Ultimele incantații ale Fed-ului

Ca tot am avut Haloween-ul recent, limbajul mistic-obscuro-criptografic al declaratiilor de la sedinta Fed-ului nu poate fi altfel vazut decat ca o incantatie prin care magii finantelor incearca sa mentina sub vraja lor, in continuare, increderea in hartia verde si in intergul castel de nisip pe care aceasta il tine in picioare.

Si la cum s-a comportat bursa astazi, magia le functioneaza. Pare uimitor cum o masinarie de tiparit bani in spate cu cea mai puternica armata din lume poate sa introduca dezechilibre in piata si sa manipuleze economiile nu doar ale SUA dar si ale economiilor strans legate de aceasta fara a cauza (cel putin inca) dezastre si socuri pe masura. Este adevarat ca si atunci cand se intampla (cum a fost in 2008) este dezastru, dar deocamdata cainii umbla cu covrigi in coada pe strada zidului.

Asadar Fed-ul a mentinut dobanda desi economia isi revine si chiar prognozele de crestere in Q4 ale Fed-ului sunt extraordinare (Fed Atlanta da nici mai mult nici mai putin de 4,9 pentru Q4). Din cuvintele magice folosite, unii trag concluzia ca o crestere in Decembrie este extrem de probabila.

Sunt insa cateva semne de intrebare cu privire la situatia reala a economiei SUA si la increderea in eficienta masurilor luate de Fed. Totul se invarte in jurul intrebarii daca tiparnita de bani va ajuta ignorarea piramidei datoriilor prin pornirea unei inflatii care sa inghita aceste datorii. Si totul sa se intample ideal cat mai repede, deoarece deja randamentele obligatiunior sunt foarte jos si in scadere, semn ca investitorii nu au incredere nici ca inflatia este sustenabila, nici ca ratele pot fi crescute, de unde, accepta sa primeasca randamente joase indiferent de conditii, stand departe de alte instrumente financiare (actiuni, depozite, derivate, fonduri).

Randamentele joase ale obligatiunilor sunt joase insa si pe zona euro, paradoxal porcusorii avand randamente similare cu SUA, ceea ce ne spune cat de mari sunt distorsionarile si anomaliile din sistem

High Yield sunt bonduri cu risc ridicat, gen obligatiuni la companii grecesti aflate in restructurare sau la companii spaniole aflate in restructurare. Componenta de “High” este direct proportionala cu elementul de risc. Ori randament mare / risc mare este oposul randamentului mic / riscului mic. Situatia actuala in care riscul la obligatiunile suverane americane este pe un nivel similar cu riscul la obligatiuni ale unor companii nefinanciare din Grecia este cu siguranta o anomalie pe care nu o poate explica nimeni.

La noi, mentinerea dobanzii la dolar vine ca o gura de aur pentru leu, desi Draghi este oricum legat la maini si nu va putea creste in urmatorul cincinal nimic, povestea europeana fiind un mare mister cum se va termina, in sensul ca bine nu are cum sa se termine, desi DAX-ul tocmai a atins o noua maxima astazi. Daca americanii care au inflatie reala si crestere economica reala nu pot mari pentru ca inca veniturile din impozite si taxe sunt mici si nu pot face fata plati dobanzilor in cazul unei mariri, ce sa mai spunem de europeni care abia rostogolesc creditele suverane la dobanzi zero sau negative?

Despre scutirile de taxe ale lui Trump nici nu mai amintesc: deficitul bugetar pe schema actuala va fi imens si Trump ar avea nevoie nu doar de mentinerea dobanzii dar si de mana libera la cresterea limitei de indatorare care a fost amanata pana in aceasta iarna de congres. Obamacare-ul este un dezastru in desfasurare si republicanii impreuna cu Trump trebuie sa gaseasca rapid o solutie care nu se poate gasi peste noapte, timp in care fie scoti bani de la buget ca sa limitez daunele, fie iti asum riscul unei revolte populare cand o sa moara oamenii pe capete pentru ca nu isi permit serviciile medicale.

S-a prelungit asadar distractia pentru decembrie cand probabil incurajati si de estimarile de vanzari pozitive din perioada Craciunului, Fed-eralii vor avea curajul sa mareasca. Daca nu cumva intre timp falimenteaza Tesla ca si-asa Sears si alte mall-uri au fost deja falimentate de Amazon dar si de scaderea puterii de cumparare, dupa parerea mea cresterea PIB-ului la americani fiind la fel de facuta din pix ca si la noi, in realitate pentru omul de rand, viata fiind din ce in ce mai scumpa. Pana in decembrie, statul roman ar face bine sa faca rezerva de dolari, caci din ce stiu eu, rusii cer dolari pe gaz si cum dolarul se va scumpi in continuare, mai ales daca sunt semne ca dobanda o sa fie marita, e posibil ca dolarul scumpit in toiul iernii cand o sa ramanem fara gaze sa ne arda cumplit la deficit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.