Cum subvenționează BNR băncile

Aveti probleme financiare? Nu faceti fata cu plata ratelor si a intretinerii? Salariul nu va ajunge ca sa duceti un trai normal fara griji? Faceti-va banca si veti trai din subventiile indirecte ale BNR.

Asadar:

14 Februarie 2013Finantele au vandut obligatiuni de 400 milioane lei, oferta de 6 ori mai mare.

> dobanda oferita de Ministerul de Finante: 5,73%/an

> bancile cumpara obligatiuni de la Ministerul de Finante (parte a guvernului, parte a statului, deci de la noi); cu ce bani? vezi mai jos;

11 Martie 2013BNR nu limiteaza nici săptămâna aceasta împrumuturile prin repo

> bancile ia credit de la BNR (institutie publica, deci parte a statului, deci ia de fapt de la noi) cu dobanda de 5,25% si pun garantie obligatiunile cumparate (poate chiar pe 14 februarie)

DIFERENTA: 5,73-5,25=0.48% (aproximativ 2 mil lei, dintr-un foc)

NICIODATA dobanda ceruta de BNR nu depaseste dobanda oferita de Ministerul de Finante, deoarece atunci bancile nu ar mai face profit din aceasta schema ci ar pierde.

Datele mentionate mai sus nu conteaza, sunt doar doua exemple recente; atat vanzarile de obligatiuni cat si licitatiile repo au loc periodic, BNR are grija sa ofere bancilor cati bani vor la dobanzi inferioare celei pe care bancile o primesc de la guvern. Iar cum guvernul are nevoie de bani si cum guvernul trebuie sa imprumute de la banci si cum BNR-ul nu are voie sa dea bani direct guvernului tocmai din ideea de a nu crea tentatia ca guvernul sa se imprumute atat de mult incat sa se produca inflatie, magia se intampla. Cu toate acestea, desi de juro guvernul nu se imprumuta de la BNR, de facto o face, pentru ca banii bancilor nu vin in nici un caz de la deponenti, ci de la BNR. Daca bancile ar avea atat de multi bani incat sa imprumute guvernul, nu ar mai fi atat de insetate sa lichiditatea oferita de BNR ci ar sari peste.

Iata deci cum prin aceasta schema de finantare ilegala a statului si imbogatire neavenita a bancilor se prejudiciaza nu doar principiile capitalismului dar se stimuleaza perpetuarea (caci nu de acum s-a inceput asta) unui sistem bancar nefunctional, nedrept si anti-dezvotare.

EXPLICATII OFICIALE: BNR va raspunde ca bancile au nevoie de lichiditate si ca trebuie sa le ajute cumva; insa nevoie de lichiditate are si somerul care nu mai poate plati ratele sau pensionarul care nu mai face fata cu pensia infima la plata medicamentelor si a intretinerii.

ALTE ARGUMENTE OFICIALE: BNR face profit din treaba asta. Da, dar profit fac si hotii iar rolul BNR este in primul rand de MENTINERE A STABILITATII PRETURILOR. Ceea ce contravine drastic prin abuzul acestor operatiuni deoarece cresterea de lichiditate produce inflatie, aceasta este definitia inflatiei, orice student la finante-banci cu asta incepe lectia despre inflatie.

JUSTIE: canci, procuratura si alte organisme care ar trebui sa ii bage la puscarie pe mafiotii din conducerea BNR dorm. Ii intelegem, matematica ii depaseste pe procurori. Din pacate somnul ratiunii naste monstri, iar sistemul bancar din Romania este un monstru cu multe si periculoase capete.

Asadar, dragi romani care aveti nevoie de bani gratuiti. Transformati-va si voi in banca, doar atunci BNR va avea grija de voi si nu va va lasa cand veti trece prin momente dificile.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Un mic Nota Bene: la emisiunea “Din interior” de la Digi 24, din data de 10 Martie 2013, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu declara:

Banii de care noi avem nevoie trebuie sa fie bani facuti si nu bani contrafacuti. In perioada de boom pana in 2008 inaintea crizei lumea toata a mizat pe bani contra-facuti si au aparut si pe la noi bani contra-facuti, adica nu aveau o legatura puternica cu pamantul. (nu erau facuti din activitati productive, erau facuti din speculatii)

Desi adevarata, afirmatia nu corespunde totusi actiunilor BNR, caci banii pe care BNR ii imprumuta bancilor nu sunt deloc facuti ci bani contra-facuti care nu au nici o legatura cu pamantul. Prin tiparirea de bani, BNR nu face decat sa scada valoarea banilor si sa saraceasca pe cei de jos. Evident scaderea valorii banilor nu are loc in momentul in care bancile beneficiaza de ei, ci mai tarziu cand acestia ajung jos. Mai devreme sau mai tarziu toti acesti bani gratuiti pe care BNR ii ofera bancherilor vor ajunge jos si vor produce inflatie. Inflatia pe care o traim acum este de asemenea consecinta acestui tip de actiuni precum si a altor actiuni prin care BNR propteste bancile care in fapt sunt insolvente daca ar fi sa contabilizeze asseturile la valoarea pietei de astazi

Un alt mic Nota Bene: faptul ca in ultimul timp BNR ofera sume NELIMITATE la operatiunile repor este un semn de alarma. Fie bancile chiar stau extrem de prost si BNR nu are cohones sa le lase sa pice pe cele catre trebuie (lucru deloc greu de presupus), fie BNR nu doreste sa micsoreze dobanda de referinta (lucru de altfel si declarat) si cauta astfel sa practice un quantititive easing a la mioritza, care este croit cu dedicatie pentru banci. Cat va mai dura oare pana cand sistemul bancar va inghiti toata economia Romaniei prin aceste transferuri de bani intre BNR, banci si guvern?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.