BLACK FRIDAY CU BLEAK FUTURE

Cozi interminabile la intrarea in mall. Cozi cum nu am mai vazut niciodata. Poate exagerez, poate am perceptia alterata de acumularea de pesimism sau de tendinta spre exagerare. Insa statisticile cu vanzarile de Black Friday vor da in curand verdictul. Deocamdata eMAG a raportat vanzari peste estimari, care estimari erau de crestere 20% peste anul trecut.

Asadar, lumea are bani. Si de ce nu ar avea, daca avem PIB record si programul de guvernare al PSD incepe sa dea rezultate? Peste mari si tari, pe meleaguri mult mai nefericite ca la noi, francezii protesteaza impotriva scumpirii pretului la motorina. Romanii insa au bani de combustibil, daca stau cu orele la cozile la mall. Nu am avut curajul sa trec pe la mall zilele astea, dar banuiesc ca parcarea fiind full (de altfel ca si strazile din jurul mall-ului), coada se misca pur si simplu cand pleca cineva, adica nu era doar o aglomeratie de moment, pur si simplu se statea la coada la parcare. O masina pleaca, alta ii ia locul. Coada se prelungeste in bulevard si ocupa o banda intreaga pe doua sensuri in jurul mall-ului.

Daca prostia de a te arunca la cumparaturi pe card cu capul inainte doar ca e Blec Fraidei (cum au inceput sa il poceasca la Altex – probabil au facut studii si la publicul lor tinta da mai bine asa) nu ar fi de-ajuns, cum se explica faptul ca oamenii nu aleg sa vina la mall cu taxiul sau pe jos? La urma urmei, nu cred ca toti au cumparat frigidere si televizoare. Doua-trei plase merg si cu taxi-ul care oricum in Craiova costa infim comparativ cu alte orase si pe care oricum iti scoti banii pe care i-ai da pe combustibil numai cat stai peste o jumatate de ora la coada si mergi bara la bara kilometrii. La care se mai adauga timp si nervi, dar deh, suntem un popor rabdator …

Principalul risc pe care il vad in viitor este ruperea UE. Sau daca nu ruperea UE, reasezarea cartilor pe un cu totul alt fundament si lasarea noastra cu buza umflata. Sa facem un mic scenariu sa vedem ce poate da Romania UE si ce poate da UE Romaniei in schimb. Ca am luat destule forme fara fond de la UE este clar. S-a ajuns deja la o lehamite a importului formelor si chiar se formeaza un nou trend: euroscepticismul proaspat al fostilor eurofili si patriarzi idioti care macane sloganuri patriotice fara sa inteleaga doua boabe din ce li se intampla.

Romania poate da UE forta ieftina de munca si poate contribui cu brio pe rol de actor intr-o piesa de teatru in regia puterilor europene, dar mai ales in cadrul NATO. Avem nevoie de uniune, pentru ca trebuie sa tinem sub control tarile estice care altfel cad prada Rusiei – acesta este filonul de politica externa care justifica multe de la formarea unei armate europene pana la justificarea uniunii sau a controlului mass-mediei. Rusia este babaul folosit in vest pentru multe masuri si Romania e prezentata ca potentiala victima a “agresivitatii” rusilor. Pe langa aceasta, Romania mai poate contribui (alaturi de altii insa, cum ar fi chiar si Italia care e “fierbinte” acum) la mentinerea unui euro slab care sa ajute exporturile germane.

Paradoxal, incompetenta guvernului grec si a porcusorilor in general, fac ca euro sa fie instabila si ca moneda sa fie mereu slaba. Asta ajuta exporturile germane si chiar a supraincins economia nemtilor pana acolo incat bat record dupa record la excedentul balantei comerciale. Fara niste porcusori de sacrificiu care sa mentina moneda jos din cauza riscurilor, euro s-ar intari si nemtii nu ar mai putea exporta la fel de bine ca acum. Ca sa nu moara de foame, porcusoriilor le mai sunt aruncate niste roscove din cand in cand si li se mai preda o lectie de “eficienta” si “sustenabilitate” din cand in cand in timp ce Reich-ul al 3-lea prinde contur mai mult sau mai putin evident pentru cine are ochii sa vada.

