Va fi Grecia lăsată să se prăbuşească?

Castigarea alegerilor de catre Syriza (Stanga Radicala) nu inseamna instant ruperea Greciei de catre UE. In zilele care urmeaza o sa aiba loc negocierile intre noua putere de la Atena si mult mai marea putere de la Troikă.

Nu este greu de vazut ca nemtii nu sunt gata sa lase grecii sa plece, desi cu siguranta au o mie de planuri secundare facute in caz ca orice neprevazut de ei se va intampla.

In politica lucrurile rareori se intampla cum isi imagineaza oamenii. In ciuda retoricii folosite in discursuri, fiecare politician are doar un singur interes: conservarea pozitiei pe care o are sau dobandirea unei pozitii si mai importante. Prin urmare, nemtii o sa intrebe pe greci: cati bani vreti? Si ei o sa zica: cu x mai mult ca inainte! Acesta este planul 1, in care Grecia ramane in UE, Syriza implementeaza o parte din masurile promise si lucrurile reintra in (a)normal. Ratele o sa fie platite in continuare, dupa putere, cu exceptia unor mariri infime pentru cateva categorii sociale din bazinul noii puteri, nimic nu se va schimba.

Planul 2 ar insemna ruperea Greciei de UE, dar aici ar fi multe de zis: Grecia va pleca sau va fi data afara? Dupa cum am mai spus, UE nu are o procedura de exit – nu mai comentam acum de ce. Intr-o situatie asbsurda, nu este exclus ca Grecia sa ramana in UE intr-o stare de limbo: bancile nu vor mai primi finantare, dar nici nu vor mai face plata ratelor la credite. Statul va plati salarii din ce va incasa, Grecia va folosi euro in continuare, Grecia va face parte din organismele UE in continuare, insa nu va mai primi fonduri pentru nimic. Evident nici nu va mai contribui cu nimic si probabil va fi si scoasa din SChengen (nu stiu daca exista insa proceduri si pentru asta).
Situatia ar conveni de minune nemtilor: retorica va putea folosi in functie de context oricare parte a feliei: celor care vor zice ca UE s-a spart le va arata ca uite, Grecia e inca in UE si nu vrea sa faca pasul final, celor care au criticat cheltuirea aiuristica a liniilor de credit ale UE pe bancile grecesti, li se va spune: iata, nu mai platim nimic. Merkel va putea spune si ea: fara austeritate nu se poate. Pe acest scenariu, Grecia va fi un stat semi-distrus, o provincie UE care supravietuieste de o zi pe alta, fara investitii, fara viitor, fara planuri, doar pentru ca cineva trebuie sa fie si la granita. Evident armata va primi finantare de la NATO ca trebuie sa apere granita. Evident, hypermarketurile grecesti vor putea cumpara marfa din vest daca vor plati cash. Creditul insa va fi taiat si statul va fi in disolutie accelerata. Toata lumea va astepta urmatoarele alegeri, probabil anticipiate, pentru a se intoarce la Troika.

Planul 3 ar presupune o rupere totala a Greciei de UE. Acest scenariu, pentru a avea o desfasurare fara violenta, presupune insa un simt patriotic si o onoare deosebita a cetateanului grec. As aminti aici un exemplu de tara uimitoare care iesita din razboi si din coruptie a facut apel la cetateni sa isi doneze aurul catre stat si sa munceasca din greu pentru ca generatiile viitoare sa aiba o alta soarta. Tara aceasta se numeste Coreea de Sud, dar ma indoiesc amarnic ca ceva similar se poate intampla cu Grecia. Nu este insa exclus ca Grecia independenta sa ne surprinda nitel: multi greci au deja euro destui la ciorap si s-au pregatit deja pentru momentul in care drahma se va intoarce. Cu siguranta si statul grec a facut ceva scenarii si simulari cu privire la trecerea la drahma. Din declaratii insa, noua putere nu da nici un semnal ca intentioneaza o rupere totala. Mesajul nu a fost niciodata acesta ci doar ca ei vor sa ceara mai mult si sa renunte la austeritate pentru a reporni economia. Cu ce bani insa nu au spus, dar se subintelege ca banii acestia trebuie sa vina de la UE. Deci pe #3 nu merita sa ne imaginam prea mult deoarece e putin probabila.

Una peste alta, momentul este extrem de oportun pentru greci: dupa ce elvetienii s-au rupt de UE si au dat semnale ca nu vor sa se prabuseasca impreuna cu barca europeana, inca o ruptura in soviet, venita de la cea mai slaba veriga, poate insemna o mare problema pentru Imperiu. Prin urmare, banuiala mea este ca negocierile nu vor intariza si vom ramane surprinsi cat de multe vor obtine grecii. Problema este insa foarte complexa: Troika chiar daca si-ar dori sa nu streseze prea mult pe nebunii de stangaci radicali, daca ii ajuta, nu vor face decat sa le creasca si mai mult popularitatea. De aceea, reactia Troikai este destul de putin predictibila.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.