Cate-un bric, bric, bric …

BRIC = Brazilia, Rusia, India, China dar nu doar.

BRIC a anuntat lansarea bancii BRIC, o alternativa la FMI si buturuga mica care incearca sa rastoarne carul mare. Evident, cele 100 de miliarde anuntate sunt mizilic pe langa trilioanele pe care le poate tiparii FED-ul sau si mai rau FMI-ul. Daca cumva FMI va mai insemna ceva prea curand … Nu suma insa conteaza cat consensul si infrastructura si asta e ce incearca BRIC acum. In cele din urma sutele de trilioane de dolari ale FED-ului nu reprezinta nimic daca lumea nu mai crede in dolar.

Dar nu doar lansarea unei banci comune care din start se declara o alternativa la FMI este noutatea mare cat si declaratiile comune impotriva FMI-ului si a americanilor:

We remain disappointed and seriously concerned with the current non-implementation of the 2010 International Monetary Fund (IMF) reforms, which negatively impacts on the IMF’s legitimacy, credibility and effectiveness. The IMF reform process is based on high-level commitments, which already strengthened the Fund’s resources and must also lead to the modernization of its governance structure so as to better reflect the increasing weight of EMDCs in the world economy. The Fund must remain a quota-based institution. We call on the membership of the IMF to find ways to implement the 14th General Review of Quotas without further delay. We reiterate our call on the IMF to develop options to move ahead with its reform process, with a view to ensuring increased voice and representation of EMDCs, in case the 2010 reforms are not entered into force by the end of the year. We also call on the membership of the IMF to reach a final agreement on a new quota formula together with the 15th General Review of Quotas so as not to further jeopardize the postponed deadline of January 2015.

Prin quota se intelege efectiv balanta de putere. Chinezii de ani de zile cer mai multe drepturi de vot si evident ca americanii nu le dau, ba chiar isi bat joc de ei sustinand in continuare pe francezi, olandezi, belgieni si alti minioni in loc sa fie atenti sa nu supere marele elefant care este China.

Daca aceasta banca BRIC este doar un mic (sau mare) avertisment la adresa americanilor ramane de vazut. Poate fi doar o modalitate de santaj sau constrangere prin care tarile nealiniate imperiului Anglo-american incearca sa isi castige locul meritat la masa marilor finante. Cert este ca daca realizeaza infrastructura si vor reusi sa mai atraga si alti jucatori importanti pe viitor (pun pariu ca cel putin Africa de Sud, Iran, Singapore si Turcia ar fi interesati), incet-incet se construieste ceva care nu va prinde bine imperiului.

Poate ne-am pune intrebarea ce inseama asta pentru Romania. Pai sa ne imaginam de exemplu ca peste cativa ani cand PSD va pica de la putere si va lasa tara cu 80% rata de indatorare, FMI nu va mai putea sa ne acorde colacul de salvare si Romania nu va mai putea sa se imprumute ca sa plateasca salariile si pensiile. Avand in vedere relatiile noastre cu Rusia, BRIC ne va ignora total. Imaginati-va …

2 comments

  • bric tot un fel de fmi este. bric nu apare sa concureze fmi. e un colac de salvare al capitalului fmist. proprietarii capitalului subscris fmi nu vor disparea de pe piata, e imposibil fizic, ci doar vor fi primii care vor spala banii in bric. scremerea cu care se naste bric e semnul ca inca nu sunt finalizate 100% mecanismele de convertire capitalului fmi catre bric la cel mai mare randament posibil. ca doar no sa piarda marii proprietari averea doar ca us are diferende cu rusia sau china asa dintrun pocnet de degete. vor fi x revolutii una de catifea convertirea averi-dolar to euro, euro to bric pt occident. una sangeroasa pierderea averi-dolar to 0 pt tarile din lumea3-a. una e calea secreta dolar to bitcoin to bric pt cei pregatiti. si dolar to gold to bric cu randament mai mare de 100%. conceptul capital e peste conceptul fmi sau bric. aparitia bric e doar o reorganizare de subdomeniu. evolutiv privind lucrurile conceptul troc, munca-rasplata, munca-bani,capital necesita o revolutie in sensul in care vom scapa de sistemul capitalist. practic de la inventarea primei monede suntem sclavii unui sistem care are referinta banul, iar cu trecerea anilor ne-am adancit in acest tip de sclavagism. nu vom asista la nimic nou. pt cine se misca bine ne vom recredita la bric la un schimb mai avantajos. nu vedeti cum te duci la alta banca sa iti reconfigurezi datoria la creditele ordinare? reconvertirea creditelor neperformante este noul vehicol supracapitalist din ziua de azi. tandemul credit-debit e doar un semn de punctuatie in gramatica capitalista. bric e doar “noul” indreptar lexical.
    si ca sa fim adevarati pana la urma,
    Eclesiastul
    “9. Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece, caci nu este nimic nou sub soare.
    10. Daca este vreun lucru despre care sa se spuna: “Iata ceva nou!” aceasta a fost in vremurile stravechi, de dinaintea noastra.”

    Sfânta Evanghelie după Matei:
    “Iisus le-a zis: Al cui e chipul acesta şi inscripţia de pe el?
    Răspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.