Grecia sângerândă

Ce se intampla acum in Grecia este similar cu un pacient care dupa ce i-a taiat doctorul o mana, este chemat la control. Doctorul il cheama, il intreaba daca il mai doare ceva, daca are probleme si daca nu cumva i-a crescut la loc. Evident, pacientul se vaieta, spune ca i-a fost groaznic, l-a durut mult, mana nu i-a crescut la loc desi o simte inca prezenta, ii este greu fara ea si asteapta alinare si vindecare de la doctor. In schimb, doctorul ii mai taie un deget si il cheama din nou la control peste ceva timp.

Din cand in cand mai auzim de greci cum le mai face Troica o vizita si le mai cere niste taieri de salarii, niste reduceri de personal bugetar etc:

Pana la sfarsitul anului 2013, conform acordului cu creditorii, ar urma sa fie disponibilizati 2.400 de angajati din administratia publica, 2.200 de agenti de paza din scoli, 1.500 de cadre didactice, 3.500 de angajati ai politiei municipale, precum si functionari din diverse ministere.In total, guvernul grec intentioneaza sa trimita in concediu administrativ pana la sfarsitul anului 25.000 de angajati, asupra carora planeaza riscul concedierii. (Sursa)

Anul acesta am fost din nou in concediu la greci. Nu am inteles suferinta poporului grec pana nu i-am revizitat sfintii si bisericile. Oricat de nepasator ai fii, nu poti sa nu simti ce durere poarta locurile pe unde isi gasesc refugiul si isi varsa lacrimile sufletele rastignite ale atator oameni a caror viata a fost retezata peste noapte fara mila de neo-cotropitorii cu cravata si costum. Dar nu doar in biserici am vazut suferinta oamenilor ci si pe scarile unei banci. In Salonic, o femeie batrana in doliu cu ochii sangerati – semn ca plange continuu – statea la intrarea sediului Bancii Agricole din Piata Aristotelis. Se uita in gol si avea cea mai trista fata pe care am vazut-o vreodata. M-am tot gandit ce o fi patit: sa ii fi luat banca casa, sa o fi lasat in strada? Nu cred ca plangea dupa casa, si in plus purta doliu. Oare cine ii murise si ce legatura era cu faptul ca tocmai pe scarile unei banci se gasise ea sa planga? Nu e greu de facut speculatii …

De ce nu ii lasa europenii pe greci in pace sa isi refaca viata din nou? Dupa aproape patru ani de suferinte, taieri, tensiuni, false sperante, daca Grecia intra in faliment in 2009 si se reintoarcea la drahma, pana astazi cel putin speranta ar fi revenit. Cel putin, dupa dusul rece al ruperii de iluziile europenismului, economia ar fi reinceput sa creasca si toata suferinta si jertfa facuta de ei ar fi avut acum un sens. In schimb, grecii se afla acum, la peste 4 ani de la inceputul calvarului, departe de orice speranta de revenire in timp ce datoriile cresc in continuu. Tot ce li se cere este taieri si concedieri, scaderi de salarii, altfel spus “competitivitate”. Asta pe langa vanzarile de insule, de mine de aur si de alte averi. Sub perversul stindard al eficientizarii si reducerii cheltuielilor bugetare, europenii taie poporului grec cate un deget cu fiecare vizita. Operatia are succes de fiecare data, degetul este taiat fara probleme, nu are loc nici o infectie sau risc de septicemie, insa problema e ca desi nu mai degete cu care sa munceasca, eurocratul ii cere grecului sa munceasca la fel de eficient ca neamtul care are mainile intregi, manusi, roboti etc.

Singura mangaiere a grecilor – desi ei nu sunt constienti de asta – este ca ei sunt deschizatori de drum, ei merg pe o cale pe care noi abia vom urma cand criza adevarata va lovi inevitabil si Romania. Fiind primii, au si sansa sa iese primi din ea, chiar daca poate va trebui ca inca cateva sute de mii sa paraseasca tara si alte sute de mii sa fie dati afara, aruncati in saracie si lasati fara nici o speranta.

3 comments

  • De-a lungul ultimelor cinci sute de ani, ca sa avem un oarecare reper istoric, Romania a suferit infinit mai mult decat Grecia. A fost in chingile a trei imperii, fiecare cu infuenta lui nefasta, si unul mai expanionist decat altul: imperiul otoman, imperiul austro-ungar si imperiul tarist, doar unul avand aceeasi religie cu a noastra, dar se pare ca asta nu a contat prea mult. Ne-au batjocorit toti cat au putut, ne-au furat, ne-au omorat, au facut presiuni ca sa ne schimbe credinta, ne-au ocupat, ne-au schimbat numele, ne-au interzis sa avem scoli si biserici in limba romana, ne-au umilit in fel si chip, dar am rezistat atat timp cat ne-am pastrat credinta, si cat am avut conducatori cu frica de Dumnezeu si cu dragoste de tara. Dar si grecii, ne fiind un imperiu, s-au comportat cu noi ca niste cotropitori. Sa ne amintim de perioada fanariota, si de faptul ca foarte multe manastiri romanesti erau inchinate grecilor. Adica si grecii au profitat din plin de bogatiile noastre, crezand ca li se cuvin. In plus noi romanii am avut si dezastrul comunist pe cap in comparatie cu grecii care au trait linistiti si prosperi in tot acest timp. Sa ne amintim si de aderarea Greciei la UE, cand timp de mai multi ani au profitat de subventii substantiale, care i-au ajutat sa-si dezvolte agricultura si turismul. Au avut si ei de suferit de pe urma turcilor, iar acum situatia lor este foarte dificila, dar niciodata nu a fost mai disperata decat situatia romanilor, in nici o epoca istorica. Si sa nu uitam un lucru foarte imortant: grecii au un sprijin urias in Muntele Atos. Imi pare foarte rau pentru ei. Nu stiu daca si ei simt vreo compasiune pentru durerea romanilor, dar la noi asa a fost sa fie, sa fim mai incercati de soarta. Si ca sa nu credeti ca am ceva cu grecii, mama tatalui meu a fost grecoaica.
    Da, distrugerea tarilor ortodoxe se pare ca este prioritatea numarul unu. Doar Rusia mai poate opune rezistenta, pentru ca este o tara mare si bogata, iar Putin are o legatura stransa cu biserica, in care vede un aliat strategic, chiar daca din interese pur politice, sau cine mai stie … Dar si cu un popor mic ca romanii, Dumnezeu ar putea face minuni, daca am fi uniti si credinciosi.

    • nu cred ca ne putem compara cu grecii in vreun fel, suntem popoare diferite pentru ca desi suntem si noi si ei popoare mici, care nu au facut prea mare branza in istorie, ei poarta macar stindardul ortodoxiei, atat cat il poarta; nu sunt de acord ca “grecii au profitat din plin de bogatiile noastre”, la urma urmei fanariotii nu au fost atat de rai si in nici un caz nu putem stigmatiza un popor pentru o mana de boieri neobizantini dintr-un cartier din Constantinopol care nici macar nu era al Greciei pe-atunci; eu cred ca suferinta grecilor nu este degeaba si a fi in prima linie este si un merit nu doar o povara;

  • Ionut Bratu

    Adevaratul motiv al crizei economico-financiare nu este nici mai mult, nici mai putin decat unul de natura religioasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.