Copiii haloween – generația marshmallow

Nu va speriati! Vor fi doar fantome prietenoase si vrajitoare dragute! Ia-ti coada de matura si hai la petrecere! Petrecaretii se vor putea indulci cu o groaza de dulciuri, degete de vrajitoare, placinta cu dovleac, sucuri si cate si mai cate….

Anutuțul de mai sus este extras dintr-un material promoțional la o petrecere de Haloween pentru copii organizată aiurea undeva în București. O căutare publică pe Facebook după cuvintele “petrecere Haloween” ne dă o imagine clară a fenomenului Haloween în România, mai ales în cadrul educațional. La o școală din București, unei fetițe, pentru serbarea de Haloween, i-a fost “alocată” poezia “In The Graveyard” pe care o puteți vedea mai jos.

in-the-graveyard

Definesc generația marshmallow puștanii până în clasa a 8-a sau a a 9-a (granița e fluidă) care sunt crescuți în epoca Internetului cu desene la smartphone, tablete, jocuri, X-Box, Playstation și în care părinții lor și-au pus nădejdea că o să reușească în viață fie “cu calculatoarele” (cei mai optimiști), fie emigrând afară și integrându-se în străinătate după modelul atâtor români care au reușit deja și stârnesc nu de puține ori invidia (total nevinovată) celor care nu au reușit încă să fugă, fie din neputință, fie din … inerție (ca să nu divagăm).

Fenomenul acesta social este extrem de puțin explicat și înțeles: opțiunea emigrării ca formulă de succes în viață – idealul majorității covârșitoare a românilor. Vor trece mulți ani până când fenomenul va fi înțeles și explicat deoarece acest fenomen este în plină floare. Fiecare avem rude sau prieteni care au plecat. Fie că ținem sau nu prea mult legătura cu ei, fie că ne vedem și vorbim doar de Crăciun sau de Paști, emigranții sunt în general bine, sau cel puțin așa se prezintă. Evident că pentru a nu ne face inimă rea prea mare, românii rămași se gândesc: ce dacă, măcar aici sunt cu ai noștri, nu sunt tratat ca străin. Sau: eu nu aș putea să sufăr umilințele și greutățile din afară. Altfel spus, când invidia ne roade, instinctul nostru de autoconservare ne aduce gânduri liniștitoare din categoria “Fie pâinea cât de rea …”.

Nu vreau să par fin observator social. Însă visul la emigrare este atât de profund întipărit și impregnat în mentalul colectiv al românilor încât este de multe ori rumegat și adus în discuții chiar dacă nu este luat serios în calcul până și de românii care o duc bine aici și care dacă ar emigra nu doar că nu ar duce-o în afară la fel ca aici, dar ar avea și serioase probleme de adaptare. Pentru ca una este adaptarea pentru muritorul de foame care nu are alternative și alta pentru un român care aici trăiește boierește. Nu mică mi-a fost mirarea când până și un amic politician destul de bine plasat amintea într-o discuție recentă că a intrat în discuții cu soția să plece și chiar ajunsese să facă calcule financiare.

În general însă, tema emigrării este folosită doar ca glumă, materie de refulare sau este păstrată în punguța de soluții de criză și scoasă de acolo doar când e nevoie și atunci poate doar ca “loc de dat cu capul” unde să nu te doară prea mult în condițiile în care alternativa ar fi urcarea pe pereți.

Nu iau în discuție în acest articol, cazul celor care trec sau au trecut la fapte (să zicem 2-3 milioane din cele 22-23 câți suntem, adică 1 din 10). La câte crize au trecut peste noi, marea emigrare cred că s-a produs și acum nu ar mai exista “materie primă” decât poate în rândul tinerilor aboslvenți care nu sunt încă asezați și sunt mai ușor de dezrădăcinat decât cei care au deja o familie și poate au deja o carieră și copii facând plecarea greu posibilă, mai ales în vremuri în care creșterea PIB-ului ne dă titluatura de tigru economic și politicienii se bat în promisiuni de măriri de salarii și tăieri de impozite.

