Bulgarii au nevoie de Isarescu

Bulgaria este de cateva zile „tinta” unui atac „informatic” (sau informational) prin care sunt vizate bancile – asa ne spun stirile „oficiale”. In aparenta, cinci oameni au inceput sa raspandeasca zvonuri pe internet, prin sms-uri si pe telefon cum ca bancile sunt subrede (lol) si oamenii ar fi bine sa isi retraga banii. Tot in aparenta, unul dintre acesti oameni ar avea credite multe la banci si de aceea s-a angajat in „operatiunea bankrun”.

Ziarele care au relatat stirea au uitat insa sa mentioneze ca anul trecut, cam prin aceeasi perioada, am avut parte de … criza bancara din Cipru care insa nu a fost provocata de „maini criminale”, ci motivele pentru care europenii au decis ca Cipru trebuie sa pice au fost altele.

In primul rand, sunt sceptic ca sistemul bulgar bancar va avea probleme cu Isarescu la carma BNR. Daca vor ajunge chiar la ananghie, sunt sigur ca bulgarii il vor numi instant pe Isarescu ca guvernator al Bancii Nationale a Bulgariei care este acum condusa de un consiliu care nu regleaza valuta dupa cum vrea muschii guvernatorului, ci o lasa fixa la o anumita valoare, schimbandu-o doar din cand in cand, in functie de cum evolueaza exporturile si importurile. Cu Isarescu la carma BNB, increderea oamenilor in sistemul bancar bulgar va ajunge la niveluri similare cu cele din Romania unde Isarescu mai are putin si i se va construi o statuie in fata BNR.

Dar e putin probabil sa credem ca bulgarii vor ajunge la ananghie si mai mult ca sigur totul a fost cine stie ce manevra politica – cu ocazia asta guvernul si-a dat demisia. Bulgaria este extrem de putin indatorata si prin urmare oricand doreste poate sa tipareasca de 5 ori depozitele oamenilor si sa bage lichiditate in sistem. E adevarat ca vor pierde niscavai din cresterea de moment a dobanzilor dar cu o impozitare infima a profiturilor si dividendelor (10% fata de 32% in Romania) Bulgaria ramane in continuare un magnet pentru investitii. Evident, fiind o piata mica – 9 milioane de oameni – nu vom auzi niciodata de Bulgaria ca este „tigrul europei de est” (sau leu?) – cum ne-au numit pe noi chinezii magulitori ale caror investitii insa, inca le astepta Ponta. Insa in timp ce noi radem de ei, bulgarii construiesc autostrazi, au turisti de zece ori mai multi ca noi si nivelul de trai creste lent dar sigur in timp ce rata de indatorare este tinuta sub frau – un amanunt important, mai ales in viitoarea criza a creditarii.

Crize bancare au tot fost si prin Bulgaria si prin Romania. Sa intram putin in detalii sa incercam sa vedem ce particularitati ar avea criza asta:

On June 29th Bulgaria’s national security agency said it had so far arrested six people suspected of involvement in the attack. One of the e-mails sent by one of the suspects, released by the authorities, said that other banks, including Italian-owned Unicredit, “are in very bad condition and even a small percentage of withdrawals would push these institutions into bankruptcy. Deposits of citizens will be sacrificed or lost to save the Bulgarian economy.” The e-mail concluded with a proposition: “In connection with these facts, we have an attractive offer how you can protect your money.” It is unclear who ordered the attack on FIB. Bulgaria’s authorities have launched a criminal investigation. (Sursa: The Economist)

Care va sa zica deci, principala sperietura a fost ca „depozitele cetatenilor vor fi sacrificate pentru a salva economia Bulgariei”. Nu cred ca oamenii ar fi reactionat doar la stirea ca „bancile sunt intr-o conditie foarte proasta”. Pai este de ajuns sa se uite la rata creditelor neperformante sau la picajul creditarii, ca sa nu mai zic ca pana si testele de stres oficiale dau indeajuns consmaruri bancherilor.

Dar oare sa fie doar un zvon avertizarea acestor „dezinformatori” ca depozitele cetatenilor sunt sacrificate in caz ca exista probleme ale unei banci? Pai, sa vedem ce noutati in domeniul „sigurantei bancare” avem.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) nu a putut să îşi îndeplinească mandatul de protecţie a consumatorilor, din cauza lipsei de resurse, a constrângerilor juridice şi a faptului că autorităţile naţionale cu rol de protecţie a clienţilor nu sunt suficient de bine reprezentate în procesul decizional al Autorităţii, susţine un raport al Curţii Europene de Conturi. (Sursa: Bursa)

Banca Centrală a constatat şi probleme privind prevenirea spălării banilor şi finanţarea terorismului (Sursa: Bursa)

„BNP Paribas” SA, cea mai mare bancă din Franţa, a recunoscut, în cadrul unui acord cu autorităţile americane, că este vinovată de conspiraţie la încălcarea sancţiunilor care interzic tranzacţiile cu Sudanul, Cuba şi Iranul, şi a acceptat să plătească o amendă record de 8,9 miliarde dolari. Astfel, BNP scapă de urmărirea penală. (Sursa: Bursa)

Dupa cum vedeti numai stiri care sa sporeasca increderea oamenilor in banci. Ar mai fi o stire insa mult mai nasoala ca cele de sus dar care s-a cam sters si memoria „oamenilor de presa” care orbiti de ceata „breaking news-urilor” uita ce s-a intamplat si cu 2-3 zile in urma. Stirea este cam de la inceputul anului si tine de schimbarea legislatiei europene cu privire la sistemul bancar, mai precis. Din nou, vom face apel la Ziarul Bursa care a acoperit pe larg, de-a lungul timpului, aceasta problema:

Comisia Europeană pregăteşte confiscarea tuturor economiilor populaţiei

Agenţia de ştiri Reuters a obţinut un document de lucru al Comisiei Europene, în care se arată că „economiile celor 500 de milioane de cetăţeni pot fi utilizate pentru finanţarea investiţiilor pe termen lung”. Totul este justificat, bineînţeles, prin necesitatea stimulării creşterii economice, dar şi prin „acoperirea deficitului de finanţare din partea băncilor”. Nicăieri în articolul Reuters nu se aminteşte de un posibil caracter voluntar al măsurilor. […]

În condiţiile în care depozitele bancare sunt deja „marcate” pentru utilizare în procesul de salvare a băncilor, care sunt sursele spre care şi-a îndreptat atenţia Comisia Europeană? Fondurile de pensii ale cetăţenilor. „Comisia va cere opinia instituţiei de reglementare a pieţei asigurărilor pentru elaborarea unei noi legi”, se mai arată în articolul Reuters, al cărei scop este „mobilizarea economiilor din fondurile de pensii pentru finanţările pe termen lung”.

Sa fie oare bulgarii care isi scot banii din banci prosti si dezinformati?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.