Bombele sociale care stau sa explodeze în România

Evident sunt multe problemele cu care se confrunta actuala guvernare, dar eu voi face o scurta evaluare a varfului aisbergului deoarece sunt indeajuns probleme si aici. Intr-un articol de azi, Ziarul Financiar atrage atentia ca:

Oprirea activităţii la Oltchim, posibila demolare a Arpechim, amenin­ţa­rea cu închiderea a unui grup siderurgic cu peste 6.000 de angajaţi – Mechel, aduc în discuţie ceea ce s-a întâmplat cu industria românească în ultimii 20 de ani. (sursa)

Asadar, ar cam fi vreo trei Titanicuri care se indreapta clar spre inevitabila “restructurare” sub o forma sau alta, care in nici un caz nu va insemna mai mult decat taierea pe bucati si vinderea la fiare vechi a activelor ramase. Daca in vremuri de boom economic si care ofereau cu totul alte perspective, combinatul de la Resita abia a fost vandut mai pe nimic si chiar si atunci au avut loc concedieri masive, ganditi-va ce se va intampla acum.

Din pacate, cele trei mari intreprinderi enumerate de ZF nu sunt singurele din industria romaneasca cu mari probleme. Aseara l-am auzit pe ministrul energiei la o emisiune cum spunea ca a avut discutii cu doua dintre cele mai mari companii din Romania care s-au plans de cresterea pretului la energia electrica in urma smecheriei cu energia verde si au amenintat ca daca nu se intampla ceva, nu vor avea de ales decat sa inchida totul pentru ca costurile le-au crescut atat de mult incat se apropie de limita maxima suportabila a costurilor pe care nu o pot depasi. Sa fie oare doar lobby si niscavai tatonare din partea acestor companii sau sa fie aceasta informatie chiar de la sursa doar descrierea succinta a unui simtpom generalizat care loveste intreaga economie a Romaniei: cresterea costurilor pe fondul scaderi cererii si a puterii de cumparare, coroborata cu marirea competitivitatii externe.

Mi-am sucit mintea foarte mult sa incerc sa ghicesc care sunt cele doua companii. Foarte probabil una este Dacia, care insa din fericire mai are de unde sa taie, pentru ca daca va fi nevoie va taia din salariile angajatilor, stiut fiind ca salariul mediu la Dacia este mult peste media din economie. De altfel, ar fi taiat deja, daca situatia s-ar fi degradat mai mult pana acum. Cealalta companie nu prea am idee care sa fie, cel mai probabil Mechel care dupa parerea mea mai asteapta pana in vara sa vada cum merg lucrurile inainte sa inchida de tot asa cum au facut deja in Franta. Ca sa ramana, probabil vor avea nevoie sa taie drastic din salarii, sa concedieze masiv si sa beneficieze si de niscavai facilitati de la stat, iar asta cu energia ar fi unul dintre ele.

Ce se intampla in Romania nu este altceva decat contopirea problemelor noastre structurale cu criza globala. Vrem nu vrem, centrul de greutate se muta spre Asia si noi chiar daca mai avem avantajul fortei de munca mai ieftine ca cea din vest, nu prea avem alte avantaje, leul puternic fiind o piedica pentru investitorii potentiali, alaturi de alti factori cum ar fi instabilitatea guvernarii, lipsa infrastructurii si puterea de cumparare mica.

Cand un flacau care se ocupa cu insolventele a declarat mai pe la inceputul anului ca anul 2013 va fi anul marilor insolvente, putini cred ca se asteptau la amploarea pe care acest “trend” o va avea in 2013 in Romania, indiferent daca Europa va creste, va stagna, sau vom avea din nou un an pe muchie de cutit precum 2011. Ce se intampla acum la noi – prabusirea gigantilor cu picioare de lut trebuia in mod normal sa se intample cam acum zece ani, cand ne pregateam sa intram in UE. Din pacate pe guvernantii de atunci nu i-a interesat ideea de “eficienta” sau “diversificare” asa cum nici pe astia de acum, desi saracii nici nu banuiesc ce ii asteapta dupa colt. In loc sa ia masuri rapide de a tempera toate problemele si de a salva ce se mai poate, guvernantilor tot de ciolan le pasa si asa se face ca mai nou au deblocat posturile in administratie – singura lege buna data de Boc. Nu inteleg de ce au ridicat aceasta frana impotriva umflarii si mai mari a statului mai ales in perspectiva acestori socuri dar si a altora la care nici nu viseaza acum. Daca am putut functiona pana acum cu posturile de bugetari reduse, de ce nu si-au pus guvernantii problema ca poate putem rezista si mai departe si poate ca avem deja destui bugetari si nu e nevoie sa se dea liber la angajari. Cel mult, puteau sa dea drumul la angajari in sistemul medical, sau puteau sa flexibilizeze putin mai mult regulile de ocupar a posturilor, dar ei pur si simplu au anulat legea si au dat mana libera la angajat. Am auzit ceva de “in limiat fondurilor alocate pentru salarii” dar care companie de stat are bugetare si se tine de ea?

