Nevoia de Russia TV / Crăciun fericit, Rusia!

 

Toata lumea stie ca RTV e un post rusesc, finantat de guvernul Rusiei si care evident prezinta punctul de vedere al guvernului rus. Asa cum toata lumea stie ca nu vom vedea prea curand emisiuni eurosceptice la EuroNews sau emisiuni impotriva NATO la CNN. Toata presa este platita, nu exista presa libera, nici macar cele mai mici bloguri sau site-uri de stiri nu sunt surse obiective deoarece obiectivism-ul in relatarea lumii este o utopie: fiecare om vede lumea in felul lui si chiar daca unii fac asta pentru bani, pe cand altii doar pentru faima sau pentru ca sa cred in misiune sa “lumineze” pe altii sau sa apere democratia, diferenta este putin importanta si ce trebuie sa retinem este ca orice citim in presa, este manipulare intr-o mai mica sau mai mare masura.

Mult mai important decat sinceritatea si onestitatea ziaristilor (si cine nu e ziarist in lumea de azi cand cine are 300 de prieteni in lista de Facebook are deja tirajul unui mic ziar dintr-o comuna) este dupa parerea mea diversitatea ideilor. Cu cat mai multe idei, cu atat mai mari sansele ca adevarul sa sclipeasca printre “filtrele” pe care le foloseste fiecare sursa.

Intorcandu-ne la RTV: in general capetele vorbitoare de la televiziunile romanesti privesc cu superioritate RTV-ul si il trateaza cu nasul pe sus: bleah, si rusii astia propagandisti, cum isi baga ei nasul peste tot, cum incearca sa manipuleze parerile si sa faca “brese” in sistemul democratic euro-atlantic care e atat de puternic incat poate fi spart de o televiziune propagandistica putinista …

In primul rand, propaganda e propaganda cand este facuta subtil. Daca tu te uiti la un post de televiziune platit de Rusia, cu greu o sa poti fi manipulat. Rusii astia trebuie sa fie foarte tari ca sa te poata manipula in a vedea cu alti ochi pe Putin, mai ales la televiziunea lui. E ca si cum te-ai uita la RomaniaTV si i-ai acuza ca il coafeaza pe Ghita. Pai cum sa nu il coafeze, ca doar e televiziunea lui, banii reporterilor alora care il pupa in funda pe Ghita vin de la Ghita. Deci, daca ma uit RomaniaTV, nu sunt idiot sa ma uit la emisiunile politice, ci ma uit la meteo sau ma uit la emisiunile despre sanatate (desi sunt junk si alea). La fel cu Russia TV: nu ma uit la emisiunile despre Putin si la orice emisiune ma uit, am mereu in cap ca astia sunt platiti de Putin deci trebuie sa primesc totul de la ei prin prisma faptului ca ei sunt “biased” in directia de est.

In schimb, la RussiaTV pot vedea multi americani care nu ar aparea niciodata la CNN. RussiaTV, dincolo de orientarea politica, este o televiziune extrem de profiesionista, nu doar din punct de vedere tehnic dar mai ales din punctul de vedere al calitatii emisiunilor: fiecare emisiune are invitati diversi, topicurile sunt variate, interesante, abordeaza puncte fierbinti intr-un fel destul de pas fault la alte trusturi, in principal americane.

Cu toata libertatea presei din SUA si desi mare parte din marea presa este in mana a 2 sau 3 oameni, de o a numita nationalitate, libertatea opiniilor este doar permisa insa nu este promovata si nu este deloc usor ca situatia sa se schimbe prea curand, americanul de rand traind deja in idiocracy.

Russia TV prin modul nou de presa pe care il ofera, este in primul rand un ghimpe puternic impotriva a ceea ce se numeste presa mainstream si mai nou presa corporatiilor, caci 6 mari corporatii detin 90% din presa americana.

