Un mic twist in criza Lukoil

Nici nu s-a uscat bine cerneala (digitala) pe articolul scris ieri ca deja azi avem alte informatii:

Criza la Lukoil se extinde: ruşii au închis rafinăria

Scandalul din jurul afacerilor Lukoil pe piaţa locală se extinde. Procurorii, care suspectează mai multe firme ale ruşilor, inclusiv rafinăria Petrotel, de evaziune fiscală, au impus sechestru asigurător asupra stocurilor de ţiţei şi produse petroliere ale rafinăriei. În replică, reprezentanţii Lukoil au anunţat închiderea rafinăriei, iar urmarea ar putea fi trimiterea în şomaj a cel puţin 500 de oameni, angajaţii rafinăriei.
În scandal a intrat şi premierul Victor Ponta, care a subliniat importanţa Lukoil în economie, cu circa 3.500 de angajaţi şi relaţii comerciale cu companii de stat precum Oltchim, Oil Terminal şi Conpet. Premierul a insistat că nu doreşte să amestece Gu­ver­nul în munca procu­ro­rilor, dar este pentru prima oară când Victor Ponta evi­den­ţiază impactul în eco­no­mie al unei companii vizate de o anchetă penală.

Avem deci un mic amanunt interesant. Ponta ia atitudine impotriva procurorilor pe motiv ca Lukoil e important pentru economie. Iata deci cum marele mister – de ce TOCMAI acum Lukoil? – pare a fi rezolvat. Mai intai de a explica, doresc sa reamintesc ca mereu, in mai toate chestiunile, trebuie sa privim dincolo de aparente si sa ne punem intrebarea: “Cui foloseste?”. Evident, descoperirea unei fraude, foloseste statului pentru ca va da amenzi si ulterior, compania amendata va lua masuri sa intre in legalitate si va plati amenzi. De asemenea, ceilalti jucatori, se vor speria si nu vor mai face evaziune daca vor vedea ca statul chiar actioneaza.

Greu de crezut insa. Dupa cum am spus, Lukoil are ani de zile de cand e pe minus si statul putea gasi momente mult mai bune sa intervina, nu chiar acum in prag de iarna cand rusii ne pot taia gazele. Sa mai facem un mic pas in investigarea unui raspuns plauzibil la “cui foloseste”, punand o intrebare ajutatoare: “cui nu foloseste?”. Evident, inchiderea unei companii cu cifra de afaceri de cateva miliarde de euro si mii de angajati, ACUM, nu foloseste lui … PONTA. Deci, am avea toate motivele sa credem ca scandalul actual este menit sa creeze conditii economice drastice si nemultumire in randul populatiei, deci sa loveasca in actuala guvernare, adica in PONTA. De aici poate si declaratiile la limita legii ale lui Ponta cu privire la felul in care actioneaza procurorii, considerat prea agresiv de Ponta.

Ieri credeam ca ai nostri vor sa ii avertizeze pe rusi ca nu cumva sa mai taie gazele (nu am mentionat ieri, dar banuiam chiar si problemele din Bucuresti cu apa calda, tot pe niste taieri de gaze care poate nu au mai vrut sa le face publice ca sa nu panicheze oamenii). Am lasat o margine de eroare ipotezei, in directia ca poate totusi cineva isi face datoria. Azi tabloul insa pare putin altfel: cineva isi face datoria la comanda altcuiva, avand niste scopuri precise. Se va opri stratagema doar cu aceasta companie, sau tot vom auzi de scandaluri de astea o vreme dupa care lucruile vor intra in normal? Nu am mai comentat scandalul Microsoft/Siveco, nici acolo nu e prea greu de ghicit de ce tocmai acum si e clar pentru toata lumea ca oricum nu va face nimeni puscarie si furturile o sa continue mai departe, schimbandu-se doar intermediarii si beneficiarii finali.

Precum doua falii telurice se lovesc si ies scantei, tot asa si cu subteranele mafiei din politica romaneasca: cu fiecare alegeri, apele se tulbura si tot felul de evenimente extraordinare se intampla peste noapte, fara ca nimeni sa le fi prezis. Acum doua alegeri a fost sarmanul Stolo, bolnav grav care a fost trecut pe bara, acum o alegere a fost schimbarea peste noapte a castigatorului, acum cine stie, poate ne-om nimeri cu rege pacificator in loc de presedinte la cat de intensa este batalia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.