Magia finantelor

“Banul este ochiul dracului” spune un proverb. Nu exageram nici daca spunem ca increderea in bancnote si in banci este o forma de credinta. In momentul in care indeajuns de oameni isi pierd credinta in banci si in preotul suprem – Isarescu – si isi scot banii, sistemul se prabuseste si e nevoie de multa magie pentru a reaprinde flacara “credintei”. Ziaristii si oficialii numesc aceasta credinta “incredere” – un termen mai delicat si care ascunde misterele religiei banilor si puterea simbolica a acestei credinte.

Iata insa cum lucreaza cu magia si ministrul finantelor cand este pus in fata unei intrebari simple la care ne-am fi asteptat la un raspuns tehnic, simplu, clar:

“Întrebat din ce va fi acoperit deficitul produs de reducerea TVA, ministrul Finanţelor s-a eschivat. „Din ce acoperim gaura? Din ce am acoperit-o şi până acum. A fost una mai mare şi acum avem una mai micuţă”, a fost răspunsul lacunar al ministrului Finanţelor.” (sursa)

Un raspuns fantastic care inglobeaza nenumarate componente de decadere umana, de la superficialitate si lipsa de bun simt (cine a intrebat nu a intrebat in gluma sau ca sa se afle in treaba) pana la inconstienta, lipsa de profesionalism si de ce nu incapacitate de comunicare.

Nu stiu contextul in care a fost pusa intrebarea si probabil ministrul s-a plictisit de cate ori a trebuit sa tot dea explicatii. Felul insa in care o trateaza denota superficialitatea si balacareala cu care este condusa Romania. Acest om nu are clar in cap cifre, nu a facut calcule analize, studii, el nu si-a facut temele. Altfel le visa si raspundea automat: estimarile ne spun ca o sa avem atatea incasari, aven 3 scenarii: pozitiv, optimist, extrem, suntem acoperiti in caz de urgenta de creditare etc. El insa probabil a pus pe altii sa faca niste calcule si acum e frustrat ca trebuie mereu sa dea raspunsuri la intrebari, ca si cum ar fi la scoala. Nu poate sa aiba langa el aghiotantii “specialisti” care sa justifice calculele, pe care oricum nu le au si de aceea da raspunsuri de genul asta: magice, lacunare, alunecoase, glumete chiar prin care insa se face de ras si ne face de ras.

Un snapshot din activitatea si munca zilnica a acestor oameni ne poate da indicii incotro merge tara si pe mana cui este viitorul nostru …

One comment

  • Audienta e in mare majoritate stupida, are memorie scurta si este iertatoare – asta este explicatia scurta si la obiect pentru care se dau, relaxat, astfel de raspunsuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.