De ce nu vor irlandezii banii europenilor

Irlandezii au cam dat inapoi cand nemtii si ceilalti europeni s-au gramadit sa azvarle cu bailout-ul in ei recent, odata cu explozia spread-urilor.

“Oare de ce?”, ar fi bine sa ne intrebam. Si de ce de data asta se gramadesc europenii sa ii imprumute pe irlandezi, pe cand in cazul Greciei au tot amanat si au tot tinut sedinte pana sa ii ajute?

Un raspuns trebuie sa vina din impozitul pe profit pentru companii de doar 12,5%. Taticii din Europa s-au uitat incruntati la Irlanda de-a lungul timpului pentru aceasta taxa mica, deoareca au reusit sa atraga investitii foarte mari, deturnand practic toate investitiile majore din IT si alte domenii care nu aveau nevoie de resurse umane sau materiale mari catre Irlanda. Ca sa dam doar un mic exemplu, Google are cap de pod in Europa in Irlanda si o sa ramana acolo pana cand taxa asta o sa fie cea mai mica acolo. Acum ca ii au la mana pe irlandezi, ceilalti cu siguranta le vor impune ca sa mareasca aceasta taxa, oarecum le vor trage un KO irlandezilor pentru situatia in care se afla.

Bineinteles, depinde si cat de bine irlandezii vor negocia baioult-ul.

Ce avem noi romanii de inteles din asta? Ca suntem niste prosti, ca ne milogim la FMI aiurea fara a incerca sa obinem nimic, nici o micsorare de taxe ci doar mariri. Acum se cladeste practic viitorul Europei, acum tarile sunt la un nou inceput, se da un nou start, si bineinteles un factor important in acest start il constituie investitorii, o specie pe cale de disparitie pe la noi din cauza inconstientei celor care ne conduc.

Sa presupunem prin absurd ca s-ar micsora taxa unica din 16% in 14% si ca s-ar taia aberantele taxe pe care companiile sunt nevoite sa le plateasca prin alte parti. Sa presupunem si prin absurd ca Romania ar taia birocratia din radacina si ar crea un mediu prielnic pentru investitori. Ce ar insemna asta? Pai ce sa insemne altceva decat iesirea din criza. Potentialul uman al Romaniei este unul real, FMI-ul nu degeaba impune conditiile care tocmai dau in dezvoltare si in refacerea economiei, ci tocmai pentru ca stakeholderii acestuia nu vor ca Romania sa iasa din criza, ci doar sa sa tarasca prin ea, ei doar se asigura ca le vom putea plati creditele si nu ca vom inflori si ne vom dezvolta pe termen mediu-lung.

In final, iata ce declara un ministru irlandez: “Suveranitatea noastra ne-am castigat-o cu greu si guvernul nu o va da la oricine”. Pot deja paria ca daca un astfel de om si un astfel de guvern are Irlanda, micul tigru isi fa reface fortele si va lua fata multora. Din pacate gaina balcanica va trebui sa se multumeasca cu firimiturile de la masa altora.

Vezi si:
Bloolberg: Cowen Scorned as Irish Mourn Loss of Sovereignty With Bailout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.