Atelierul lui Moş Crăciun – Made in China

Se apropie Craciunul. Si mai devreme de Craciun, s-a impamantenit in ultimii ani si pe la noi sintagma “Luna Cadourilor”. Comerciantii incearca tot timpul sa ii convinga pe oameni sa comande cat mai mult si de ce sa comande doar de Craciun si sa nu comande in toata luna. De aici si “Luna Cadourilor”.

Mii de produse, mai scumpe si mai ieftine, pentru oameni mari si pentru copii. 99% din ele au un singur lucru in comun: pe ele scrie “Made in China”. Ce se ascunde in spatele acestui text pe care de multe ori il citim cu sfidare si dispret si ni-l aratam unii la altii cu amuzament desi ne-am tot obisnuit ca “Made in China” sa scrie pe orice? Nimic nu e nou, de fapt, “Made in China” ne-a invadat de ani de zile, ce e nou e doar penetrarea. Daca mai demult erau doar jucarii sau electronice, acum mai toate sunt Made in China, de la pere, bere, pantofi, haine, etc pana chiar la electronice care poarta brand romanesc. In curand poate vom auzi chiar si de oua Made in China, caci chinezii au inventat pana si oul sintetic, fabricat din chimicale si nu doar ca l-au inventat, dar l-au facut mai ieftin decat gaina.

Se apropie asadar Craciunul si multi parinti vor lua cadouri nenumarate copiilor lor. Ar fi bine insa inainte de a cumpara jucarii ieftine chinezesti sa vada acest documentar. Sarmanii care traiesc patimindu-se zi si noapte cu fabricarea papusilor, masinutelor si altor nimicuri, nu au nici o pretentie. Decat ca cei care cumpara sa isi aduca aminte si de ei.

Documentarul este unul deosebit de socant, nu veti fi veseli dupa ce il veti viziona pana la sfarsit, dar veti fi mult mai optimisti a doua zi la munca, gandindu-va la ce duc in spate chinezii. Chiar daca sunt departe de noi, chiar daca sunt alta natie, alta mentalitate si chiar daca poate multi dintre ei sunt multumiti ca macar au un pat si nu mor de foame, nu putem sa nu ne pese de ei chiar daca nici noi nu suntem prea departe.

Si ca sa schimbam ceva, am putea ca macar cei care nu stam in 5-10 lei cand cumparam o jucarie sa dam o mana de ajutor producatorilor autohtoni care se lupta cu competitia dura din China dar fabrica produse de calitate si la preturi mai bune – cel putin la desfacere. Asta probabil din cauza ca brandul fiind romanesc – spre deosebire de majoritatea celorlati producatori de jucarii comercializati pe la noi – marja de profit a producatorului este mai mica decat cea a strainilor si in plus sunt taxe mai mici cu transportul si distribuitorii. Dar pe langa faptul ca banii nostri se intorc in tara, ar fi de preferat sa cumparam macar jucariile romanesti, gandindu-ne ca sunt facute de romani si nu de chinezi, in cu totul alte conditii, totusi. Cel putin macar la noi oamenii care le fabrica se gandesc ca poate una din jucariile alea ajung in mainile copiilor lor sau alte rudelor lor.

Un exemplu de jucarii romanesti la care ma refer ar fi papusile Aradeanca care m-au surprins prin calitatea si pretul ieftin comparativ cu altele similare, chiar “Made in China”. Ce nu am prea vazut, papusi romanesti cu melodii, din pacate romanii inca stau cam in urma cu tehnica, dar poate ii ajuta chinezii si macar asamblarea daca e facuta la noi tot e ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.