Mogulul a murit. Traiasca mogulul

voiculescu-ghita

Nu m-am bucurat ca l-au bagat la zdup pe Voiculescu. In primul rand sunt sceptic cu orice pare a fi bine in tara asta pentru ca binele ne cam ocoloseste de cateva secole. Sa ma explic de ce.

Cand l-au arestat pe Nastase mi-am zis: sapte case, doi ani. La ce bun? Il spalacesc de trecut, ii garanteaza imaginea de bombonel pentru viitor si il scot la toamna cand vine Ponta, desi in campanie a promis ca nu il scoate. Asa si s-a intamplat. Bombonel nu a facut nici macar 2 ani puscarie, desi vrednic era de mult mai multi la cat a furat.

Apropos de imaginea de martir pe care si-o dobandeste orice golan care intra la zdup in Romania oricat de mult ar fi furat si oricat de murdar ar fi fost la viata lui. Este ceva ciudat la neamul asta, simpatia cu hotul aflat la ananghie. Am fost atat de cotropiti si atat de calcati sub talpa de altii, incat probabil mental ni s-a imbibat in minte ca cine intra la puscarie, clar ca nu e vinovat si clar ca l-au bagat altii la zdup nu pentru faptele lui, ci pentru ca era bun si a facut ceva ca sa ii supere pe stapani. Intelegem astfel de ce un stat de drept sau o societate normala este imposibil de cladit pe meleaguri mioritice cata vreme hotul chiar si prins este cel mai cinstit negustor, si nu doar negustor: este martir. Paradoxal!

Cu privire la Voiculescu este doar mancareala intre viespare. Evident s-a nimerit ca sa se ajunga la o situatie de tensiune intre gruparile mafiote securoide si cand interesele financiare si politice nu au mai avut nevoie musai de un rechin batran, l-au facut franjuri si l-au aruncat la baracude. Ma indoiesc insa ca situatia va fi chiar atat de fioroasa precum am descris-o. Rechinii sunt emotionali si au un grad mare de fidelitate pentru vechii tovarasi de arme, chiar daca intre timp au fost disensiuni. Sa ne uitam la Ilici: un criminal care moare acasa linistit si de care nu se atinge nimeni, nici macar NATO si Obama, desi crimele lui sunt filmate pana si pe Youtube. Deci momentan, Voiculescu a primit o mica atentionare, nu e problema ca va face si el 1-2 ani puscarie si va iesi. Cat despre averea confiscata, este evident ca ce vedem la suprafata la moguli este mizilic. Amintiti-va cum au scos copiii lui Nastase instant un milion si ceva sute de mii de euro ca sa plateasca gaura.

In ciuda umbrelor de optimism pe care le arata cativa ziaristi (cum ar fi CTP), realitatea este mult mai banala dupa parerea mea. Si as da un singur exemplu de mogul care face acum ce facea Voiculescu acum 30 de ani: isi cladeste propria ramura mafiota. Mai precis: Ghita. Putini stiu ca Ghita pe langa RTV are gramada firme in nenumarate domenii, atat detinute direct cat si prin prieteni/familie. Si toate fac afaceri cu statul si toate pe bani grei, sume pe care muritorul de rand nici nu le intelege. Cum intelegi de exemplu contract pentru softul STS de 150 milioane euro. Spune in 10 secunde cat inseamna asta in lei vechi? Oamenii se bucura aiurea …

Dar nu asta ar fi principala cauza pentru care nu ma bucur si nu cred ca justitia poate face ceva in ROmania. Sa ne uitam in primul rand la oameni. Am vazut zilele trecute o filmare cu un inspetor pentru sanatatea alimentatie care facea razii la restaurante pe litoral. Au gasit la un restaurant viermi in pizza si multe alte nereguli. Aproape zilnic vedem reportaje de astea. Peste tot, dar peste tot, reportajul se termina cu mentiunea: “clientii au fost totusi de partea patronului si a bucatarilor si spun ca mancarea e buna”. Am crezut ca problema e cu astia de fac filmarea, vor sa adauge ei o nota aparte ca sa faca reportajul interesant. S-a intamplat insa ca intr-un restaurant, cand pleca inspectorul de la un restaurant unde gasisera vierim in pizza, oamenii SA APLAUDE (!) pe bucatari si pe patronul restaurantului. Intelegeti fenomenul? Romanii vor sa manance viermi, furtul, mediocritatea si lucrul facut in batjocura sunt aplaudate. Ticalosii sunt martiri si sunt compatimiti. Socialismul este singura scapare, taticul care ne da de mancare chiar daca ne fura de toata munca noastra si are in spate o camarila de garzi pretoriene care traiesc tot de pe urma noastra, asta este viitorul stralucit al poporului nostru.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.