conferinta de presa, cap-coada; oricat s-ar spune despre Tsipras, ca a cedat presiunilor, ca a vandut tara, etc, totusi e diferenta de la cer intre valoarea acestui om, ca sef de stat si valoarea oricarui presedinte la care am putea visa noi;

    Grecia, prin Tsipras este:
    – un jucator important pe tabla de sah geopolitica;
    – o tara cu mult leverage: pozitia ar fi o prima cauza, dar trebuie si conducatori constienti de asta;
    – o tara care lupta pentru pace si este poate singura/ultima frana impotriva unui razboi;
    – o punte reala intre UE / NATO si Rusia;

    Cat despre declaratia lui Putin, “amenintarea” la privirea Romaniei este total exagerata. Pot sa bag mana in foc ca nimeni din presa nu a ascultat conferinta inainte de a traduce mot-a-mot articolul de la Reuters.

  • Cristian Victor

    Eu nu am zis ca rusii tremura, am zis doar ca spumega pentru ca nu ne mai pot controla. Cand o sa-l vad pe Putin ca-si cere scuze pentru ca a doborat un avion de pasageri si cand o sa elibereze Crimeea, poate ca o sa-mi schimb parearea despre el.

    • Putin o sa elibereze Crimeea cand Romania o sa elibereze Dobrogea; pentru ca Crimeea e mai ruseasca (1855) decat e Dobrogea romaneasca (1878) …

  • Cristian Victor

    Eu nici macar nu as mentiona numele lui Putin in presa, pentru ca nu merita. Putin poate aparea doar alaturi de Hitler si Stalin, a incercat sa ocupe si a anexat teritorii fara nicio noima si fara a avea niciun drept, asa cum au facut rusii tot timpul de-a lungul istoriei. Nu au avut niciun drept sa ocupe Basarabia si totusi au ocupat-o cu mult tupeu. Ne-au furat tezaurul, ne-au muls de petrol…eu sunt fericit sa fim membrii NATO si sa-i vad pe rusi cum spumega pentru ca nu mai au acces la Romania!

    • problema e ca rusii nu spumega, asta e iluzia in care ne imbatam noi, ca rusii tremura de frica NATO si nu mai pot pune gheara pe noi; nu e deloc asa, rusii au la fel de multe nucleare ca si SUA si in plus, cand sunt skirmishuri intre marile puteri, cei mici, de la granita sunt sacrificati; si nu doar cei mici, uneori si cei … mai mari – a se vedea Turcia;

      la ce-i foloseste Turciei ca e membra NATO cand americanii sprijina kurzii si ii ajuta sa isi faca stat in nordul Siriei punand riscuri existentiale pentru statul turc? http://www.theguardian.com/world/2016/may/27/turkey-us-soldiers-kurdish-patches-syria-isis

    • Steve Stejerean

      Din păcate nu Rușii ci Ukraina este inamicul nostru care deține părți din Moldova , Bucovina si Cahul- Ismail . Crimeea a fost din totdeauna a Rușilor doar Ukraina are tupeul sa perpetueze deținerea de teritorii desenate de Stalin pe harta cind era chiaun de beat

  • ce mi se pare ciudat, cum de nimeni in Romania nu realizeaza penibilitatea acestei aliante NATO in care un dusman al aliantei face declaratii belicoase intr-un membru al aliantei, impotriva unui alt membru al aliantei; si cu toate acestea, suntem invitati sa stam calmi, caci facem parte dintr-o “alianta” care ne va apara …

  • si o explicatie despre pozitia noastra … https://www.youtube.com/watch?v=zaRrXj4r0Ho

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.