De ce le e greu americanilor să atace Siria (update 30 aug 2013)

(vezi si De ce le e greu americanilor să atace Siria)

Dupa cum spuneam in articolul trecut, atacul Siriei are multe (si mari ) incertitudini dar si unele certitudini la fel de multe si mari. Daca marea incertitudine este in ce masura un eventual razboi impotriva Siriei se va escalada, marea certitudine este ca orice lovitura, fie ea si chirurgicala va da jos cu piata actiunilor si va provoca socuri care nu pot fi cuantificate in toate pietele: derivate, obligatiuni, forex etc cu consecinte devastatoare pentru sistemul financiar care si-asa se afla intr-o stare de tensiune interioara extrema, gata de implozie in orice moment. Nu voi repeta argumentarea din articolul trecut, doar am vrut sa aduc noi stiri in acest sens:

Obama se consulta cu expertii in petrol pe masura ce cantareste un atac asupra Siriei (sursa: Reuters)

Obama administration officials have contacted energy experts in recent days to discuss oil market conditions as the president weighs a military strike against Syria, sources familiar with the matter told Reuters.

Observati terminologia coafata a la mainstream, folosita de Reuters:

Fears about Syria’s civil war spilling over into other countries have helped propel international oil prices to their highest level in six months, rising more than $8 a barrel since the beginning of the month, and approaching a level that has slowed the global economy in the past.

“Spiling over”: pai ce sa se mai scurga ca deja operatiunea “Primavara Araba” a dat foc la toata zona … “Has slowed” !!?  Care-va-sa-zica marele crash din 2008 a fost doar o incetinire a economiei globale? Intr-adevar 2008 a fost in primul rand o poveste legata de bula creditelor si a derivatelor financiare care ascundeau in ele mult junk sub infatisarea de cozonac, insa daca imi aduc eu aminte bine intre Ianuarie si Iunie 2008 petrolul a crescut de la 100$ la 150$ fiind unul dintre elementele care a pus capacul peste toate temerile din sistemul financiar si a cauzat colapsul economic impreuna cu ceilalti factori, deci colac peste pupaza, dupa ce si-asa sistemul financiar de astazi este cum este si economia abia se strofoaca sa reziste pe linia de plutire, inca o explozie a pretului similara cu 2008 ne mai trebuie.

Oil analysts have said a quick strike against Syria could push prices up to $125 to $130 a barrel, with Societe Generale saying prices could reach $150 a barrel if the crisis were to spill over into larger oil producing countries.

Evident, orice presedinte intreg la minte ar realiza ca SUA nu are nevoie de acest razboi. Apropos de razboi, o alta coafare este folosirea termenului de lovituri sau pedepsire a regimului Assad, ca si cum cea mai banala lovitura nu ar echivala cu o declaratie de razboi:

Obama: “I have no interest in any open-ended conflict in Syria, but we do have to make sure that when countries break international norms on weapons like chemical weapons that could threaten us, that they are held accountable”.

Din pacate Obama este impins de la spate de neoconi si lobby-ul evreiesc ca sa atace Siria si exista multe argumente ca Siria nu este decat inca o margea in operatiunea “Primavara Araba”  inceputa inca cu Razboiul din Irak. Avem chiar declaratii de la sursa in acest sens de la Wesley Clark care relateaza intr-o discutie cu un general cum a inceput razboiul cu Irak-ul: fara nici un sens, fara nici o justificare. Generalul s-a trezit pe masa doar cu un plan sa atace 7 tari in 5 ani in Orientul Mijlociu:

Un ultim lucru care doresc sa il subliniez legat de acest articol din Reuters: dupa cum mentionam si eu, este posibil ca americanii sa fii facut niste calcule conform carora un razboi mai extins si tensiuni ridicate pe pietele financiare i-ar avantaja, avand in vedere ca dintre toate domnisoarele stirbe, zdrentuite si necoafate, dolarul este totusi cea mai frumoasa. Aminteam deci ca avand niscavai petrol din productie interna, SUA ar putea lua in considerare ca un spike ar afecta competitorii economici mai mult decat pe companiile americane interne care ar avea totusi acces la un petrol putin mai ieftin dar mai ales mai aproape:

Even though the United States is in the midst of its biggest oil drilling boom in decades, with production at the highest level since 1997, prices would still likely spike if there was a major supply disruption in the Middle East.

Similar cu operatiunea de erbicidare, un razboi distrugator ar afecta mai mult competitorii decat pe americani si chiar daca pe termen scurt lovitura ar fi puternica si pentru economia si finantele SUA (prin efectele asupra pietei petrolului) pe termen mediu-lung ar oferi avantaj competitional acelora care au acces la resurse. Acelasi lucru l-au mai facut practic americanii folosind companiile de rating sa atace verigile cele mai slabe din UE pentru a mentine cat de cat pe linia de plutire dolarul intr-un moment cand caderea acestuia nu mai putea fi oprita cu alte mijloace. Pe de alta parte, o explozie a pretului petrolului ar insemna mana cereasca pentru Rusia, iata deci din nou cate ramificatii si scenarii pot avea o banala “pedepsire” a unei tari intr-o zona care daca nu ar avea petrol si daca nu ar fi Israel pe-acolo, ar fi fara interes geopolitic si nu si-ar mai plimba nici o tara navele de razboi prin apropiere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.