In general stam bine

Saracia are avantaje si dezavantaje. Am comentat putin in articolul anterior si o sa preiau putin mai mult pe larg. Definitia saraciei in ziua de astazi s-a cam modificat putin si trebuie sa accentam asta. Sarac nu mai inseamna neaparat cel care nu are ce sa manance, cel care nu are cu ce sa se imbrace, cel care nu are venituri etc. Sarac / bogat sunt termeni relativi si depinde cu cine te compari. Nu ma intereseaza definitia oficiala a saraciei, nu ma intereseaza acel cos zilnic si cati castiga sub acel cos zilnic minim sau cati peste. Sarac esti daca cei mai multi au mai mult ca tine – cam asta ar fi intelesul termenului sarac in contextul acestui articol.

Cum suntem membrii UE si cum populatia noastra poate pleca oriunde un UE doar cu buletinul (deci fara complicatia unui pasaport sau a vizelor) si cum de asemenea oricare cetatean UE poate veni la noi ca sa munceasca si sa traiasca doar cu buletinul, fara pasaport si vize, noi trebuie sa ne comparam cu alte tare din UE. Deci nu ne intereseaza prea mult alte tari europene chiar vecine cu care pote e firesc sa ne comparam, deoarece au avut alt traseu si alte oportunitati. Atat Ucraina cat si Serbia au avut necazul fie sa fie unde nu e bine, fie sa aleaga cu cine nu trebuie si prin urmare le scoatem din comparator.

Ramane asadar Bulgaria ca cea mai saraca tara din UE si apoi intr-o ordine nu neaparat precisa, alti saraci ai UE ar fi Grecia, Portugalia, Croatia.

Este uimitor cum cu un stat slab totusi ordinea publica in Romania este cat de cat ok. Unii ar spune chiar mai ok ca in Marea Britanie, de exemplu, unde au loc “zeci de mii de injunghieri“. Nu cunosc situatia si nu ma pronunt, dar cred totusi ca un amanunt foarte important este unde au avut loc acele mii de injunghieri. Stiu de gheto-urile din Franta unde politia nu intra. Cu siguranta, situatii similare sunt si in Marea Britanie. Faptul ca aceste state puternice au ales ca sa nu isi iroseasca resursele incercand sa protejeze niste animale care se omoara intre ele, nu este neaparat semnul unui stat slab, ci poate o sincopa de moment. Foarte probabil, aceste ghetouri sunt lasate in auto-administrare deoarece in ele traiesc imigrantii care sunt folositi pentru muncile de jos (aceia care muncesc). Un cetatean normal nu are ce cauta in acele ghetouri / cartiere, ci in zonele “curate” e posibil ca siguranta sa fie cu totul alta. Nivelul de siguranta in Marea Britanie cred ca este dat in primul rand de numarul de turisti. Daca problemele ar fi atat de mari cum le vad unii, numarul turistilor ar scadea, asa cum se intampla in Egipt sau in Turcia. Ori Marea Britanie a fost pe locul 6 in 2018 la numarul de turisti …

Statul slab are si el avantajele lui. Cand presiunea impozitelor si a taxelor este prea mare, supapele evaziunii se deschid larg pentru ca autoritatea de control nu este organizata sau este corupta. Prin urmare, fiecare se descurca cum poate si se reface cumva echilibrul pietei organic: statul incaseaza mai putin din impozite, nu mai are bani pentru pomeni electorale, comunistii pierd alegerile, se schimba puterea, partidul care vine scade taxele.

Zic in titlu ca stam bine deoarece avem totusi un popor linistit si nu avem conflicte interne prea mari. As aduce aici exemplul Africii de Sud care desi are bani, are potential, are capital uman, are resurse, ura negrilor fata de albi l-a dus la implozie. La noi nu prea e cazul, prin urmare, la sate se mentine inca o coeziune sociala organica, o ordine si o pace bazata pe frica de ostracizarea publica sau chiar de riscurile pierderii imaginii in societate. Ma refer la furturi si conflicte care in general sunt tinute sub control nu atat de frica pedepsei, cat de frica de vorba lumii si de imaginea in sat. Daca se aude la sat ca cutare fura (si radio-sant la sat are potentialul de viralizare la fel ca Facebook) e vai si-amar. Sau daca cuiva i s-a furat un obiect si acel obiect a fost vazut in curte la altcineva, e nasol: zeci de ani de zile cel care a furat va purta stigmata ca e hot.

Evident ca exista furturi dar marele avantaj al saraciei este ca hotii se duc acolo unde sunt bogati. Ce a facut intrarea in UE si deschiderea granitelor, poate nu ar fi facut o armata de politisti bine organizata. Dar nu doar la furturi stam bine, ci si la violuri si la alte tipuri de crime. Iata o comparatie cu SUA: la un numar aproape similar (dar mai mic) de politisti la 100.000 de locuitori, rata violului in Romania este de 6 ori mai mica! Sa zicem ca SUA e SUA si sa ne comparam cu Bulgaria: dupa cum vedem, Bulgaria sta chiar mai bine ca noi la criminalitatea raportata la numarul de locuitori. Posibil ca diferenta sa fie justificata de densitatea mai mica, dar eu cred ca explicatia este saracia: bulgarii raufacatori au fugit mai mult decat ai nostri, pentru ca saracia este si mai mare in Bulgaria.

Problema dezorganizarii politiei afecteaza insa o categorie importanta a populatiei, culmea tocmai clasa mijlocie prospera si muncitoare care duce tara in spate. Visul romanului a fost mereu sa aiba pamant. Dupa ce tinerii muncitori si patrioti (care nu au fugit) s-au legat la gat cu Prima Casa, cum au scos capul in viata si au reusit sa puna mana pe o meserie buna, pe un job mai rasarit si bine platit, urmeaza mutarea la casa. Cum in orase, preturile pe la noi sunt mai mari ca in Beverly Hills, marea majoritate a celor care au facut pasul de la apartament la casa au ales zonele periferice ale oraselor, cartierele noi create pe campuri unde cu greu au parte de utilitati, unde naveta zilnica este o corvoada si unde visul de o viata de a trai la o casa si de a avea un petec de pamant cu un petec de gazon si un gratar unde sa stai in liniste dupa ce te intorci la munca, s-a transformat pentru multi in cosmar. Nu din cauza lipsei utilitatilor – asumata oricum din momentul deciziei de mutare, nu din cauza navetei – fentata de fiecare cum poate, ba cu un radio, ba cu un spotify, ci din cauza hotilor: daca la sat, este oricum saracie si nu au ce sa fure si daca in oras exista riscul sa dea de politie care este concentrata mai ales in oras, periferiile sunt vestul salbatic pentru hoti in care pot actiona facil, fara riscul de a fi prinsi de politie, de vecini si chiar de firmele de paza care au prosperat nesperat oferind servicii “de securitate”. Ai muncit asadar o viata sa pui ban la ban, ai ajuns in pozitia sa accesezi un credit pentru o suma mai frumusica sa poti face saltul la casa si cand iti cumperi prima ta masina de taiat iarba, te trezesti ca ai o problema noua, care nu poate fi rezolvata nici macar cu caini sau cu camere video, caci hotii au deja solutii pentru acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.