Starea națiunii în 2013, previziuni trecute și viitoare

Premierul Ponta va tine joi o conferinta de presa in care ne va informa cum stam si ce putem face. Foarte bine, o idee originala, desi campania s-a terminat si desi e timpul de fapte nu de vorbe, ori deocamdata guvernantii au inceput cu imparteala ciolanului: spargerea gastilor de la Hidrorelectrica si inlocuirea hotilor pdl-isti cu hoti usl-isit, arestarea regilor autostrazilor pdl-isti si asteptarea printilor autostrazilor usl-isti, explozia posturilor si inlocuirea directorilor si directorasilor care ramasesera neschimbati in toate compartimentele statului etc, etc. Va fi interesant sa vedem ce zice Victor, acest nou Titulescu care a umflat posturile din adminsitratie mai mult decat se astepta orice fraier care a pus stampila pe candidatii usl doar ca se saturase de corputia pdl-ista si de ipocrizia pdl-ista care anunta austeritate si taia salariile in timp ce „investitiile” cresteau. Am ajuns acum sa o traim si pe asta: dupa luni de zile in care candidatii usl veneau la antena 3 si criticau pdl-sitii ca cheltuiesc aiurea banii in vremuri de austeritate, iata ca au ajuns si ei sa rontaie la acelasi ciolan destinat „alesilor” care sunt peste lege, peste moralitate, peste bun simt dar mai ales peste promisiunile care singuri si le-au luat. Ipocrizia este cea mai putin grava abatere a usl-istilor, dar nu-i bai, ca o sa dea si ei fata cu dreptatea poporului.

Nu stiu cati isi mai amintesc care era starea natiunii la inceputului anului 2012 si cine se astepta de ce urmeaza. Sa facem o mica reviziune, sa rasfoim presa de pe atunci sa vedem „breaking news”-urile care frematau in perioada noiembrie 2011 si pana au pornit protestele:

– Cui i-a crescut salariul cu peste 30% în ultimii trei ani de criză. Cine ar putea primi mai mulţi bani în 2012

– Cu gândul la zăpadă. Mii de turişti au luat cu asalt staţiunile montane

Pregătiţi-vă de impact! Recesiunea se apropie cu viteză, propulsată de austeritate şi criza din zona euro

– Firmele şi persoanele fizice gâfâie sub povara datoriilor: Numai jumătate din creditele de 50 mld. euro luate de la bănci sunt plătite la timp

Si calde si reci, ce sa zic. Nici un indicator despre ce urma sa vina, doar vagi amenintari. Sa vedem ce zicea portavocea puterii de atunci, Hotnews cu privire la ce provocari va aduce 2012:

Alegerile vor fi cel mai important eveniment in 2012. Guvernul a comasat alegerile locale cu cele parlamentare, dar nu avem o data certa a votului si nici nu stim pe ce sistem vom vota la parlamentare. Noutatea va fi la locale, unde primarii vor fi alesi dintr-un singur tur. Data avansata de liderii PDL este noiembrie 2012. Teoretic, mai exista varianta alegerilor anticipate cerute de opozitie, cu putine sanse insa. In acest context, marea batalie se va duce in Parlament pe schimbarea legii electorale. E vorba de modificarea sistemului de vot si de redesenarea colegiilor uninominale. Care sunt insa celelalte provocari politice majore ale unui an complex din punct de vedere politic? (Hotnews, 2 Ianuarie 2013)

Iata din acelasi articol si care erau aceste provocari politice: revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativa, reforma legii electorale, reducerea numarului de parlamentari. Vedem deci cat de defazati erau pdl-istii de realitatile palpabile si ce planuri marete aveau ei la inceput de an, optimisti fiind ca cu putina rabdare si niscavai promisiuni de „reintregiri” de salarii, vor trece si prin asta.

Si daca tot suntem la capitolul „analistii previzioneaza lucruri traznite” sa vedem ce zicea si panadolul anti-criza Adrian Vasilescu, un profesionist consilier al unui alt faimos profesionist,  la inceput de an nou:

„Avem sanse, anul viitor, pentru crestere economica, daca nu se aprinde vreun incendiu pe planeta. Din punctul meu de vedere, nu vad riscuri interne pentru o recesiune, anul viitor, decat externe”, a precizat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.” (Ziare.com, 4 Ianuarie 2012)

