The Truman Show

“The Truman Show” este o tragi-comedie extraordinara din toate punctele de vedere. Truman traiste intr-o mare minciuna: toata lumea din jurul lui este o mare scena plina de actori. El insa nu stie si ii ia ani buni pana sa lege fir cu fir micile “scapari” si sa inteleaga ce se intampla. De la vanzatorul de ziare, pana la colegii del a munca si chiar pana la sotie, toti sunt actori platiti ca sa joace intr-un film macabru in care Truman este personajul principal, cu diferenta ca el isi traieste viata si nu stie ca viata lui este un spectacol privit de milioane de telespectatori care comenteaza fiecare scena.

Nu poti sa nu te intrebi – dupa ce privesti acest film – daca nu cumva si noi traim intr-o mare minciuna, daca nu cumva si lumea din jurul nostru este doar o mare scena, plina de actori si de himere fara consistenta. Nu este singurul film care ne arunca o astfel de provocare, primul care in vine in minte este Matrix.

Truman este insa mult mai usor de digerat dar si mai putin pretentios. Filmul este realizat in 1998. Imaginati-va cum ar arata o ecranizare in ziua de astazi, dupa ce intre timp a aparut Internetul, Facebook, Twitter, etc.

3 comments

  • Pai n-ai pus punctul pe “i”: daca lumea in care traim este o scena, cine sunt spectatorii? Aia putini care tin nevazut fraiele si dau directiile de baza? Ar putea fi. Mai sunt niste spectatori-actori nevazuti dar foarte vii si activi: diavolii, ingerii, sfintii si Dumnezeu ! Lupta mare pe libertatea noastra de gandire, catre cine sa ne inclinam vointa. Nefartatul pare ca si-a impartasit slujitorilor lui experienta din rai cu Adam si Eva: cele mai eficiente parghii de a misca masele nu mai sunt constrangerile, ci convingerile atat de bine insurubate in capete incat ni se par ale noastre, nu venite din exterior.

    PS: dupa rolul din Masca am crezut ca Jim Carrey nu va putea mai mult, ca maximul lui ar putea fi un Joker din Batman. M-am inselat, m-a surprins cu roluri exceptional interpretate cum ar fi in Yesman si in Bruce Almighty. Imi pare rau ca a patit-o cu vaccinele de i-a ramas copilul autist, cu siguranta asta ii va afecta stilul de interpretare. Ma astept la un rol care sa deconspire mafia farmaceutica, cam cum a fost Sandra Bullock in Reteaua.

  • Iti spun eu ce se intampla cu adevarat.
    Urmareste ecranizarea “Atlas Shrugged” dupa nuvela scrisa de Ayn Rand in 1957.
    https://thepiratebay.cr/torrent/13695341/ATLAS_SHRUGGED_Movie_Trilogy_-_Part_I_II_III_(1_2_3)_-_720p_x264

    ———
    Dupa ce vezi filmul citeste cartea lui Daron Acemoglu, “De ce esueaza natiunile”:
    http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/politica-politologie/de-ce-esueaza-natiunile-originile-puterii-ale-prosperitatii-si-ale-saraciei-260233.html

    • multam de recomandare, am vazut cele 3 filme; interesanta idee, dar proasta productie; filmul este subtire, seamana cu filmele protestante de catehizare, doar ca aici e vorba de neoliberalism; cea mai interesanta parte insa mi se pare asemanarea dintre film si ce se intampla azi in SUA, avand in vedere ca si actiunea daca nu ma insel are loc tot in jur de anul 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.