Cu ce își mai mângâie orgoliul grecii

Dupa ce au fost calcati in picioare de Troika, dupa ce nu au avut curajul sa isi ia soarta in propriile maini urmand stramosilor lor care au supravietuit in vremuri mult mai grele, grecii s-au autocondamnat la saracie pentru urmatorii zeci de ani. Iar saracia vine la pachet si cu niscavai cedare de suveranitate si umilire totala in fata “partenerilor” vestici. Citeam intr-un referat  despre relatiile turco-grecesti in perioada post-Helsinki ca timp de decenii politica externa a Greciei a insemnat Turcia, Cipru si Macedonia. O data insa cu criza economica, relatiile Greciei cu UE au regresat catre un parteneriat economic inegal in care UE este cea care da  Grecia cea care primeste credite. In acest context, politica externa a Greciei nu mai exista.

Fiind insa o natie orgolioasa, evident grecii nu si-au spus inca ultimul cuvant si ridica pretentii chiar catre natiunea dominanta din UE, finantatorul #1 si capul Troikai: Germania. Astfel, o comisie de experti a grecilor, alcatuita chiar de catre Ministerul Finantelor [2], a facut o cercetare si a ajuns la concluzia ca nemtii datoreaza grecilor reparatiuni de razboi de peste 160 miliarde de euro. Der Spiegel a preluat stirea si cifrele. Nu stim daca toata initiativa este doar un artefact de propaganda menit sa calmeze spiritul teutonic care cere si mai mult sange si umilinta pentru supusi pentru a-i mentine pe linia de plutire sau grecii chiar se gandesc serios sa ceara bani nemtilor. Foarte posibil, initiativa este a unor personaje care inca au probleme sa se acomodeze la realitate si se raporteaza la ea precum in proverbul “vrabia malai viseaza”. Cat de trist sa vezi un popor de eroi ajuns intr-o asemnea situatie incat sa nu poata gesticula decat cateva mici sicane si matrapazlacuri aiuristice si fara nici o finalitate.

[1] Greek -Turkish Relations in the post Helsinki Period: Is Europe a framework providing détente? – Gizem Çakmak

[2] Germany owes Greece 162bln euros in WWII reparations, report suggests

One comment

  • “Cat de trist sa vezi un popor de eroi ajuns intr-o asemnea situatie incat sa nu poata gesticula decat cateva mici sicane si matrapazlacuri aiuristice si fara nici o finalitate.”

    Vai de noi, ca suntem mai rau ca ei. Ei macar au curajul sa iaisa in strada cu sutele de mii si sa spuna ce au de spus, noi dormim in timp ce guvernantii fac datorii in numele noastru, ne vand padurile si resursele subterane, si ne cheltuie aiurea banii colectati din taxe (vezi si emisiunea Romania te iubesc de alaltaieri (http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/))… Hmmm… ce-i drept, si grecii au dormit in timpul in care guvernele anterioare tot faceau imprumuturi in numele lor… dar tot inclin sa cred ca au mai mult nerv decat noi.

    Bogdan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.