Însă în gândul fiecărui părinte care a supraviețuit în minunata noastră țărișoară cu toate șocurile aduse de crize economice, politice și mai nou geopolitice, copilul său trebuie să fie mereu pregătit să fugă și pentru asta trebuie să învețe neapărat limba engleză. Nu cred să fie o materie mai importantă pentru majoritatea părinților decât limba engleză. Am și un argument: singura materie la care în clasele 1-4 este adus un profesor specializat (pentru că cica doamna nu ar știi să îi învețe un one-two-free) este limba engleză. Dar nu doar la 1-4, ci și la toate grădinițele, limba engleză este extracuriculara pentru care oricare părinte plătește fără să clipească în plus, numai ca copilul să învețe cât mai repede limba engleză, ca să nu … “rămână în urmă”, ca și cum fuga ar fi iminentă și ar trebui să plece peste noapte, nu ar avea 12 ani în care să tot învețe engleza dacă oricum e condamnat la emigrare încă de la vârsta de grădiniță.

De aceea, părinții nu zic nimic cu privire la petrecerile de Haloween, oricât de morbide ar fi, pentru că li se spune la TV ca acestea vin din SUA. Ori, cum în SUA se vorbește engleza și cum petrecerile / serbările  sunt în general în limba engleză, părinții sunt satisfăcuți că copiii lor au încă un prilej de a asimila cultură americană, făcând – în mintea lor – integrarea cât mai facilă și oferindu-le astfel șansa unui viitor mai bun.

Din același motiv – modelarea copiilor pentru integrarea în cultura occidentală – există și acreala cu care mulți părinți privesc educația religioasă considerată de ei a fi anacronică și periculoasă în perspectiva unei emigrări.  Asta mai ales dacă luăm în calcul Corectitudinea Politică – noul sistem ideologic (adică religie) în jurul căruia se învârte societatea occidentală, de la legislație și educație, până la norme sociale, discurs public, teme culturale etc.

Astfel s-ar explica și repulsia față de ora de religie a unor părinți nu neapărat atei, ba chiar credincioși (chiar dacă căldicei) care de teama excluziunii în perspectiva emigrării, le e teamă ca copii lor să nu fie “îndoctrinați” de “popii bărboși extremiști” și prin urmare sunt foarte exigenți când li se cere opinia cu privire la programa orei de religie. Deși în general, astfel de topicuri și discuții sunt lansate de presa sau anumite organizații “deschise”, nu este total neadevărat dacă spunem că probabil majoritatea părinților dacă ar fi întrebați dacă sunt de acord ca copiilor să li se predea o lecție despre rai și iad, ar răspunde nu.

Religia, în mintea lor formatată de ProTV, trebuie să îi învețe pe copii de bine, nu de iad, draci și pedepse. Haloween-ul este însă altceva, e o sărbătoare cool despre care se vorbește și la TV, deci este acceptată social, ba chiar drăguță având în vedere picanteria costumelor și a tematicii.

Copii crecuți astăzi sunt robii trendurilor. Ei vor fi mase de manevră pentru politrucii de mâine care vor fi doar niște păpuși manipulate de marile corporații, bancheri și miliardari “filantropi” prin intermediul asociatiilor “deschise”, ONG-urilor progresiste și a think-tank-urilor sau formelor specifice de inginerie sociala care or prinde atunci.

Puțini români au auzit de mișcarea Occupy. O tentativă eșuată de schimbare, poate cântecul de lebădă al tinerilor cazuți deja victime societății post-moderne super-financializate, super-tehnologizate și super-manipulate. În ciuda curajului și capacității de conștientizare a problemelor, mișcarea Occupy a fost deturnată facil prin integrarea a câtorva agenți de influență care au neutralizat principalii vectori de schimbare care ar fi putut oferi o șansă de succes acestei tentativă de revoluție care a avut loc în SUA. Iar acești vectori au fost: un program, o organizare, un plan de actiune. Toti aceștia trei, au fost neutralizați de agenții de influență în cel mai simplu mod: sugerând, repetând agresiv și promovând ideile contrare: fără program, fără lideri, fără solicitări sau acțiuni concrete, organizate.

Am urmărit îndeaproape desfășurarea protestelor și evoluția acestora. Totul a fost atât de bine deturnat încât mulți tineri care mai aveau o oarecare rezistență la manipulare și aveau o minimă trezvie, au realizat fenomenul și s-au retras deznadajduiți din luptă. Câteva articole despre Occupy am scris la vremea respectivă, ce vreau însă să subliniez: poate nici o mișcare de protest nu a fost deturnată mai ca la carte ca aceasta, deoarece tinerii milenariști sunt o generație de jeleu: au o oarecare fermitate, nu se dilueaza complet, au o oarecare consistență, nu se fac praf la primul impact, însă fiind translucizi, nu au substanță. Și, fiind crescuți cu substanțe sintetice, industriale, fără vitaminele moralității, sau proteinele tradiției, au căzut ușor victime la diluanții sistemului, fiind manipulați și deturnați rapid și capital – faptul că în ultimii 5 ani nu a mai avut loc nici o mișcare socială deși situația nu s-a imbunătățit prea mult, poate chiar s-a înrăutățit (vezi problemele cu negri sau cu emigranții), sunt o mărturie.

