In declaratiile guvernantilor si in titlurile ziarelor de 2 lei, veti auzi acum la sfarsit de an bilanturi pompoase si optimiste: a crescut PIB-ul cu 3%, au crescut vanzarile auto cu xx%, au crescut exporturile cu yy%, au crescut salariile cu zz% in timp ce inflatia a fost de doar 1-2%.
O stire aleasa insa la intamplare ne spune tot ce trebuie sa stim daca dorim sa ne cunoastem locul si sa nu ne amagim aiurea: banca nationala a Elvetie a introdus dobanzile negative pentru a balansa presiunea pe francul elvetian in urma iesirii din Rusia a peste 150 de miliarde de dolari. Dupa cum mentioneaza Zerohedge, daca doar 10-50% din aceasta suma ar fi intrat pe franc, presiunea pe curs ar fi imensa. Pentru a „apara” economia si a tine moneda slaba, elvetienii au introdus dobanzile negative.
In acelasi timp insa, paradoxal, in ciuda afluxului de dolari, nici macar 0.5% din aceasta suma nu s-a oprit pe leu, ba din contra, pare ca de frica rusilor, dolarii si euroii au inceput sa fuga si de la noi, de unde presiunea imensa pe curs din ultimele doua saptamani. Cate miliarde a pierdut BNR incercand sa tina cursul sub frau vom vedea dupa 1 Ianuarie, in viitorul buletin, dar am o mica banuiala ca vom citi ceva articole pe tema asta.
Care ar fi deci concluzia? In ciuda rezultatelor pozitive, Romania nu prezinta incredere si nici macar un minim interes, in ciuda optiunilor putine pe care le au investitorii, mai ales cei care aveau expunere pe Rusia, o tara care nu e prea departe de noi in categoriile de risc in care isi grupeaza investitorii expunerile, nu prea au alternative multe.
Poate singurul lucru bun de mentionat in situatia asta ar fi ca si zlotul polonez a patit la fel, deci daca nici macar polonezii nu au reusit sa „suga” niscavai dolari, ce sa ne mai asteptam de la leu.
Si de asemenea, ar mai fi de mentionat un lucru mai putin bun: oare unde se va duce cursul cand o sa inceapa JP Morgan sa-si scoata banii bagati aproximativ acum 2 ani in obligatiuni de stat? Vorba marinarului: „FMI este aici?” …