Ce ne mai pregătesc bancherii europeni centrali

In timp ce pe la noi, bate un vant de seceta si se anunta o toamna ploiasa, trista si o iarna friguroasa, la nivel european se pun bazele saracirii treptate a oamenilor de rand, a celor care muncesc si a celor care economisesc, in detrimentul celor care sunt mai la izvorul din care curg banii adica a bancherilor. Pe scurt, se incropeste inflatia. Sau poate chiar hiperinflatia. Daca eram nedumeriti si faceam tot felul de scenarii despre cum vor rezista sau nu unele state in zona euro si despre ce se va intampla cand unul sau altul va iesi, iata ca acum avem un raspuns ca nu va fi nevoie sa iese nimeni deocamdata: BCE a ales inflatia.

BCE, precum BNR da din colt in colt si nu stie ce sa mai faca ca sa stinga focul datoriilor care a cuprins statele, mai ales pe cele din sud. Bunaoara in timp ce Greciei, Troika (BCE, FMI + UE) ii da cu zaharelul cate-un cent din cand in cand pentru a continua platile urgente si pentru a ii tine pe greci pe linia de plutire in speranta ca acest cosmar va trece cumva cat mai repede, Spaniei, Italiei si celorlalti porcusori nu prea se gasesc bani care sa umple gaurile caci datoriile sunt astronomice. Si desi BCE deschide cu usurinta mult mai mare decat in cazul grecilor, liniile de credit pentru bancile locale, preturile obligatiunilor tot continua sa creasca si sa treaca de linia rosie de 7% peste care nici un stat nu poate rezista prea mult.

Va mai amintiti graficul din articolul anterior? Pentru a face fata la nevoia de finantare a guvernelor pe fondul scaderilor veniturilor si a cresterii cheltuielilor, BCE pana acum pompa bani in banci pentru ca bancile sa cumpere obligatiunile statelor aflate in nevoie de finantare drastice (exact ca in grafic). Problema in UE este ca sunt multe state si unele sunt mai sigure decat altele, prin urmare oricat de multi bani dadea BCE bancilor (sa ne amintim de LTRO), acestea cumparau obligatiuni doar de la statele sigure si le lasau fara bani pe cele mai nesigure (Grecia, Spania, Portugalia etc). Astfel s-a ajuns ca in unele cazuri bancile sa prefere sa plateasca dobanzi negative Germaniei, doar pentru a fi sigure ca vor primi banii inapoi. Atat de mare a ajuns spaima si atat de tensionat este sistemul financiar incat o banca nu mai are incredere sa dea Spaniei credit cu 6% si prefera sa plateasca Germania pentru a fi sigura ca isi va primi banii inapoi peste 1-2 ani.

Asa s-a ajuns la situatia in care dobanzile tarilor cu probleme se invart in jurul a 6-7% si politicienii europenii s-au tot codit ce sa se mai faca pentru ca austeritatea unde a fost aplicata nu a dat nici un rezultat (rezultat destul de previzibil) si tensiunile s-au acumulat atat de mult incat puneau in pericol chiar plata de catre state a scadentelor iminente. Ei bine, BCE pune la cale o modalitate de a ajuta aceste state prin cumpararea directa (sau indirecta) de obligatiuni astfel incat sa mentina dobanzile la un maxim si sa permita statelor sa faca fata creditarii. Asta inseamna ca oricate obligatiuni ar fi pe piata si la orice pret, daca se trece peste un anumit pret, BCE va cumpara. Si cum BCE poate sa tipareasca bani fara limita (cum a facut in cazul LTRO-urilor), nu este exclus ca BCE sa cumpere toate obligatiunile de pe piata si sa devina singurul finantator al statelor, adica sa copieze exact modelul de peste ocean unde Fed-ul primeste direct obligatini de la Ministerul de Finante si in schimb le tasteaza banii in cont, marind astfel masa monetara si creand premizele unei hiperinflatii cum nu a mai vazut omenirea pana acum.

Principala problema in Europa o constituie faptul ca este greu de hotarat cine cat primeste, pentru ca teoretic oricare tara are nevoie de bani si de asemenea, politica fiscala difera de la stat la stat, deci solutia BCE-ului este o struto-camila cu multe semne de intrebare. Daca se va merge pe aceasta solutie la sedinta din Septembrie, vom asista de facto la unificarea fiscala a Zonei Euro, caci altfel nu se poate. Germania care economiseste si cheltuieste responsabil nu poate fi de acord cu tiparirea de euroi aiurea doar pentru ca bancile spaniole au investit aiurea in imobiliare inutile sau ca bancile irlandeze au facut speculatii financiare si acum statele au fost nevoite sa le salveze intrand la randul lor sub apa. Prin urmare, reversul medaliei va fi austeritatea si controlul german asupra finantelor tarilor care vor primi ajutor, si probabil pana in toamna mai toate statele europene vor fi in aceasta situatie.

In concluzie, BCE-ul incepe sa faca ceea ce tot timpul a tot declarat ca nu are mandatul sa faca, adica sa cumpere obligatiunile statelor, incurajand in mod direct prin asta destrabalarea si haosul administrativ al finantelor tarilor carora le vine in ajutor. Sa nu uitam ca Grecia de multi ani a tot avut un nivel crescut al datoriei, nu a facut nimic tocmai pentru ca bancile au cumparat obligatiuni, ceea ce va face acum BCE pentru toti ceilalti aflati la ananghie. Deci fara reglarea cheltuielilor si schimbarea structurilor statului, echilibrul nu se va restabili. Si-asa este un mare semn de intrebare daca statele vor face fata platilor scadentelor, chiar cu un nivel echilibrat intre venituri si cheltuieli, avand in vedere povara datoriei si sentimentul negativ dominant in economie, ceea ce prezice vremuri negre in economie si lipsa investitiilor, coroborate cu lipsa de competitivitate.

In conditiile in care veniturile vor scadea continuu, pana cand competitivitatea va fi mai mare ca cea din Asia sau pana cand consumul intern se va fi reluat intr-un ritm intens, oricat de mult ar taia statele si oricat ajutor ar primi de la BCE prin aceasta garantare a dobanzii maxime a bondurilor, nu putem spera decat la o lungire a prabusirii iminente care se va manifesta indubitabil prin valul de hiperinflatie cauzat de tiparirea sumelor imense de bani care nu au cum sa poata fi scoase din piata altfel decat printr-o devalorizare masiva sau default, dintre care se pare ca solutia aleasa este prima varianta, cu intentia implicita insa ca aceasta devalorizare sa fie controlata si desfasurata cu incetinitorul. Intre timp cei care au vor avea si mai mult si cei care nu au li se va lua si ce au.

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.