În mod similar și generația marshmallow de la noi, copii crescuți într-o societate bolnavă care se zbate precum o muscă fără cap încercând să imite modelul european, fără repere sau cu repere confuze, difuze și în continuă transformare, supusă poate celui mai puternic șoc informațional al istoriei prin datul vremurilor pe care le trăim, va fi poate prima generație ancorată mai mult în virtual decât în realitate.

Prin virtual neînțelegând doar lumea jocurilor, a filmelor și a Internetului – mitologia postmodernă, cât mai ales virtualitatea sensului existențial, aspirațional și psihologic, care vor fi toate “aprinse” și “activate” de algoritmii de inginerie socială fabricați în laboratoarele tenebre ale creatorilor de trenduri și propagate în mintea lor prin întreaga “rețea” de comunicare care include toate despre care am mai amintit (Internet, media, rețele sociale) dar în primul rând școala.

În această nouă bravă lume, singurii supraviețuitori vor fi hackerii. Cei care vor cunoaște bine rețeaua, cei care vor avea curiozitatea să descopere cum funcționează protocoalele și fluxul informațional și cei care vor avea curajul să treacă dincolo de firewall-uri, până în cele mai ascunse fisiere, căutând coduri sursă și decriptând secrete cât mai interesante și mai șocante. Iar apoi, se vor lupta șă facă publice aceste documente, să îi convingă și pe alții de autenticitatea lor, indemnăndu-i să se trezească din somn și să se revolte.

8 comments

  • Si articolul e cam “jeleu” 🙂
    Cam multe si amestecate, pana la urma despre ce e vorba?

    Nu cred ca fenomenul parintilor care nu isi subscriu copiii la ora de religie de frica “marginalizarii” de catre “noua societate” din afara (la noi nu cred ca e cazul) sunt un numar semnificativ.

    Mai degraba cei care nu isi inscriu copii la ora de religie pentru ca e predata de profesori incompetenti nu doar la nivel pedagogic ci si cel care tine de “substanta” si scopul acestor ore – vorbesc acum de caz intalnit personal.
    Parintii au facut cerere pentru schimbarea profesoarei care, din cate am inteles, avea o atitdudine necorespunzatoare fata de copii. Rezultatul? Nu a fost schimbata, ar fi fost, chipurile, frustrata, si scoala i-a oferit niste bonusuri care ar fi facut-o chipurile sa-si schimbe blana. Naravul..ramane de vazut.

    A doua – nu cred ca exista sau a existat vreo generatie care sa reziste unui atac coordonat din partea celor care detin puterea. Orice fel de revolutie, facuta nu doar de tineri ci chiar de maturi, sub orice forma, poate fi subminata, decapitata, etc. de cei care detin puterea la momentul respectiv, atat timp cat o detin.

    Sistemul se prabuseste doar din interior si subminat de un alt sistem mai puternic, paralel.

    Acum, cum ai observat, orice miscare “subversiva” este subminata preventiv, prin dizolvarea valorilor, subminarea sistemului de educatie, promovarea imoralitatii si a hedonismului, etc.

    In ceea ce priveste hackerii..e bine, e interesant, uite cate dezvaluiri socante..impactul social, politic?
    Cvasi-minor.
    Cei care pot intelege vor fi mereu o minoritate fara puterea de a schimba ceva efectiv.

    Iar Trump, nu va castiga alegerile, si daca presupunand ca prin absurd le va castiga, nu exista nici o garantie ca nu va impinge el insusi mai departe agenda WW III.

    Poate, doar poate, va castiga si poate vom avea parte inca de o mica amanare..

