De ce se moare la coadă la impozite?

In timp ce guvernantii ne cred niste hoti si talhari si se gandesc ce masuri sa mai ia ca sa elimine orice tentativa de evaziune fiscala [1], realitatea din “teren” este cu totul alta: romanii sunt gata sa moara la coada ca sa isi plateasca impozitele.

Si pentru ca unul dintre evenimentele nefericite legate de oameni morti la coada la impozite s-a petrecut la 100m de biroul meu, la un sediu al administratiei locale unde merg aproape lunar sa-mi platesc birul datorat prostiei de a conduce cu viteza (amenzi de circulatie), sunt cat de cat familiar cu locatia si “feeling-ul” care are loc. Din start, cand iau o amenda ma sperie nu atat suma de plata cat faptul ca o sa pierd cel putin o ora din viata mea (daca sunt norocos) intr-o incapere cu inca cativa zeci de oameni nervosi si aproape 10 casiere si mai nervoase. Mai nasol este vara cand e cald si nu se poate descrie gama de mirosuri de care ai parte daca esti nefericitul posesor al unui proces verbal pe care trebuie de urgenta sa-l transformi intr-o chitanta. Iarna mai e cum e, mai putin in Ianuarie si Februarie cand vin mai ales pensionarii si saracii ca sa plateasca anticipat impozitul, pentru a beneficia de reducerea de 10% pentru plata anticipata.

Nu sunt sigur care este cauza concreta a decesului de astazi, cat despre situatia din Craiova de la Administratia Financiara, am mai discutat cu cateva articole in urma:

De exemplu, am fost azi la Adminsitratia Financiara ca sa cer un cazier fiscal. Am mers la 5 birouri / cozi ca sa il obtin, in ordinea urmatoare:

1. biroul informatii; pentru ca sistemul de bilete de ordine cumparat cu zeci de mii de euro nu mai functioneaza, nestiind ce trebuie sa fac am mers mai intai la biroul de informatii ca sa cer detalii; am aflat urmatorul birou la care sa merg
2. biroul de unde se dau cazierele; de aici am aflat ca trebuie sa merg sa platesc intai;
3. am mers la casierie unde am fost usuit la biroul de langa ca sa imi faca chitanta (exista birou separat care iti face o chitanta si o tanti separat care ia banii pentru chitanta)
4. am mers la biroul de langa casierie ca sa imi redacteze chitanta; am stat cam 20 minute la coada, pentru ca era unul cu 20 de hartii; in plus tanti ne stresa din cinci in cinci minute sa nu mai stam degeaba ca la 1 juma este pauza;
5. am fost la casierie cu chitanta de la 4 si am platit in sfarsit
6. m-am intors la biroul de unde se dau cazierele de unde am fost atentionat ca trebuie sa mai dau si pe la registratura sa iau numar; numar de inregistrare! se poate concepe vreo hartie fara numar de inregistrare?!? tanti de la registratura pe ce sa-si castige si ea painea daca nu scrie acolo un numar in registru si pune stampila?
7. am fost la registratura am luat numar si m-am intors la:
8. biroul de unde se dau cazierele; am avut noroc, nenea de acolo a fost dragutz cu mine si nu m-a pus sa vin ziua urmatoare cum l-a pus pe un alt prieten; mi-a dat cazierul pe loc;

Toata afacere m-a costat 20 lei si am dat pe la birourile:

1. biroul de informatii
2. biroul de unde se da cazierul
3. biroul de unde se fac chitantele pentru plata
4. biroul de unde se face plata pe baza chitantei facuta la biroul 3
5. registratura

Toate acestea dupa ce deja s-au bagat milioane de euro in “e-guvernare”. Avem in schimb “kaka-guvernare”. Cu un program deloc dificil de emis caziere fiscale, toata “operatiunea” ar fi durat sub un minut si nu era nevoie decat de un birou unde sa dau buletinul, tanti sau nenea de acolo sa bage CNP-ul si programul sa faca totul. In timp ce imprimanta trage hartie, tanti sau nenea ar putea sa imi incaseze banii si astfel eu cetatean care platesc impozite as fi multumit si nu mi-as pierde timpul aiurea din colt in colt. Pe astia de la administratie, ca de fapt pe toti cei care lucreaza la stat sau pentru stat, ii doar undeva de eficienta si/sau nervii mei. Cat timp banul curge si fraierii platesc impozite, cat timp malaiul e bun, programul e scurt, treaba e buna si-asa. (SURSA)

Cat despre Administratia Publica si tehnologia, am mai explicat intr-un alt articol cum ca sistemul de tichete de ordine care teoretic ar trebui sa eficientizeze activitatea, este implementat atat de jalnic si este speculat atat de pervers de birocrati, incat este in defavoarea cetateanului platitor, statator la cozi. Moartea pensionarului s-a intamplat la acest sediu, unde despre care cu doar 3-4 zile inainte am scris:

Informatizarea administratiei este o imposibilitate prin definitie. Am mai povestit cred cum a trebuit sa trec pe la 4 birouri ca sa iau un cazier fiscal. Sistemul tehnic avansat de organizare a cozilor prin oferirea de bonuri cu numar de ordine de la administratia fiscala locala centrala nu mai functioneaza de mult. La un alt sediu secundar al administratie financiare, unde se platesc amenzile, sistemul functioneaza insa in detrimentul cetatenilor. Adica, este adevarat ca lumea nu mai sta la coada gramada la ghisee, dar oamenii stau precum vitele intr-un camion, gramada intr-o incapere mare, fiecare uitandu-se periodic la tabela electronica care afisaza numarul si ghiseul unde te programeaza sistemul. Teoretic, sistemul e gandit sa eficientizeze activitatea, adica care ghiseu este liber, tanti de la ghiseu trebuie sa apese pe buton si sa activeze numarul urmator. In realitate insa, tanti de la ghiseu se misca in reluare ca nu mai e nimeni la coada care sa stea cu ochii pe ea si sa o traga la rost daca sta prea mult la un client, apoi dupa ce clientul pleaca, tanti mai face o pauza, sau mai iese la o cafea. In plus, sunt multi dintre cei care au luat bilet de ordine si care si-au pierdut rabdarea si pleaca. Evident cand le vine randul, tanti care le-a preluat numarul, asteapta cateva zeci de secunde in asteptarea clientului in ideea ca poate asta nu a vazut bine numarul sau poate e in partea cealalta a incaperii si dureaza pana ajunge. Asta e timp pierdut pentru clienti si inca un moment de respiro pentru birocrati. Sistemul de fapt nu rezolva problema esentiala: cat timp astepti ca sa platesti o amenda sau un impozit, ci doar ofera o relaxare nesperata pentru birocrati. (SURSA)

La ultima “aventura” la acest sediu, am avut 50 de oameni inaintea mea – bonul de ordine binevoieste sa ofere si astfel de informatii. Oare nenea care a murit azi a facut infart cand a vazut cati oameni mai erau inaintea lui, cand a vazut ca i-a trecut randul la “tabela electronica” sau cand l-a certat tanti de la ghiseu ca nu are nu stiu ce act si trebuie sa mai vina o data?

Si pentru ca m-am saturat doar sa critic si sa nu dau solutii, as vrea sa inchei cu urmatoarea propunere: cat de greu ar fi sa iti poti plati impozitele la orice banca? Administratia publica ar putea oferi bancilor posibilitatea sa acceseze datoriile cetatenilor (doar sa vizualizeze) si apoi, cetateanul cu ajutorul oricarui operator de la ghiseul oricarei banci, in cunostinta de cauza cu privire la toate darile (impozite, amenzi, taxe) poate sa plateasca total sau partial o anume tip de dare. Administratia financiara ar putea functiona doar ca un punct de informare si operare a actelor, nici o plata nu s-ar mai face la administratie. Ce sens are sa faci treaba pe care oricum o fac bancile cand administratia poate delega sistemului bancar serviciul de incasare bani – activitate pe care bancile o fac mult mai eficient decat o face administratia publica. Ce probleme contin schema asta? Principala problema ar fi ca peste noapte, administratia publica va trebui sa concedieze cateva sute de casieri. S-ar gasi insa solutii si pentru asta: le-ar da alte sarcini, i-ar folosi mai eficient in recuperarea datoriilor de la datornici etc, nu asta e problema. Nu sunt de parere ca totul trebuie sa se faca online, ghiseul.ro a fost o solutie buna daca ar fi obligatoriu pentru toate primariile sa implementeze conectarea in sistem, altfel e apa de ploaie. Evident, chiar daca totul ar fi perfect cu ghiseul.ro, nu toata lumea s-ar pricepe si ar prefera platile online, prin urmare pentru cei care prefera plata cash, bancile ar fi solutia, nu sutele de angajati care doar numara bani si taie chitante. In plus, se cheltuiesc sume imense cu pregatirea lor ca sa foloseasca “programele”, se achizitioneaza echipamente IT scumpe si cu care angajatii la stat nu sunt la fel de grijulii precum cei din banci, si pe scurt se investesc resurse imense intr-o operatiune care cu putina imaginatie ar putea fi usor externalizata si astfel s-ar imbunatati nu doar seriviul oferit cetatenilor cat si s-ar reduce costurile din administratia publica.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
NOTE:
[1] vezi limitarea platii in numerar a tranzactiilor intre persoane criticata pana si de Isarescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.