COMENTARII DESPRE RATA MORTALITATII

In dreapta am mazgalit eu chartul de la worldofmeters adaugand rata mortalitatii calculata prin numarul total de morti impartit la numarul de cazuri.

Am avut deci 3.9% in China – cifra marita in special in Wuhan, caci in restul Chinei era mult mai scazuta (in jur de 0.2-0.3%). Vedem explozia din Italia. Repet posibile cauze: 1) chinezii nu au dat cifrele reale 2) italienii nu au resursele chinezilor si de aceea au rata mare 3) italienii sunt mai batrani, au media de varsta mai mare. Despre rata mortalitatii marita a italienilor, am mai scris pe 5 martie, dar deja cred ca e obsolete articolul …

Koreea de Sud si Germania arata ca statele solide si bine organizate pot sa administreze pandemia destul de bine. Vom vedea evolutia, e firesc in etapa actuala ca rata mortalitatii sa fie mica deoarece s-au luat masurile necesare. Nu intru un amanunte, dar flexibilitatea si puterea de organizare a acestor doua tari sunt cu mult peste indolenta din Italia de exemplu, unde pana si doctorii nu realizeaza importanta purtarii mastii de protectie.

Spot the odd one …

Germania a avut detectoare de temperatura in foarte multe locatii. Acelea de care noi ne-am invartit in jurul legilor cum sa cumparam 15 … Koreea de Sud a facut testari masive, a implementat chiar drive-through-uri unde oamenii veneau ca sa fie testati.

In rest, in celelalte tari, nu s-a ajuns inca la limita de paturi cu respiratoare, deci rata mortalitatii este inca tinuta sub control. Parerea mea este ca Italia va sari de 10% in maxim 1 saptamana, dar sa speram ca nu va fi asa …

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.