    • da, recunosc ca nu mai am rabdare sa scriu coerent, mai ales ca blogul are parte de atentie mai ales pe finalul bateriilor, noaptea cand am timp

      evident, tinerii au fost mereu manipulabili si manipulati, insa este ceva nou cu copiii de astazi: sunt mult mai usor de programat; este de ajuns sa le faci un joc calumea si sa le pui o casca pe cap si nu o sa ai probleme cu implementarea oricarei dictaturi vrei tu; de unde se poate intampla orice … exista si un serial nou care exploreaza cateva scenarii cu privire la viitor: http://www.imdb.com/title/tt2085059/

      hackerii in nici un caz nu pot salva societatea, se pot salva doar pe ei si pot sa mai “traga din priza” pe cativa altii; nu ma refeream la “hackeri” in sens tehnologic, cat mai ales in sensul intelegerii trendurilor sociale care determina – conform cartilor – mare parte din aspiratiile si caracterul nostru; inevitabil se va ajunge la un conflict imens intre presiunea matritei sociale si lipsa de sens care reiese din aceasta integrare in matrite; evident si aici putem spune: noi am mai trecut prin asta in comunism si ce e nou ca istoria se repeta; nou nu e nimic, doar e tragic …

  • Costica Grasu

    stai ca nu s-a terminat, aparentele inseala… mai vorbim noi.

  • Doctore, felicitari,castiga Trump, sincer nu ma asteptam!

    • din pacate, daca va castiga, nu va fi din motivele pentru care credeam eu: inteligenta peste nivelul de “retard” a americanilor; cat de idiot sa fii sa nu te prinzi ce mincinoasa este Hitlery si cum mor oameni in jurul ei;
      cica acum ar cam fi in pericol si Huma, avand in vedere cum a tratat-o: a dat-o afara din stuff si a pus-o sa se intoarca cu o cursa normala (groaznic pentru fluffy people!);
      multi speculeaza ca e posibil ca si Huma sa … aiba un accident sau sa fie … sinucisa. E chiar un handle twitter SaveHuma sau ceva de genul

  • “Asta mai ales dacă luăm în calcul Corectitudinea Politică – noul sistem ideologic (adică religie)”

    Eu cred ca vrei sa spui BOLȘEVISM.
    Ai mai multe detalii aici:
    – Flagelul corect
    http://www.rostonline.ro/2015/08/flagelul-corect/

    Si este strans legat de asta:
    – Distracția care ne omoară. Discursul public în epoca televizorului
    http://magazin.anacronic.ro/produs/distractia-care-ne-omoara/

    “deoarece tinerii milenariști sunt o generație de jeleu…”

    Produsul in mod clar este asta:
    – Hipsterimea şi rocărimea română, masa de manevră a celei mai abjecte manipulări de la revoluție încoace
    http://www.ziaristionline.ro/2015/11/07/hipsterimea-si-rocarimea-romana-masa-de-manevra-a-celei-mai-abjecte-manipulari-de-la-revolutie-incoace-o-scrisoare-de-maria-f-palade/

    – Generația sub 30, marea speranță deșartă
    http://www.kishiniov.eu/ro/generatia-sub-30-marea-speranta-desarta/

    – Cel mai reușit produs al sistemului corupt
    http://karamazov.ro/index.php/polemici/460-cel-mai-reuit-produs-al-sistemului-corupt.html

    – Proştii eroici – mesaj catre generatia facebook
    http://trenduri.blogspot.ro/2014/11/prostii-eroici-mesaj-catre-generatia.html

    Ciudat este ca nimeni nu spune nici o data cine este CREIERUL.
    Adica asta:
    – Tavistock: the best kept secret in America
    https://anticorruptionsociety.com/2016/08/25/tavistock-the-best-kept-secret-in-america/

    Sau asta:
    (ascultati cu mare atentie)
    pe scurt
    – Yuri Bezmenov – KGB Defector on “Useful Idiots” and the True Face of Communism
    https://youtu.be/K4kHiUAjTvQ?t=221

    pe larg
    – Yuri Bezmenov: Deception Was My Job (Complete)
    https://www.youtube.com/watch?v=y3qkf3bajd4

    completare (de bagat la cap)
    – Yuri Bezmenov: Psychological Warfare Subversion & Control of Western Society
    https://www.youtube.com/watch?v=5gnpCqsXE8g

    cum s-a pus in aplicare
    – Cultural Marxism
    https://www.youtube.com/watch?v=VggFao85vTs

    o parte dintre efecte
    (in viitor va fi mai rau)
    – The Truth About America’s Survival. Demographics and the 2016 Election
    https://www.youtube.com/watch?v=GN_FOCF3vIQ

    si la altii cu aceleasi “valori” efectele sunt similare
    – Germany Crosses the Demographic RUBICON: 20-35’s a MINORITY by 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=dF9V8POmuxg

    100% Marxism! 100% Bolsevism!

