De la cei 12 “apostoli” americani ai tiparniţei la cei 4 “evanghelişti” europeni ai unităţii fără limite

Speriati ca s-a terminat pusculita si talindu-li-se macaroana de la tiparnita, obositi de negocieri indelungate care nu au ajuns nicaieri, politicienii europeni, ca si cei americani (cand au fost intr-o situatie similara) ce s-au gandit ei? Sa faca un comitet care sa gaseasca o solutie. La americani i-au zis United States Congress Joint Select Committee on Deficit Reduction sau pe scurt: Supercommittee.

In cazul americanilor, pentru ca ei sunt deja “uniti”, nu a fost nevoie decat de oameni din cele 2 tabere: republicani si democrati.Si au bagat cate 6 de la fiecare, ca sa scoata numar simbolic: 12. La europeni, pentru ca inca nu sunt uniti, au luat din patru parti, dar cate unu, ca sa fie mai eficienti: unul de la BCE (Draghi), unul de la Comisie (Barosso), unul de la Consiliu (Rompuy) si unu de la finante (Juncker).

La americani se punea problema ce sa faca, ca nu mai sunt bani: sa tipareasca? Pai cat sa mai tot tipareasca ca deja tiparisera o gramada! Sa taie din cheltuieli? Ideal, dar de unde sa taie? Prin urmare s-au intalnit cei 12 “batrani” si … au decis: “After months of hard work and intense deliberations, we have come to the conclusion today that it will not be possible to make any bipartisan agreement available to the public before the committee’s deadline.”

Nu vi se pare amuzant: supercomitetul a tras concluzia ca nu s-au inteles. Cate sperante si cate discutii, cate asteptari si cata tensiune, si cu toate acestea batranilor astora le arde de glume sa vina cu asemenea declaratii, cand toata America astepta o salvare de la ei.

Tot asa o sa se sfarseasca si cu cei 4 “evanghelisti” europeni chemati sa puna la cale Noua Europa. Ce Noua Europa poti pune la cale peste noapte cu 4 oameni, fie ei si cei mai “luminati” “apostoli” ai religiei “europenismului”? Ca sa nu mai amintim ca oricum banii sunt la nemti si dupa cum nunta se face cu lautari, targul se face cu bani. Prin urmare, oricate planuri ar scrie cei 4 fantastici, daca Merkel zice nein!, pot sa faca ei mii si mii de planuri ca tot cum zice neamtul o sa se faca.

Probabil ca spaniolii sunt intr-adevar cu un picior in groapa daca sunt ei dispusi sa dea din suveranitate, numai sa le fie salvate bancile. Dar, pasarea malai viseaza: nemtii nu le vor astupa lor gaurile pe care singuri si le-au facut si mai devreme sau mai tarziu, nu eurobondurile o sa fie salvarea cum se amagesc precipitat si aiuristic italienii, ci spargerea Europei intre Germandia:cei cu bani si Eurodreamland: Europa celor visatori.

2 comments

  • Poate si din felul cum au fost alesi “cei 4” vedem cat de irelevant este Parlamentul European! Singurul for ales DEMOCRATIC si singurul in care ajung alesii directi ai popoarelor. Iata deci cat de mult le pasa de votul oamenilor eurocratilor daca in acest grup de lucru, nici un reprezentant din Parlament nu a fost acceptat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.