Ce urmează

In ciuda faptului ca peste tot Coronavirusul a inceput sa ocupe titlurile zilei, nicaieri nu prea se vorbeste de cresterea exponentiala si putini sunt cei care realizeaza ce inseamna. Cata vreme nu am vazut inca nicio animatie simpla care sa explice cresterea eponentiala, este clar ca in constiinta publica inca cresterea numarului de cazuri este neinteleasa si produce un soc la fiecare hop.

Inca se fac apeluri disperate si total inutile la disciplina si simt civic si inca se urmareste cu atentie cresterea cazurilor ca si cum progresia ar fi lineara si doar ne-am uita cum creste cursul euro de pe o zi pe alta.

Pe alocuri insa se mai mentioneaza ca testele ne dau doar o imagine sumara a situatiei si sunt doar varful iceberg-ului. Delay-ul intre numarul de cazuri testate si confirmate si rezultatele in comunitate (cate cazuri mai aduc cresterea de astazi) este de asemenea greu inteleasa.

S-a tot vehiculat, cel putin la Digi24 acel model total irealist in care bucla scenariului negativ apare cam de doua ori peste limita sistemului medical. Sa facem niste calcule sumare. La 50% infectare, avem 10 mil oameni. La 20% care necesita spitalizare avem 400.000 oameni. Avem acum 400.000 de paturi de spital? La 5% care necesita respirator inseamna 100.000 oameni. Avem acum 100.000 paturi cu respirator? Deci modelul cel mai pesimist este mult mai pesimist decat cel prezentat. Pe un chart cu o bucla care contine (sa zicem pe 3 luni) 100.000 de cazuri, limita superioada de 1000 de paturi (sa zicem, desi probabil sunt mai putine) cu greu este observabila.

Despre celelalte modele, le ignoram. Nu exista o tara in lume care sa le confirme. Chiar si China sau alte tari date ca exemplu, au toate diverse particularitati si se afla inca in etapa initiala de crestere. Intr-adevar, poate tin cresterea sub control, pentru o perioada, dar probabil vor ajunge tot la scenariul pesimist.

Nu neg importanta tinerii sub control si a masurilor luate, insa am impresia ca simtul urgentei si al gravitatii nu este perceput real. Poate cel mai apropiat cat de cat de realitate – desi total depasit de situatie – ar fi Klaus care transmite doctorilor “sa se pregateasca” ca si cum acum ar sta … Insa, pe de alta parte, el “roaga” romanii din afara sa nu vina acasa de Pasti. Cum poti sa ii rogi?! Trebuie sa inchizi granitele! Blocarea fluxului este singura masura reala de tinere sub control a curbei. Nu poti baga in carantina zeci de mii de romani, nu poti sa speri ca izolarea acasa functioneaza, esti naiv sa crezi ca nu avem deja raspandire in randul comunitatilor cand deja vedem cazuri in randul cadrelor medicale.

Noi urmam Italiei si singura mea dilema este cat mai avem dupa ei: o saptamana sau doua. O luna ar fi mare lucru desi in ecuatia finala ramane de vazut. Poate doar psihologic ne va ajuta pentru ca vom fi deja socati indeajuns de stirile sumbre care umreaza sa vina din Italia – caci ce am vazut deocamdata este doar o situatie sumbra, ce va urma vor fi stiri dintre cele mai socante: oameni care mor pe strada, oameni care dau navala in salile de asteptare, oameni care mor singuri inchisi in casa, pentru ca salvarea nu mai poate sa vina, etc, etc.

Si la noi va urma inevitabil carantina totala. Pe masura ce vremea se incalzeste, pofta batraneilor de a merge la o plimbare si sperantele ca “soarele omoara virusul” cum s-a tot macanit aiurea pe la noi fara nicio baza, vor cantari mai mult in balanta decat spaima stirilor venite din Italia si oamenii inca vor crede ca boala e departe de noi.

Cu siguranta masuri disperate vor da sperante: incepem sa producem masti, incepem sa producem gel pentru spalat pe maini, mai instalam 2-3 respiratoare, mai facem 2-3 hoteluri spatii de carantina. Insa in ecuatia totala, acestea sunt cifre nesemnificative. 400.000 de oameni vor avea nevoie de spital. Fara pat in spital, 100.000 pot muri.

Italia a ajuns deja la problema mortilor, ati vazut acel coridor de masini ale armatei care plimbau cadravrele catre o alta localitate deoarece crematoriul din localitatea respectiva nu facea fata.

Luptam cu un dusman necunoscut, nu il vedem, nu stim cum se raspandeste, sau stim prea putin. Autoritatile fac ce pot, dar e prea putin. Intr-adevar numai ajutorul divin ar putea feri Romania, dar romanii nu vor catedrale ci vor spitale, dar iata ca oricate spitale am avea, este imposibil sa avem suficiente. Si nu doar spitale: e nevoie de medicamente, de oameni, de consumabile, chiar si de oxigen.

In plus, ritmul accelerat al bolii si spaima fireasca produsa in randul factorilor decidenti, produce o reactie am putea spune antiinflamatorie virulenta si la nivelul societatii, atat pe plan global cat si pe plan national, care reactie antiinflamatorie, asa cum in cazul virusului face cel mai mare rau, si in randul societatii face un rau mult mai mare decat virusul in sine.

Rata mortalitatii de 20% trebuie asumata si trebuie sa privim spre viitor. Cu o moarte toti suntem datori, dar la ce bun sa salvam 2-300 din cei peste 50-60 de ani pe care ii vom salva printr-o carantina pe termen nedefinit si inchis totul, daca vom lasa copiilor – care nu sunt afectati de acest virus – o economie distrusa, foamete, fabrici si companii inchise, spaima, stres si multe altele. Si mai presus de orice, amintirea unei lungi perioade de carantina, a unei spaime continue a parintilor, a unor masuri draconice de igiena pana la nivel paranoic, etc

2 comments

  • Legat de carantina totala: este aplicata totusi in Italia? Un coleg are sora in “zona rosie” si sustine ca se merge totusi la serviciu (ma rog, cu nu stiu ce hartie/permis).

    • la serviciu se merge; la magazin, la farmacie; nu stiu cum fac gestiunea ca pot sa ma plimb prin oras aiurea zicand ca ma duc la farmacie ca nu am gasit ce caut la o farmacie mai apropiata de casa mea;
      evident ca se pot face multe scheme, de aceea chinezii au ajuns la inchis de tot si trimis livrari la fiecare bloc in parte
      si chiar atunci au fost probleme: blocuri inalte cu multe etaje, lumea plimbandu-se zilnic cu liftul, practic dc avea unul in bloc, sigur il dadea la toti in timp de o luna de plimbat sus-jos cu liftul pentru ridicat produse de la curieri; nu stiu insa cum faceau fata curierii la atatea blocuri si cum se faceau listele;
      hartia la italieni e un fel de “document de insotire a marfii” doar ca se aplica la toti; sunt sigur ca e vax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.