CUM NE PUTEM PROTEJA DE CORONAVIRUS?

Singura solutie este izolarea totala. Pentru cine poate … Evident, se pune intrebarea cine poate sa se izoleze total timp de 2-3 ani cat poate dura intreaga evolutie a pandemiei. Se stie cine: cei din varful muntilor din satele pustii si pustnicii.

Foarte ciudat, am auzit la Chris Marterson intr-un interviu recent ca mastile nu sunt utile pentru a nu lua virusul ci pentru a nu-l da. Mastile la nivelul societatii sunt insa utopie. Amintea Jogn Barry ca Mexic cand a fost cu gripa aviara (sau cu SARS, nu retin bine) a dat masti gratuit la oameni. In primele zile rata utilizarii a crescut la 70% si peste aproape o saptamana a scazut la 30%. Lumea e sceptica, nu intelege si mai sunt si conspirationistii care trivializeaza riscurile. De asemenea, nu am inteles de ce el nu recomanda purtarea mastii si nu considera ca masca te protejeaza. Foarte probabil, deoarece masca protejeaza doar gura si nasul, mai raman ochiii, deci doar masca in sine e aproape zero, utila fiind o casca.

Apa si sapunul ar fi prima regula, cea mai simpla. Asta daca poti sa te abtii sa iti atingi fata cu mainile. Evitarea aglomerarilor de asemenea este evident la mintea cocosului, dar cata vreme trebuie sa iesi sa cumperi paine macar o data pe saptamana si exista riscul sa dai de vecinul care merge la birt zilnic, este cam zero.

Dar pe langa infectarea cu virusul se pune problema sociala unde aici nu are sens sa intru, fiecare poate sa se gandeasca ce inseamna si ne putem uita la Wuhan. Singura chestie care trebuie sa o tinem minte cand ne uitam la Wuhan este ca acolo la conducere este partidul comunist care incearca sa evite o revolutie si cum lumea e cu ochiii pe ei in Wuhan, magazinele nu vor fi goale. La noi va fi altfel, la noi magazinele sunt goale oricum pe 26, 27 decembrie, dupa Craciun sau pe 2-3 ianuarie dupa anul nou, deci …

Cat despre serviciile medicale si medicamente, de asemenea luati in calcul calitatea acestora de la noi, cum se face profilaxia impotriva raspandirii virusurilor si bacteriilor in spitale si aveti singuri raspuns de cum va fi.

Fiecare are acum in cap cel putin cateva idei total gresite care il linistesc:

  1. noi o sa fim feriti, riscurile sunt mici; parametrii virusului arata clar va nu vom fi feriti, din pacate matematica este cea mai grea materie de predat si teorema lui Pitagora a convins doar 1% din populatie, restul sunt in dilema daca cercul e patrat sau invers.
  2. se va gasi vaccin: tocmai particularitatile vaccinului arata ca este foarte greu de gasit vaccin; incubatia mare si raspandirea pana la simptome sunt o problema, de exemplu; cert este ca SARS care a fost mult mai periculos si a avut bani mai multi dar mai ales timp mai mult, este inca fara vaccin si face parte din aceeasi categorie; SARS este de asemenea un coronavirus.
  3. nu este periculos: asta am mai explicat in articolele anterioare si o mai zic o data: este indeajuns de nepericulos cat sa fie periculos; o rata a mortalitatii de 3% este de 30 de ori mai mare ca gripa normala; adica daca la gripa normala batranii cu probleme au 10% sanse sa moara, de data aceasta … le cresc sansele; cum fiecare avem un batran si cum fiecare vom fi nevoiti sa avem grija de el, fiecare ne vom imbolnavii si virusul se va raspandi; o asemanare majora intre China si Romania si ceea ce ne diferentiaza foarte mult de vest este familia: chinezii locuiesc impreuna cu parintii, parintii au grija de copii; cum nu exista sistem de pensii (culmea, comunistii nu dau pensii), este o traditie ca batranii sa locuiasca cu copiii; asta nu face decat sa garanteze ca si cei tineri vor lua boala daca unul dintre cei batrani, predispusi o vor lua; idem, garanteaza batranilor ca daca o vor lua copii (care sunt cu grad marit), le-o vor pasa si lor;

In concluzie, eu nu vad sansa se ne aparam in afara de izolare totala. Sunt masurile preventive legate de ranforsarea sistemului imunitar si evitarea factorilor de risc. Dar astea sunt sfaturi generale si ar fi bine oricum oricand in aceasta perioada sa o facem, dat fiind faptul ca iarna spre primavara este sezonul gripei. Anul acesta, colac peste pupaza, la noi a fost extrem de cald, ceea ce a favorizat raspandirea virusilor. Sa speram ca zapezile vor veni totusi si vor diminua propagarea macar in perioada initiala, pentru a da timp oamenilor sa isi vina in fire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.