UE are multe probleme, buba se coace si cu toate acestea ar fi cateva oportunitati, mai toate legate de conectarea cat mai profunda la locomotiva germana. Asta s-ar putea face daca am vrea si daca am avea cu cine, dar evident ca pe zi ce trece situatia se divedeste a fi mai dezastruoasa decat o credeam pana acum, tovarasii incepand sa isi dea mastile jos si sa isi arate coarnele unul cate unul, deoarece sistemul imunitar a cam fost distrus si reactia organismului societatii romanesti este din ce in ce mai fada in fata cancerului bolsevic.

Nu stiu sa existe popor care sa reactioneze la altceva decat la foame, desi la americani bag mana in foc ca nu vor accepta sa li se ia armele fara sa fie razboi civil, oricat de roza ar fi situatia economica. In cele din urma, dupa cum vedem, si francezii tot de foame au iesit in strada, nu pentru ca Macron e idiot si le baga socialismul pe gat. De altfel, nu se evidentiaza oricum francezii a avea o dragoste prea mare pentru capitalism, ba din contra.

Intorcandu-ne la scenariu, ziceam ca in caz ca se reface ordinea in UE, Romania are o singura oferta pentru potentialii cumparatori: forta de munca. Exista si aici o mica problema, in aceea ca deja spuma s-a evaporat, dar totusi, daca ne uitam la alternativa (“refugiatii”), chiar si ce a mai ramas poate fi folosit cum trebuie daca exista “eficienta” germana la conducere. Asadar, ne putem trezi intr-un viitor reformat al UE ca vom avea dreptul sa lucram in continuare in UE, vom avea probabil inca taxe vamale zero si va exista si o parghie de control la nivel financiar prin oferirea fie de mecanisme de salvare, fie de credite, fie de urmatoarea versiune de “fonduri europene”. In schimb, nu vom mai avea dreptul de vot, nu vom mai avea niciun cuvant de spus si juridic e posibil sa fim taiati de tot, in sensul ca o sa ne lase de capul nostru. Mai exista unele modele cum ar fi Norvegia sau Elvetia care fac parte economic, dar nu si juridic sau politic, desi evident ca pentru a putea desface productia trebuie sa indeplineasca tot ce tine de reglementari.

Scenariul unei transformari in UE “cu doua viteze” este insa unul optimist pentru ca macar economic nu vom fi taiati total, si asta pentru ca avem ce sa oferim. Evident ca marea pierdere in acest caz va fi capitularea la capitolul democratie si reforma. Insa poate ca pentru multi astea nici nu conteaza, daca ne gandim la cati regretau anii 70 ai regimului de “aur”, avem o explicatie de ce tovarasii nu prea au oprelisti in marsul inapoi. Painea si circul au calmat popoarele de cand lumea asta si numai un accident prin care painea sa nu mai fie asigurata poate cauza unele probleme partidului.

In scenariul dezmembrarii UE este insa mai mult de spus deoarece ca orice masinarie complexa, sandramaua are multe componente si procesul este de durata pentru ca altfel nu se poate.  De altfel, in viitor peste 3-4000 de ani cand elevii viitorului vor face rezumat la istorie despre evenimentele curente, la destramarea UE,  votul pentru Brexit va fi probabil al doilea punct dupa criza din 2008. Deci, implozia deja a inceput si ne aflam in plin proces, doar ca nu il percepem ca atare. Urmeaza noi etape cu blocaje politice si institutionale, crize bancare, reactii pe pietele financiare, ricoseu in cresterea economica, etc. Noi de astea deja avem si din pacate fac parte din viata de zi cu zi. Asa ca prea mult nu o sa ne atinga decat economic in cazul unei caderi a economiei Germaniei, asa cum s-a intamplat in 2008. 

Ce va fi insa foarte interesant si greu de prezis, este cum va arata o noua dictatura romaneasca cand va trece de durerile nasterii, avand in vedere ca noi mereu am fost inovatori la acest capitol si distrugerea la noi a fost la cu totul alte intensitati decat pe la vecini.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.