Mărirea cotei unice: ultimul cui în coșciugul economiei românești

iliescu-ponta-dialog-300x209

Acum un an, total neinspirat, Ponta lua lectii de populism falimentare de la tovarasul Ilici

Nu vreau sa va plictisesc cu un articol despre cat de penibila poate fi o asemenea masura, dar totusi cat de inevitabila avand in vedere incompetenta guvernantilor nostri care fie ei de orice culoare, cand stau pe margine se lauda ce bine ar organiza ei lucrurile si ce mult ar ajuta ei sa dezvolte economia iar cand vin la putere nu fac altceva decat sa mareasca TVA, cotizatii, accize, cota unica si tot ce e de marit.

Nu cred ca mai exista indoiala ca daca o asemenea masura va avea loc, inca un val de mari compani isi vor inchide portile si fie se vor muta la vecinii din sud care au cota doar 10%, fie vor inchide de tot portile. Va prospera insa clientela politica care avand in spate protectia partidului isi va permite sa lucreze la negru, sa nu plateasca contributiile, sa nu declare incasari, dar mai ales sa castige contracte masluite cu statul, cu administratiile publice, cu regiile autonome, etc la preturi umflate si sa faca tot felul de inginerii care sa le permita supravietuirea intr-o piata in care puterea de cumparare scade continuu, dar taxele cresc. Apropos de asta, Ziarul Financiar ar putea scoate un top nu cu firmele cele mai profitabile ci cu topul firmelor care lucreaza exclusiv cu statul si cresc uimitor cifra de afacere in timp ce profitul este mereu pe minus de ani de zile. Le pot da si eu o lista intreaga daca au nevoie …

Nu ma ia prin surprindere aceasta masura, ci doar viteza cu care este aplicata. Sincer, nu ma asteptam sa se discute deja anul acesta despre mariri de taxe, avand in vedere ca scaderea dobanzilor la creditare ar mai fi permis guvernului sa amane taierile de cheltuieli pana anul viitor.

Iata mai jos un mic memento cu ce am mai zis pe marginea inevitabilitatii maririi taxelor de catre guvernul Ponta, avand in vedere nu doar filosofia neo-comunistului Voinea dar mai ales incapacitatea de a veni cu alte solutii:

21 OCTOMBRIE 2013 (cu o zi inainte sa anunte marirea cotei unice, eram putin optimist)

Sansele pentru noi ca lucrurile sa mearga spre bine in cazul unei evolutii negative a economiei mondiale si europene sunt la fel de mari ca sansele ca lucrurile sa mearga spre rau, evident asta in cazul in care Ponta nu va face greseli prea mari pe taram fiscal, similare maririi TVA-ului facute de PDL-isti. (Caderea lui Ponta)

12 OCTOMBRIE 2013 (baietii tot aduceau vorba de plata impozitelor, cum ca nu se colecteaza cat trebuie)

Că tot au început guvernanții noștri să se milogească de noi să plătim impozite încercând să scoată conștiința suedeză din poponeața românului, altfel spus injectând în propaganda oficioasă ideea cum că România urmează modelul suedez, bănuiala mea ca să justifice viitoarele măriri de taxe sau poate chiar renunțarea la cota unica care este singura idee de reformă pe care singurul “creier” de economist de pe lângă Ponta o are (tinerelul acela care și-a făcut veacul prin diverse CA-ul bine comisionate și acum ne scoate din criză). (Modelul ungar)

21 DECEMBRIE 2012 (nu era greu de dedus inca de acum un an ce ne asteapta daca marim salariile in timp ce economia scade)

Gandul imi spune, ca daca rolul pdl-istilor a fost sa taie cat mai adanc ca sa franeze orice sansa de dezvoltare a economiei si orice tentativa de a iesi din statutul de pepiniera de cadre pentru vest, rolul psd-ului este acela de a distruge si ultimele sperante. [..] USL-istii vorbesc de mariri de salariu si de pensii ca si cum toate s-ar face din pix, nu ar fi nevoie decat de o lege care sa rezolve problema. […] Avem asadar conducatori extrem de optimisti. […] Pe mine un singur lucru ma socheaza in treaba asta: de unde o sa vina banii? Visam, visam, e frumos sa visam […] Este binestiut ca in 2013 economia mondiala o va lua in jos in continuare, Europa asemenea iar noi nu avem nici o speranta de crestere economica, stiut fiind ca cresterea economica reala s-ar putea produce in Romania doar ca o consecinta a exploziei cererii externe caci de reforme si strategii vorbim aiurea ca nu suntem noi in stare de asa ceva. (Ce rol are guvernul Ponta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.