Adevarul e ca era si imposibil sa vezi riscuri interne cand toate datele macroeconomice aratau extraordinar: deficit in scadere, venituri in crestere, costurile de creditare in scadere, inflatia in limite, exporturile duduiau, rezervele BNR cresteau, etc, etc. Crestere economica in 2012 nu am avut, mai sunt cateva zile si vom afla PIB-ul pe 2012, dar pe lunile 1-9, conform INS avem o crestere de 0,2%. Avand in vedere ca in decembrie a cam fost caldut si nu s-au ars gaze multe, dar si pentru ca toate capusele la stat au cam fost in expectativa in asteptarea rezultatelor la alegeri si a noilor negocieri de comisioane, nu m-ar mira ca per total PIB-ul sa nu arate deloc dupa cum incerca sa ne calmeze domnul Panadol Adrian Vasilescu, mai ales ca si nici previziunea cu riscurile interne nu prea i-a iesit, realitatile fiind exact in oglinda cum le vedea el.

Ca veni vorba de previziuni, sa vedem cat de bine le-am nimerit si noi, ca sa fim corecti si sa nu il intristam pe neica Panadol in caz ca isi pune iar juniorii sa ne spioneze blogul:

Sa trecem insa la lucruri concrete: ce ne rezerva 2012. Sa incepem cu o speculatie. Avand in vedere ca 2012 este “sfarsitul” conform calendarului maias, puterile intunericului vor folosi acest vector de sensibilitate de care sunt atrasi cei cu mintea slaba pentru a fi purtator al planurilor malefice care sunt in derulare in orice moment si care tintesc concret la distrugerea umanitatii – atat fizica cat si spirituala – prin incorsetarea cat mai multor tari in structuri supranationale controlate de puterile financiare care conduc in prezent imperiul anglo-american. Ce a oprit insa aceste puteri ca sa domine total lumea deocamdata este cresterea neasteptata si amenintatoare a Asiei, in special China si India. Fara sa primeasca o felie din noua ordine financiara a lumii, chinezii nu vor permite instaurarea unei noi ordini si marea dilema este daca vor ajunge in final la o intelegere sau americanii “o vor rezolva” prin razboi. (Gigel Chiazna, 1 Ianuarie 2012)

In ceea ce priveste structurile supranationale, in 2012 s-a reusit in Europa doar … „uniunea bancara„, samburele viitoare banci unice care ne va imparti cadurile cu cipuri. Cat despre razboiul intre imperiul anglo-american si China, se pare ca lucrurile s-au miscat destul de serios inspre partea a doua, adica americanii nu vor sa imparte nici o felie cu chinezii si mai degraba se pregatesc sa se confrunte cu ei. Dar nu doar cu ei ci si cu rusii. In 2012 armele au zanganit mai mult ca niciodata in sudul Asiei, si e doar o minune ca inca nu s-a aprins nici o schinteie in conflictul cu japonezii. Cu privire la Orientul Mijlociu, de asemenea este mare minune ca inca nu a inceput razboiul si asta mai ales pentru ca Obama a castigat alegerile. Nu eram departe de un nou razboi mondial daca in america castigau alegerile „conspiratia mormonilor„. Ca o mica paranteza, multi se tem ca acum in vremuri de criza sa nu apara din nou ultranationalisti de genul lui Hitler, dicatori monstruosi care sa duca omenirea intr-o noua conflagratie mondiala. Putini sunt cei care constientizeaza ca raul ia multe forme si prapadul poate veni chiar si dintr-o mica societate religioasa (secta i-am zice pe la noi) destul de ciudata si cu membri ciudat de influenti, ajunsi in pozitii ciudat de inalte in cadrul unor centre de putere cheie in structura imperiului, atat de inalte incat sa poata impinge un canditat mormon pana la pozitia de sef de stat impotriva „sfantului” Obama, „mantuitorul” clasei de jos si „print al pacii”.

Asadar, Slava Domnului, previziunea cu razboiul nu s-a adeverit, dolarul nu a picat si prin urmare americanii nu au fost nevoiti sa atace Iranul desi Beniamin Netaniahu si-ar fi dorit asta foarte mult iar daca ar fi castigat prietenul lui – Romney – alegerile, foarte posibil am fi avut si acest razboi, care nu va fi deloc ca celelalte „skirmish”-uri” pornite de americani in Irak, Afganistan, Libia, Siria, etc.