    • este o diferenta mare intre bolsevism si socialismul milenarist; singurul lucru comun este poate repulsia fata de bogati; in rest, comunistii dinainte macar aveau un simt comunitar (chiar daca era doar declarat) si aveau si un program; milenaristii nu au nici un program, singurul atribut comun este lipsa gandirii critice si afinitatea catre realitatea virtuala;

      in rest, tinerii – din cauza energiei – au fost mereu masa de manevra a inginerilor sociali
      nu sunt de acord cu teoria consipiratiei din final, ca ar exista un program; singurul program este dracul

    • “…singurul lucru comun este poate repulsia fata de bogati; in rest, comunistii dinainte macar aveau un simt comunitar…”

      Crezi? Eu stau si ma intreb daca chiar ai citit “Manifestul Partidului Comunist” (1847-1848). Citeste-l. Ai sa afli lucruri “noi”, ca de ex distrugerea familiei, a educatiei, “internationalizarea”, etc.
      https://www.marxists.org/romana/m-e/desc/Marx_Engels_Manifestul_Partidului_Comunist.pdf

      Fa un versus intre MPC si cărțulia de mai jos. Sunt scrise in acelasi an, dar unul este scris de doi debili mintali ratati (Marx si Engels), iar celalalt de un om rational si cu capul pe umeri.
      – Bastiat Frederic “The Law” (1848):
      https://fee.org/files/doclib/20121116_thelaw.pdf

      Apropo, saracii intotdeauna i-au urat pe bogati si au dorit “egalitate in sus”, cu cei mai bogati decat ei, nu “in jos” cu cei mai saraci decat ei. E mai bine sa-ti dea altul din munca lui ceva bun sau mai mult chiar daca tu nu meriti si nu ai nici un drept decat sa dai din munca ta si propriul buzunar. Egalitate si redistributia averii prin “drepturi” nu prin rezultatele propriei munci.

      Daca mai ai timp arunca o privire si peste astea:
      – Henry Hazlitt “Economics in One Lesson” (1945):
      https://mises.org/library/economics-one-lesson

      – Murray N. Rothbard “For a New Liberty: The Libertarian Manifesto”
      https://mises.org/library/new-liberty-libertarian-manifesto

      – Friedrich August Hayek “The Road to Serfdom”
      https://mises.org/library/road-serfdom-0

      ————->
      “…comunistii dinainte macar aveau si un program; milenaristii nu au nici un program…”

      Milenaristii sunt doar masa de manevra, “idioti utili”, care se bat si tipa pentru tot felul de idiotenii, de la cainii maidanezi, pana la niste broaste testoase prin Pacific, sau copiii niggerilor cu IQ redus din Africa care mor de foame mincati de malarie, tantari si sida. Expresia care ii caracterizeaza 100% este: “cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia”.

      Comunistii aia au evoluat, si-au diversificat si imbunatatit metodele. Au avut timp enorm sa experimenteze si sa scrie noile “proceduri”. Nu uita ca la inceputul secolului 20 teoriile debilului Freud au inceput sa fie acceptate, iar nepotul lui, un alt debil mintal a luat teoriile lui unchi-so le-a modificat si a pus bazele a ceea ce astazi se numeste “Relatii Publice”. Desi termenul de PR este omniprezent peste tot, majoritatea maimutelor vorbitoare habar nu au despre ce este vorba.
      – Propaganda, Edward Bernays
      http://gandeste.shopmania.biz/cumpara/propaganda-edward-bernays-7718911

      – Edward Bernays, Father of Modern Propaganda
      https://www.youtube.com/watch?v=E9TDjKo5B4k

      Daca ai timp…
      – Secolul EGO-ului ep 1, 2, 3, 4

      A mai aparut asta:
      – Psihologia multimilor, Gustave Le Bon
      http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/politica-politologie/psihologia-multimilor-97192.html

      – Gustave Le Bon: Crowd Psychology
      https://www.youtube.com/watch?v=pOfsWTDhdNU

      A mai “Alpha Waves” si “television programming device”:
      – An Essential Step Toward A Savage Life
      http://thesavagelifestyle.com/essential-step-toward-savage-life/

      – Mind Control Theories and Techniques used by Mass Media
      http://vigilantcitizen.com/vigilantreport/mind-control-theories-and-techniques-used-by-mass-media/

      A aparut “behaviorismul” si “resursele umane”:
      – Human Resources – Social Engineering In The 20th Century
      https://www.youtube.com/watch?v=4rnJEdDNDsI

      Au aparut asta:
      (De unde crezi ca se inspira si ce tactici aplica niggerii de la BLM si alti “activisti” leftisti?)
      – Rules for Radicals: A Practical Primer for Realistic Radicals
      https://www.amazon.com/dp/0679721134/

      Putem sa continuam asa pana maine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.