Alles Kaput: Ministrii de finante ai zonei Euro refuza solicitarea grecilor de referendum

grexitIntalnirea de azi a ministrilor de finante ai zonei Euro va fi momentul decisiv in care s-a hotarat excluderea Greciei din UE. In urma miscarii surprinzatoare de azi-noapte a prim-ministrului Tsipras de a solicita referendum pe tema memorandumului, ministrii au concluzionat ca deadline-ul programului actual de bailout expira pe 30 Iunie si cum referendumul va fi prea tarziu, nu accepta prelungirea termenului.

Altfel spus, Grecia nu are de ales si trebuie ca luni la prima ora (daca nu cumva chiar Duminica) sa accepte neconditionat memorandumul pentru prelungirea bailout-ului.

Singura veriga care mai leaga Grecia de UE este BCE care va hotara daca sa prelungeasca sau nu finantarea bancilor elene. In Grecia insa, deja de azi-noapte au inceput sa se faca cozi la bancomate. Ba chiar, astazi Reuters specula ca sunt cozi si la unele hypermarketuri, desi cozi la hypermarket putem gasi sambata in orice mall si din Romania.

Iata un fragment din comunicatul ministrilor de finante:

“Eurogrupul ia nota de decizia guvernului grec de a organiza un referendum, care e de asteptat sa aiba loc Sambata, 5 Iulie, care va avea loc dupa expirarea programului de bailout actual. Aranjamentele financiare actuale cu Grecia vor expira pe 30 Iunie 2015, precum si acordurile legate de actualul program pentru Grecia ce include transferurile statelor membre ale zonei euro: SMP si ANFA.

Autoritatile zonei euro sunt gata sa faca orice e necesar pentru a asigura stabilitatea zonei euro. (sursa)

Iata si declaratia ministrului de finante Varoufakis la iesirea din cladirea in care a avut loc intalnirea la Bruxelles:

“O zi trista pentru Europa. Dar noi vom trece peste ea.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.