O alta previziune care din fericire nu s-a intamplat este „generalizarea austeritatii”. Iata ce credeam pe-atunci:

Problemele vor fi atat de grave incat guvernantii – atat de pe la noi cat si de prin alte parti – nu vor ma ezita vand va fi cazul sa taie; este clar ca nemtii vor austeritate (la altii) ca sa tina euro inca la suprafata si este la fel de clar ca alta alternativa nu exista: caci a spera la revolutii este imposbil tinand cont de esecurile din 2010 in acest sens; iar de tiparit bani am inteles clar in 2011 ca nemtii nu vor accepta, din cauza sperieturii pe care nemtii o au fata de hiperinflatie (Gigel Chiazna, 1 Ianuarie 2012)

Problemele au fost grave dar taierile nu s-au mai facut pe fata ci mai pe-ascuns prin cresterea pretului si scaderea puterii banului. Mai ales la noi, saracirea s-a facut prin cresterea preturilor, scaderea puterii banilor (inflatie, dobanzi mici) si devalorizarea monedei nationale. Nemtii insa s-au mai inmuiat si nu au mai cerut taieri de salarii, ba chiar au acceptat tiparnita. Sa vedem insa cum vor mai accepta sa finanteze porcusorii  si in 2013 cand vor fi alegeri.

Singura previziune care mi-a iesit cat de cat a fost:

inrautatirea situatiei pentru clasele de jos; dupa lungi lupte si proteste inutile, sansa pentru o revolutie in tarile porcusorilor (Grecia, Portugalia, Spania, Italia) ca si in purcelusii mai mari (SUA, Marea Britanie) s-a cam pierdut; cu totul de mirare, aceasta neparticipare si stare de pasivitate nu poate fi pusa pe altceva decat pe faptul ca poporul are inca paine si circ si cum pentru a linisti un popor este de ajuns sa le oferi aceste doua nevoi de baza, iata ca inca nu a picat nici un cap; nu putem numi schimbarea unui prim-ministru cu caderea capului acestuia de vreme ce in locul lor a fost pusa aceeasi Marie cu alta palarie;  (Gigel Chiazna, 1 Ianuarie 2012)

Recunosc ca nu credeam la inceput de an ca poporul roman va mai avea ceva de spus, va mai avea curajul sa iasa pe strada si sa ceara dreptate si mai ales libertate. Iata insa ca ceva-ceva s-a intamplat, niscavai tensiuni s-au eliberat si mamaliga s-a calmat din nou, mai ales ca noua putere a mai presarat niscavai linguri de untdelemn. Alte revolutii nu s-au intamplat si nici nu cred ca se vor intampla. Cu fiecare miscare de protest deturnata, capacitatea oamenilor de a lupta scade si noua dictatura isi intareste randurile, schimbarea ordinii sociale capatand momentum.

Cata vreme miscarile sociale nu au un program si nu au un lider, nimic nu se va intampla. Poate in 2013 vom vedea ceva nou in Grecia, caci Syriza nu doarme si nu e decat o scurta pauza pana cand va pune mana pe putere si va pune in genunchi intregul sistem financiar mondial prin impozia pietei derivativelor. Daca Syriza va reusi schimbarea, nu e mic riscul ca sa dea tonul si in alte tari. Si chiar daca nu va duce la colaps, presiunea Syrizei si rezistenta grecilor la taieri, – mai ales ca luminita inca nu se vede – va obliga BCE-ul sa tipareasca bani cu nemiluita. Dar nu doar BCE tipareste ci si Fed-ul si mai nou Banca Nationala a Japoniei. Dar ce sa zicem, ca azi si BNR-ul a mentinut dobanda si s-a angajat sa ofere repo-uri fara numar in continuare bancilor – tot un fel de tiparnita. Cand vor incepe sa zumzaie tiparnitele in 2013, nici nu avem habar ce valuri de inflatie o sa ne spulbere.

Noi sa fim insa multumiti daca nu va pleca Dacia sau Ford, caci daca plecarea Nokiei a adus caderea guvernului, va dati seama ce ar insemna sa plece vreunul din putinii mari exportatori pe care ii avem. Nu vreau sa fiu carcotas, dar cum miros eu lucrurile local, Ford nu prea se simte bine in Oltenia si asta dintr-o singura cauza: nu au pe unde sa scoata masinile in afara.

Iata deci ce ar trebui sa faca Ponta in loc sa faca propaganda si sa dubleze posturile: autostrazi, autostrazi, autostrazi, tovarasi! Este vremea ca ultimii neo-comunisti si securisti din usl sa isi puna mintile la contributie, sa retraiasca momentele glorioase de planificari cincinale din epoca de aur si sa incropeasca cat mai repede un plan de constructie de autostrazi in Romania. Este singurul lucru care ar schimba rapid premizele si singurul lucru fara de care orice „reforme” ar face actualii guvernanti, economia nu se va misca din loc si criza va taia din ce in ce mai mult din fibra societatii romanesti, si-asa destul de sangeranda.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.