Sursa poza: http://www.businessinsider.com/these-6-corporations-control-90-of-the-media-in-america-2012-6

Cu sau fara sa fie constienti, RTV sunt aparatori ai libertatii de opinie din SUA. Si asta pe banii lui Putin! Putini americani sunt constienti de rolul important jucat de RTV, mai ales prin faptul ca avand bani si surse importante in spate, RTV taxeaza rapid neadevarurile si manipularile din presa americana. Poate ca principalul rol al RTV-ului acesta si este: contracararea manipularii presei mainstream din SUA care poate sa schimbe opinia publica si directia razboiului impotriva Rusiei. Pacea Rusiei si pacea lumii depinde de pastrarea unui procent sanatos de americani care sa nu cada in masinaria de formatare a mintilor a complexului militar american care isi doreste mereu razboaie pentru a face profit si are nevoie de razboaie cat mai mari si cat mai multe. De aceea, tot ce incearca RTV este sa combata campaniile de denigrare a Rusiei.

Pentru a-si mentine autoritatea in randul publicului care nu este tocmai prost, RTV trebuie sa faca treaba buna: profesionalism, corectitudine, dinamism. Multe emisiuni RTV au invitati care sa sustina obligatoriu puncte de vedere diferite si sa dezbata din puncte diferite problema – ceva cu totul interzis in presa noastra care face un simulacru al pluralitatii opiniilor. Mai nou (mai vechi de fapt) presa americana nu mai da doi bani pe pluralitatea opiniilor. Nu mai zic de presa europeana. Daca vreti sa vedeti propadanga prost facuta, uitati-va pe Euronews unde UE e prezentat ca un Imperiu minunat unde micile probleme pe ici pe colo sunt doar niste probleme temporare, locale, se lucreaza la ele, se fac eforturi etc.

Cu privire la profesionalismul RTV: recomand cu sinceritate celor care au idei preconcepute si le e frica sa nu fie “virusati” de rusi, sa le dea totusi o sansa, sarind peste emisiunile de politica. Pe langa politica, RTV acopera nenumarate domenii si o fac mult mai bine ca alte posturi. In plus, totul e gratuit: transmisinile live, emisiunile de pe Youtube, stirile de pe site etc. Totul este gratuit si fara reclame. RTV nu are reclame, fiind platita de guvernul rus. Sunt nenumarate emisiuni interesante, eu urmaresc insa doar Keiser Report si ocazional CrossTalk.

De mentionat mai sunt transmisiunile live: de departe orice se intampla in lume important, este live pe RT.com sau pe canalul de Youtube. De la slujba de Craciun de la Moscova, pana la transmisiuni live de pe Statia Spatiala Internationala, incluzand evenimente nefericite cum ar fi atentatele teroriste sau chiar unele lupte din Siria, RTV acopera totul live, gratuit, facil. Ce mi-au mai atras atentia sunt filmarile cu drona, pe YT fiind aproape zilnic filmari spectaculoase, nu doar din zone de razboi, ci chiar din orase europene. Iata de exemplu, o filmare de la Cernobil.

Ce mi se mai pare interesant este scala la care RTV este capabila sa opereze ceea ce denota eficienta capacitatii organizatorice rusesti. RTV are “prezenta” in mai multe limbi: rusa, engleza, spaniola, araba, germana, franceza. Din pacate, inca nu in romana: noi suntem prea mici si irelevanti pana si pentru rusi … Nu putine trusturi de presa reusesc o asemenea performanta: sa acopere in mai multe limbi si tari tot ce se intampla la nivel global. Cu putini bani insa rusii fac lucruri mari, se pare. Pentru cunoscatorii limbii engleze, cu greu pot gasi surse de informare relevante pentru tarile care nu au engleza limba oficiala. In Germania, DW abia mentine o versiune a site-ului in engleza cu cateva articole, nici macar traduceri ale articolelor ci doar articole facute de un mic departament care pe langa versiunea online a site-ului, au pornit recent un canal YT cu emisiunile in limba engleza. Evident ca nu de la RT vom afla ce se intampla in Rusia, insa cel putin putem vedea ce se intampla in SUA, acea felie de adevar care nu are loc in presa mainstream.

