Marte – mare scofală?

marte

Au trimis americanii roboti, au facut poze, s-au plimbat cu ei si degeaba. Care e marea realizare? Ce am aflat atat de uimitor si la ce ne foloseste?

Am tot incercat sa vad ce descoperiri marete s-au realizat cu ajutorul celor doi roboti care de cativa ani cutreiera solul martian. Nu am aflat nimic interesant, decat ca nu exista martieni, nu s-au gasit bacterii, rocile studiate nu ne-au adus prea multe informatii nou dintre care nici una care sa raspunsa la vreo intrebare si nici macar intrebarile noi sunt atat de importante.

Cel mai mare impact a fost poate in sfera mediei de popularizare a stiintei: nenumarate emisiuni, stiri, articole, documentare despre cei doi roboti, conspiratiile care nu puteau sa lipseasca si … sperante pentru cine stie ce eventuale noi descoperiri.

Macar daca s-ar realiza o expeditie umana, ar fi o branza. Peste ani si ani, cei care ar realiza asta ar avea cu ce sa se mandreasca, asa cum au facut americanii cu aselenizarea. Dar chiar si o expeditie umana, ce mari descoperiri ar putea face? Ce au alfat oamenii de stiinta dupa ce au pus oamenii piciorul? Au facut niste poze interesante, intr-adevar. Dar nici macar un telescop mai tzeapan care nu poat fi doar plasat pe un satelit daca reuseau sa instaleze, dar fie nu s-au gandit la asta, fie nu e fezabil. Tot asa si cu Marte, daca ne ducem, tot cam degeaba ne ducem. Poate mai aflam una-doua, cum ca mai demult Marte avea calote polare, cum ca sigur a avut apa, cum ca exista ceva fulgere si pe Marte, dar aceste informatii puse in balanta cu misterul pe care planeta l-ar fi pastrat daca nu ajungeam pana aici, nu stiu daca ne-a folosit la ceva.

Informatii multe si irelevante – desertaciunea desertaciunilor. Macar prin astronomie, se mai sondeaza niscavai infinitul si necunoscutul si oamenii afla cat de putin stim si astfel cate unul pe ici pe colo, pleaca capul in fata infinitului, caci altfel tare mandri am fi daca toate descoperirile s-ar pupa fix pe teoriile pururea efemere descoperite de om.

E de mirare oare ca au cam terminat-o americanii cu NASA? Din lipsa de bani sau de interes credeti ca au dezmembrat ei o organizatie bugetofaga care si-a cam finalizat cu succes misiunea care nu era deloc “to go where no one has gone before”, cat mai ales sa le dea in cap rosilor si sa le puna tava pustii la cap, inclusiv din spatiu. Evident americanii si-au facut calcule si planuri bine, ca nu sunt prosti. Nu avea nici un sens sa pastreze NASA, cheltuiau banii degeaba, fara nici o realizare importanta. Se cam stiu limitele motoarelor de racheta si se cam poate clar deduce ca prea curand nu vom reusi nici sa facem colonii pe Luna (de ce am face-o?), nici sa exploatam mineralele din asteroizi (desi exista campanii de marketing/scheme caritas cu subiectul asta) si cu atat mai putin sa intercam sa colonizam Marte, sa ne mutam si pe-acolo. Nu se poate cu tehnologia actuala si nu sunt perspective prea bune oricat de optimisti am fi si oricate trilioane de dolari s-ar baga.

Asa cu si fisiunea nucleara este mereu gata la 30 de ani in viitor, desi se fac cercetari si proiecte de peste 50 de ani, tot asa si cu explorarea spatiului: am cam trimis toti satelitii de care avem nevoie si acum americanii cam au luat pauza, ca nu mai au ce sa faca. Evident cercetarea continua, dar asta cat sa mentina ego-ul americanilor cat de cat pe linia de plutire in vremuri in care chinezii tin mortis si ei sa toaca cateva sute de miliarde pe proiecte “spatiale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.