Tsipras anunta referendum pe propunerea Troikai

 

tsipras-tv-referendum

Dupa o zi de negocieri nereusite, Tsipras  a anuntat intr-un discurs la televiziune organizarea unui referendum care sa decida acceptarea sau rejectarea propunerii creditorilor, adica indirect sa decida ramanarea sau iesirea din UE.

Tsipras a declarat ca se opune termenilor propunerilor dar ca va respecta votul popular. Prim ministrul va merge in parlament pentru a cere organizarea referendumului pe 5 iulie.

“Dupa 5 ani de negocieri dure, partenerii nostri au apelat la o propunere-ultimatum pentru poporul greci. Fac apel la poporul grec sa refuze acest ultimatum care ne cere sa acceptam auteritatea umilitoare fara nici un sfarsit si fara nici o perspectiva”.

Propunerea surprinzatoare a prim-ministrului detoneaza planul ministrilor de finante care se vor intalni sambata din nou. Membrii ai guvernului au discutat deja cu Draghi si urmeaza sa se intalneasca sambata pentru a incerca sa prelungeasca liniile de finantare inca o saptamana.

Este inca neclar cum va reusi Grecia sa amane finantarea de urgenta pana la data referendumului, stiut fiind ca 30 iunie este ultima zi de plata, FMI declarand deja ca daca nu primeste plata, va declara falimentul Greciei. De asemenea, liderii europeni au declara ca daca Grecia nu accepta propunerea, in acest weekend o sa discute masuri de urgenta cu privire la exitul Greciei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.