La ce sunt bune testele?

Am auzit ca in Belgia nu prea mai pun accentul pe testare. In spital! Pentru ca daca isi fac toti care tusesc sau sunt raciti si daca ii descopera, ce o sa mai faca? Se baga toti in carantina?! Cineva trebuie sa trateze pacientii gravi. Pe alta sursa, am inteles ca in Belgia pompeaza tratament preventiv la cele mai mici simptome si de aceea testarea nu ar mai fi la fel de importanta pentru ei.

Ar fi grav daca auzitele mele sunt reale si daca cumva mentalitatea s-ar transfera si la noi. Uneori in razboi, vedem soldati delasatori care sunt neatenti, care se obisnuiesc cu razboiul etc.

Bunica imi povestea din vremea razboiului ca avea o sora mai suie la cap, care nu ajunsese niciodata la oras. Fiind mai suie de cap (banuiesc eu din amintirea diafana a acestei intamplari) nu era prea speriata de razboi. Bunica se retrasese la tara cu copiii si era fricoasa. Cand treceau avioanele, bunica se ducea in sura cu copiii si stateau ascunsi. Sora asta a ei, iesea pe camp, isi dadea jos basmaua si o flutura catre avioane alergand si strigand: “Dati, ba, si pe-aici!”. Ceea ce evident ca nu se intampla in schimb o infuria si o speria foarte mult pe bunica. Tare m-a mirat povestirea asta, incat este probabil una dintre putinele povesti de viata spuse de bunica pe care le mai retin.

Asa exista riscul sa fie si pe la noi, mai ales in zonele fierbinti unde oamenii nu o sa mai reziste in tensiune si o sa lase garda jos. Deja avem un ambulantier care e infectat, desi teoretic macar la inceput si macar specialistii ar trebui sa stie sa se protejeze si sa aiba cu ce sa se protejeze. Daca inca nu avem cu ce sa se protejeze …

Testele sunt bune din doua motive: depistare a cazurilor, izolare, carantinare etc. Non-stop, cu toata fermitatea. Fiecare caz depistat si tinut sub control inseamna mii de alte cazuri evitate (chiar daca amanate) si poate zeci de vieti salvate.

Pe de alta parte, testele sunt ca spionii in razboi: ne dau informatii despre virus. Ne spun multe informatii: avem sau nu avem clustere, avem sau nu avem raspandire comunitara, care e procentul de populatie deja care a facut boala etc.

Toate aceste informatii sunt necesare in modelarea evolutiei la noi in tara si planificarea tuturor masurilor, si mai ales in calculele reci de care am amintit. Vital pentru guvern va fi deciderea momentului in care carantina totala va fi ridicata (dupa ce va fi instaurata) dar si in reglarea efortului financiar necesar sistemului medical.

Eu unul nu inteleg de exemplu de ce chinezii dezasambleaza spitalele acelea construite in graba in Wuhan. Fie le duc in alta parte, fie considera ca varful a trecut deja. Dar ce ii costa sa le mai lase functionale o perioada in caz de nevoie? Nu mi-e clar oricum cat de spitale erau acele baraci. Nu neg ca au fost foarte bune si ca ar fi bune si pentru noi, doar ca foarte probabil “demobilizarea” acelor spitale este pur propaganda.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.