In final as dori doar sa reiterez: indiferent de rostul si “programul” unui astfel de “operatiuni”, multe lucruri bune pot sa “scape” si sa iese in afara programului sau pot sa fie derivate ale acelui program, “daune” (beneficii) colaterale. Nu doar ca programul in sine are un rol important pentru democratia din vest, fiind un caine de paza al adevarului si sarind sa latre atunci cand mainstream-ul o ia in balarii, dar chiar in cadrul programului, nici un tiran nu va putea sa controleze total si sa dicteze pana la ultimele instructiuni tot ce sa faca oamenii care realizeaza emisiunile. Cred ca nu spun exagerari daca as clasifica regimul Putin ca o dictatura soft care totusi tolereaza critica si gandirea independenta. De aceea si in cadrul RTV multi oameni si multe emisiuni fac o treaba buna, sarind chiar peste programarea initiala de a transmite idei “propagandistice”. Si chiar daca suntem sinceri cu noi insine, in cele din urma rusii nu doresc altceva decat pacea, evitarea unui razboi care poate insemna sfarsitul omenirii.

Cred ca orice om cu 2 neuroni trebuie sa realizeze ca exista acum riscul ca noi sa fim ultima generatie de oameni si ca sunt nebuni in SUA care pot declansa un razboi nuclear fatal. De aceea, RTV trebuie macar ascultata, trebuie macar sa intelegem si sa incercam sa vedem ce spun rusii, chiar atunci cand fac “propaganda”. Propaganda pacii nu e tocmai un lucru rau …

4 comments

  • Pai cine, autorul pluginului, nu? 🙂
    Eventual cei care au sa-l cumpere de la el o data/daca se va raspandi suficient.

    Sau cei care fac un site ca asta:

    https://verificasursa.ro/

    Desigur, ca n-au sa prinda, nu in viitorul imediat, dar stii cum e, speranta moara ultima 🙂

    Si in cativa ani, nu se stie, asa ceva poate deveni mandatoriu.

    Deja browserele trimit in timp real istoricul de navigare, cica pentru verificari de securitate si sunt blocate inclusiv cele cu “potential daunator” in timp de malware -ul se raspandeste prin reclame pe site -uri a unor firme deloc mici.

    Si uite asa se ajunge la chestii din astea:

    https://torrentfreak.com/chrome-and-firefox-block-pirate-bay-over-harmful-programs-160915/

    Care sunt doar inceputul, cenzura se va extinde, se va extinde..

    Razboiul informational continua, metodele se adapteaza, dar in esenta, tot cenzura + dezinformare oldfashion.

  • Ce vremuri dom’le cum am trecut de la Vocea Europei aia bruiata si ascultata in surdina, la noul razboi informational, strategii noi, abordari noi…

    Iote aici o tentativa locala, amuzanta de a pune monopol pe manaritul stirilor:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-21484829-initiativa-individuala-impotriva-stirilor-false-ist-roman-lansat-instrument-semnalare-surselor-dubioase-informatii-internet.htm?cfsyn

    Ca doar deh, cine stabileste fara indoiala care sunt “sursele dubioase”?

    • uneori raman uimit de ce colegi de breasla dusi cu pluta pot sa am; cine poate garanta in ultima instanta veridicitatea sau falsitatea unei stiri; cine poate face diferenta intre o stire si un articol, intre un pamflet si un click bait; apropos, tipul asta ar trebui sa baneze din start rtv, gandul, prosport si alte ziare care traiesc din articole MFA

      asta prima problema; a doua: cine sa se creada atat de tembel incat sa accepte o asemenea autocenzura idioata? probabil tipul are planul sa vanda aplicatia la stat pentru instalarea in companiile de stat, scoli, universitati, institutii publice etc; cate firme de IT nu traiesc din sistemul securist

  • Chiar dacă nu este un amănunt relevant, numele canalelor informative ale guvernului rus a fost „Russia Today”, în ultima vreme optând pentru abrevierea „RT” urmată de numele zonei deservite, sau de tematica sau nișa canalului:
    „RT UK”
    „RT America”
    „RT Documentary”

    În România există un sit de știri în limba română afiliat RT (nu aparține RT, dar colaborează):
    http://news.russiatoday.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.