Cât de bine o duc ungurii?

Probabil ati tot auzit in ultimii ani despre Ungaria – oaia neagra a Europei si despre Orban – dictatorul periculos, tot felul de lucruri in ultimu timp.

Iata ce mai pun la cale prietenii si vecinii nostri:

Ungaria continuă campania de ieftinire a serviciilor de utilităţi pentru populaţie, pe care a promis că le va face afaceri nonprofit, şi va reduce începând cu 1 noiembrie preţurile gazelor naturale, electri-cităţii şi încălzirii cu 11%, scrie Portfolio. hu. (Sursa: ZF)

Nu voi mai repeta ce am tot spus despre Ungaria, reamintesc doar un articol recent in care promovam un discurs al lui Orban in Marea Britanie. Mi-a placut tonul moderat si modestia lui Orban, ca sa nu mai zic inteligenta uimitoare. Dau mult de inteles de ce este Ungaria vazuta ca un pericol de catre europeni: omul asta poate implementa paradigme noi. Iata ca o si face si in timp ce in tari bananiere ca Romania in care utilitatile sunt toate monopoluli gestionate de companii NATIONALE straine (GDF – Franta, CEZ – Cehia, etc) preturile la utilitati explodeaza, in Ungaria se ieftinesc.

Sa aiba oare aceasta masura doar o conotatie “populista” cum este acuzat aiurea Orban? Pai acuzatorii ar fi bine sa aduca si dovezi pentru ca la ce procente a castigat si domina inca Fides, nu cred ca mai aveau nevoie si de asta pentru a castiga alegerile. Ca sa nu mai zicem ca practic Fides acum nu prea are opozitie, problema subliniata de altfel si de Orban.

Paradoxal, desi USL-ul a castigat cam in acelasi procent ca si Fidesul, cand au venit la putere USL-istii au marit numarul de parlamentari in timp ce ungurii l-au taiat drastic. Vai ce prosti populisti, nu-i asa?

Una peste alta, desi PIB-ul nu o arata inca – dar PIB-ul este un indicator extrem de alunecos din orice parte l-am luat, ungurii traiesc inca mai bine ca Romanii. Salariu mediu este de vreo 650E in timp ce in Romania se zbate in jurul a 485E – mai mic chiar ca in Bosnia si putin mai mare peste cel din Ucraina. M-am tot uitat pe indicatorii ungurilor si iata ce am descoperit interesant:

1. Vanzarile in retail cresc (an la an)

hungary-retail-sales-annual2. Datoria externa este in scadere ca % din PIB

hungary-government-debt-to-gdp

 

Asta fara FMI, fara privatizari fortate si fara taieri drastice de salarii. Si de asemenea fara taieri de la investitii – ba chiar cu o crestere de 2% (sursa)

3. Somajul este in scadere drastica.

hungary-unemployment-rate4. Ungaria produce MAI MULT decat consuma! Exporturile sunt mai mari ca importurile. Poate aici este cheia succesului ungar si evident ar trebui sa vedem cum putem si noi sa facem sa ii urmam pe unguri. Am pus aici si graficul Romaniei ca sa putem compara. Noi inca traim pe datorie ca americanii. Diferenta e ca nu suntem americani si ca tiparim bani, prin urmare inflatia creste si datoria exlodeaza. Nu va mai fi mult pana cand vom ajunge in punctul in care nu ne vom mai putea imprumuta si vom fi nevoiti sa facem taieri drastice.

hungary-balance-of-trade

 

romania-balance-of-trade

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.