Astazi Tsipras are un nou deadline

Dupa ce marti s-a dus cu mana in buzunar la intalnirea cu europenii fara nici un plan pregatit, Tsipras are un nou deadline astazi. Conform ziarului grecesc Ekathimerini, “joi (adica astazi) va fi cea mai grea zi din cariera lui Tsipras deoarece trebuie sa finalizeze propunerea pentru reformele dure si sa le puna in fata creditorilor pan ala sfarsitul zilei”. Pentru asta, Tsipras se va intalni pe rand cu membrii cabinetelor, sau poate chiar va face o sedinta de guvern pentru a discuta continutul propunerilor. Daca sunt de acord, propunerile o sa fie compilate de noul ministru de finante Euclid Tsakalotos care va fi ajutat de un delegat al Mecanismului de Stabilitate European (ESM) si de un oficial al Comisiei Europene pentru a verifica ca propunerea este indeajuns de detaliata pentru a putea fi evaluata de creditori.

De ce pana acum grecii nu au avut un plan gata si ce au facut toata saptamana, insa, nu aflam. Aceleasi probleme insa ii asteapta pe greci: dificultatea acceptarii masurilor de austeritate de “durii” din partid care considera ca votul de duminica ii obliga sa o taie cu creditorii si sa se intoarca la drahma. Propunerea grecilor trebuie deci depusa astazi insa va fi analizata sambata de un summit al liderilor europeni in care vor decide (din nou) daca sa lanseze discutiile cu Grecia (oare pana acum ce or fi facand) sau sa pregateasca Europa pentru un Grexit – acelasi grexit despre care au mai declarat ca Europa este pregatita.

Dincolo de zgomotul de fond – stirea de mai sus putea foarte bine sa fie de acum o saptamana sau de acum o luna – incercand sa aflam ce este nou, parca ar fi ceva noutati totusi, care insa sunt doar o sursa de potentiale noi frecusuri intre creditori. Recent, Lagarde (sefa FMI) a declarat ca “Grecia trebuie sa continue reformele dar europenii trebuie sa usureze povara datoriilor”. Altfel spus, taierea este posibila. Dupa cum am mai amintit in articolele noastre, FMI a publicat inainte de referendum un studiu din care reiesea ca doatira Greciei nu este sustenabila, deci trebuie taiata. Acum Lagarde, reaminteste acest studiu si spune ca intre timp datele nu s-au schimbat, poate doar anumite cifre (probabil studiul e ceva mai vechi). Insa declaratia lui Lagarde, da apa la moara grecilor, deoarece Merkel a declarat si ea foarte ferm ca nu poate fi discutata acum taierea datoriilor: Europa va aborda taierea datoriilor mai tarziu. Pentru nemti, orice discutiei despre sustenabilitatea datoriilor este o scanteie care poate aprinde focul, grecii fiind doar primul si cel mai mic dintr-o lista de porcusori care intre timp au crescut si care nu au de unde sa plateasca si nu vor avea niciodata. Insa datornicii trebuie sa isi asume soarta si sa accepte mentalitatea de sclav si de datornic toata viata, plecand capul in fata Reichului dar mai ales a poporului reichului a carui mandrie nu poate fi ranita prin anularea sau reducerea datoriei sclavilor, mai ales cand acestia au si al 13-lea salariu.

Intorcandu-ne la greci insa, opozitia sustine ca Tsipras e hotarat sa scoata tara din UE / Euro si ca el doar mimeaza negocierile. In concluzie, nimic nou in Grecia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.