Si mai rasu-plansu decat aceasta ridicare a “embargoului la ciolane” este atitudinea cu care Ponta se arata “surprins” de salariile mari ale sefilor de la posta si ale altor companii de stat care sunt pe pierdere. Daca ar avea ceva cohones  Ponta rezolva problema rapid si in liniste si trecea la urmatoarea problema nu se fofila timid la televizor ca sa il mangaie pupincuristii din presa pe crestet sa arate ce premier popolar avem noi. Realitatea este insa trista: Ponta este total ignorant in ceea ce priveste economia si finantele, are consilieri prosti care l-a sfatuit atat de prost incat s-a facut de ras pe propriul blog laudandu-se cu scaderea CDS-ului Romaniei de cand a venit el, desi in realitate la vecinii nostri CDS-urile au scazut si mai mult, in ton cu toate tarile de altfel. La faza cu CDS-urile, premierului i s-ar potrivi proberbul ala cu prostul fudul. Iata deci cat de pe dinafara poate sa fie prim-ministrul nostru. Ma simt uneori ca in lupta cu criza noi avem generali niste adolescenti care se lupta cu niste fantome si nu au habar despre inamic, despre terenul de lupta, despre ce arme foloseste inamicul si de asemenea nu au nici un plan. E ca si cum am fi bombardati dar nu stim de unde si nu stim cu ce, doar reationam haotic si fara sens la toate loviturile pe care le primim. Din pacate, daca ar fi doar Ponta nu ar fi grav, dar sa ne gandim ca ministrul economiei este un poet nerecunoscut si care chiar daca impins din spate de liberali incearca sa mai aduca si el o idee doua cum ca trebuie sa avem grija cu cifrele ca maine-poimaine nu mai avem iar bani de salarii, nici el nu intelege adevarata gravitate a bombei sociale care sta sa explodeze o data cu inchiderea marilor intreprinderi si plecarea Daciei si a Fordului.

Stiu ca spun lucruri grave si as vrea sa spun de la inceput ca nu am nici o informatie din interior. Dar sunt ferm convins ca renuntarea de catre Ford a producerii noului SUV in Craiova este doar o mica etapa in plecarea definitiva. Un eveniment minor poate (la urma urmei aceasta “plecare” este doar un potential nerealizat) ne arata insa intentiile care se construiesc si ce reies din calculele investitorilor. Daca Dacia mai are ceva piata pentru Duster si posibil ca va reusi sa mai supravietuiasca un an-doi si cu noul Logan, Ford nu a intrat inca pe profit operational, are probleme mari cu cererea si dupa ce a taiat drastic in vest, urmam noi.

Nu exista asadar perspective pentru absorbtia viitorilor someri. Ritmul investitiilor este mai drastic decat arata [1] si din pacate statul va avea o povara in plus de purtat, pe langa riscul miscarilor de protest. Iar daca intern, semnalele actuale sunt atat de grave, uitandu-ne inspre Europa nu vedem nici de acolo semne de prietenie si nu cred ca ne vom baza prea mult pe ajutorul europenilor cand vom fi iar in situatia de a semna un nou acord cu Troica. Daca in 2009, FMI si Troica au fost atat de binevoitori cu noi, incat nu au cerut mai mult decat sa le lasam bancile in pace sa isi scoata banii afara la costuri cat mai mici, acum nu mai avem nimic la mana, nu mai au de ce sa ne ajute, pot sa se descotoroseasca de noi. Pentru vesticii care mai conteaza, Romania nu e decat o povara si o sursa de tigani care vin sa le suga lor din bugetele sociale. Este de asteptat ca pe langa eventuale piedici in accesarea noilor credite, europenii sa ne puna bete in roate si la incercarile statului de a da o mana de ajutor companiilor aflate la ananghie. Sa nu uitam ce probleme au avut ungurii (care si-asa nu prea le pasa) cand au supra-taxat monopolurile si companiile care aveau profituri mari. Si cu toate acestea au facut-o si sunt pe cale sa faca si alte grozavii care ii vor aprinde si mai mult pe eropeni, dar ungurii au calea lor si am mai vorbit despre asta. [2].

Singurul lucru bun care merge in Romania este IT-ul [3] si tare mi-e teama ca din asta, o mare parte este video-chatul. Cam asta e viitorul romanilor: sa isi vanda fetele pe video-chat, combinatele la fier vechi, doctorii sa ii trimita nemtilor, muncitorii la capsuni in Spania, aurul canadienilor si graul arabilor.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] Mare parte din investitiile intrate in ultimii ani s-au cam dus spre plantatiile de eoliene care de fapt vor suge bani din certificatele verzi si vor salta pretul energiei (ceea ce deja au inceput sa faca)

[2] Ultima data aici

[3] IT-ul a fost sectorul cu cresterea cea mai mare anul trecut 1% si cel care a salvat economia de la intrarea oficiala in recesiune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.