Tsipras – in gura leilor de acasa

Dupa ce s-a luptat cu leii troicii fara nici un folos – Grecia nu a obtinut nimic din negocieri – Tsipras se vede acum nevoit sa convinga propriul partid ca “fie painea cat de rea, acum vine din Germania”.

Iata deci punctele de pe “linia rosie” pe care a calcat Tsipras:

– marirea taxelor (TVA-ul in principal)
– restrictii la pensionarea anticipata
– extinderea programului de bailoout (adica renuntarea la orice reducere a datoriei)

Zerohedge e de parere ca nici un acord nu i-ar fi convins pe hardliner-ii din partid care vor exit total si intoarcere la drahma. Sa nu uitam ca parlamentul a ratat trecerea unei hotarari prin care se cerea intoarcerea la drahma si default-ul asupra datoriei cu doar 20 de voturi. Noi nu excludem ca votul sa fii fost doar un show, o tentativa de a participa la jocul de poker cu creditorii din partea grecilor, dar nu exista fum fara foc – un curent ferm anti-euro nu poate fi negat in Grecia.

Asadar, daca Tsipras nu reuseste sa convinga acasa, vom asista din nou la tensiuni politice si va fi nevoie de noi alegeri probabil.

Grecii au reactionat cu manie la concesiile facute de Tsipras luni creditorilor. Conform Reuters, purtatorul de cuvant al parlamentului, membru Syriza, a declarat ca noua propunere are sanse mari sa fie rejectata. Bineinteles, nu au lipsit mitingurile, insa mai nou au inceput sa apara si pro-europenii:

Se afla deci Grecia in pragul unui razboi civil?

Sa nu uitam ca data limita este 30 iunie: pana pe 30, mai intai trebuie ca europenii sa accepte propunerea de luni a lui Tsipras (joi este anuntata intalnirea ministrilor de finante care teoretic va da un raspuns DA sau BA) si pana luni sau marti parlamentarii greci trebuie sa treaca acordul. Este posibil insa ca sa fie nevoie ca acordul, o data trecut prin parlamentul grecilor sa fie nevoie sa treaca si prin cateva parlamente ale tarilor din zona Euro (care mai au inca bruma de democratie prin care deciziile nu le ia doar ministrul de finante din pix). Pe scurt, doar la greci, e nevoie de minim 2-7 zile pentru a trece acordul.

De altfel, o schimbare politica ar fi visul Bruxellului, sugestii nenumarate facand liderii europeni de-a lungul intregului proces de negocieri. Iata cum descrie zerohedge situatia:

Again, we see that a government shakeup may be necessary to get the agreement through parliament and indeed, a reshuffling that serves to align Greece more closely with creditors will be welcomed in Brussels and would of course mean that the troika will have succeeded in using financial leverage to subvert the democratic process. (sursa)

Asadar, Troika va fi folosit santajul financiar ca sa submineze procesul democratic – nu tocmai o noutate in UE, ci mai degraba un trend periculos si care in perspectiva aderarii Romaniei la moneda unica trebuie sa ne dea de gandit.

Singura speranta pentru democratie este poate nevasta lui Tsipras care l-a avertizat ca daca cedeaza, divorteaza de el.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.