Ce știu profesorii universitari de medicină și nu știe Arafat?

Va pun in fata doua stiri:

“Se poate ajunge și la o astfel de situație (închiderea școlilor – n.r.). Nu știm când, nu știm dacă va trebui, dar este una dintre măsurile care permit limitarea răspândirii. Astfel de decizii se iau la momentul la care se consideră că e nevoie. La acest moment autoritățile consideră că încă mai așteptăm”, a adăugat Arafat.

Sursa: Hotnews

UMF Cluj anunță că, în perioada 3 – 15 martie 2020, va avea numai cursuri online, la toate cele trei facultăţi (Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie), ca măsură de prevenție, cu scopul reducerii riscului epidemiologic de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus.

Sursa: StirideCluj

Iata deci ca medicinistii nu vin la cursuri de frica virusului dar copiii sunt buni de lasat ca mieii in fata lupului ca doar nu i-o manca pe toti … Intr-adevar virusul s-a aratat bland – deocamdata – cu copiii – dar nu stim efectele pe termen lung, fiind destule speculatii ca ar avea si efecte neurologice. In plus, rata mica de infectie la copii poate venii din faptul ca parintii i-au ferit mai bine. Ce pun eu sub semnul intrebarii este daca in pofida incidentei si manifestarii slabe la copii, in cazul existentei unei alte boli (de ex e racit sau gripat deja cand ia coronavirusul) se manifesta la fel de bland?

Din pacate nu avem statisticii si studii din Italia deoarece raspandirea este prea exploxiva si doctorii italieni acum au alte urgente decat studiile [1].

Dar chiar daca copiii nu sunt afectati prea nasol de acest virus, ei sunt foarte buni propagatori. Interactioneaza fara inhibitie, tusesc fara sa puna mana la gura etc. S-a facut un studiu prin care s-a aratat ca copiii sunt peste 80% “vinovati” pentru transferul pneumoniilor intre bunici.

Mai are insa oare sens sa intram in asemenea analize cand vedem ca tocmai neglijenta si masurile laxe de control si testare au dus la acest al 6-lea caz. Daca autoritatile erau ferme si anuntau: la 3 veniti cu coronavirus din Italia, vom catantina tot ce vine din Italia (desi logic ar trebui inchise granitele deja), oamenii se speriau si nu ar fi plecat. Daca autoritatile ar fi tras semnale de alarma serioase de cand o fac eu pe acest blog, poate oamenii se speriau si nu mai plecau aiurea la excursie in Italia in toi de pandemie. Din ce am inteles eu, cazul #6 e un batran care a fost in Italia “sa se vindece” la nu stiu ce spital. Nu stim daca s-a vindecat, dar acum eu nu ii dau mari sanse sa scape si probabil vom avea primul caz fatal. Pe statistici, fiind batran si deja avand o comorbiditate (nu stim ce este, sa speram ca nu e respiratorie sau legata de sistemul imunitar, desi venind din spital ..) are sanse minime de supravietuire. Este insa bine ca are “norocul” sa prinda pat la urgenta, fiind printre primele cazuri, caci daca lua virusul ulterior (si avea toate sansele) putea sa moara la coada la urgente.

Sa zicem ca medicinistii clujeni au multi studenti din Italia si ca asta ar fi motivul sa intre deja in studii “la distanta”. Insa felicitari lor pentru decizie si mult spor in munca de care o sa aiba parte in curand. Poate nu ar strica acum daca tot sunt pro-activi sa faca si niste cursuri cu stundentii despre nursing caci o sa tot fie nevoie.

Ma intreb insa, la cate cazuri o sa se trezeasca si ai nostri ca sa carantineze tot ce vine din Italia – cat mai suntem inca in faza initiala de “containment”. Slabe sperante insa, eu banuiesc ca deja virusul este foarte raspandit peste tot si ar trebui plusat pe masurile de administrarea a haosului care va fi inevitabil in etapa manheim.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] Coronavirus in Italy fills hospital beds and turns doctors into patients

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.