Grecii se pregatesc pentru “vacanta bancara”

Fuga depozitelor din bancile grecesti a atins peste 500 milioane de euro pe zi in ultima saptamana pe masura ce spectrul controlului capitalurilor (inchiderea bancilor / limitarea retragerilor) intuneca de departe incercarile guvernului de a asigura populatia ca situatia este sub control.

Izbucnirea unei panici este cea mai puternica unealta la dispozitia Troikai in incercarea de a-l aduce pe Tsipras la masa negocierilor si sa forteze Syriza fie sa cedeze la taierea pensiilor si marirea TVA-ului fie sa riste o rabufnire sociala si politica in urma blocarii bancomatelor.

Pana acum grecii au reactionat cu stoicism la bombardamentul titlurilor de presa inspaimantatoare insa “institutiile” s-ar putea sa fi tulburat nitzel acest stoicism.

Vineri de dimineata BCE a fost de acord sa mareasca limita la linia de lichiditate de urgenta (ELA) la 1,8 miliarde de euro sub cat au cerut grecii si probabil indeajuns incat sa acopere retragerile din ziua de vineri cand la toate bancomatele din Atena erau cozi.

bancomate-atenaCeea ce este socant este ca mai existau oameni care inca mai aveau bani bagati in bancile din Grecia pana vineri.

Bank of Cyprus se pregateste deja pentru vacanta bancara din Grecia. Cu toate pregatirile insa, o sursa interna a declarat ca nu este sigur daca Ciprul va rezista unei vacante bancare din Grecia avand in vedere legaturile intre cele doua tari, foarte probabil Cipru fiind obligata in caz ca Grecia va inchide bancile sa faca la fel.

Un membru al boardului BCE a declarat joi ministrilor de finante din zona Euro ca nu se stie daca bancile grecesti o sa poata deschide luni. Sa fie oare declaratia legata de intentia de a taia linia de lichiditati catre bancile grecesti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.