Delevereging prin RMO-uri

Senzational interviu cu Adrian Codirlasu, bancher la Unicredit. Interviul este vechi de peste un an (APRILIE 2014), dar nu asta conteaza atat de mult, cat un subiect atins la un moment dat cu privire la deleverage-ing-ul prin RMO-uri: principalul mecanism “magic” prin care BNR-ul tine pe linia de plutire banci falimentare care in mod normal ar trebui sa dispara si sa le ia locul altele mai serioase si cu analisti de credite mai priceputi, care sa nu dea tunuri aiurea, care sa trateze clientii cu consideratie si atentie si care sa nu caute sa castige doar din comisioane si dintr-un spread cat mai mare din dobanda platita la BNR si cea stoarsa de la creditaci.

Intrebat despre leveraging, omul minte pe fata, una zice intr-un moment si alta recunoaste 10 secunde mai tarziu. Cam pe la minutul 15 se intampla totul.

Pislaru: “Ce va face BNR-ul, mai scade dobanda?”

Codirlasu: “Cred ca va ramane acolo”

Pislaru: Tot anul nu?

Codirlasu: Da (predictie total falsa, de altfel: de la 3,5 cat era prin aprilie 2014 am ajuns la 1,75%)

P: Asta ce semnal da? Ca e bine, ca e rau … Daca economia merge bine, de ce nu reduce si mai mult dobanda?

C: BNR-ul are marja de manevra in rezervele minime obligatorie.

P: Adica tu te astepti sa dea drumul la bani din rezerva minima obligatorie?

C: Daca anticipeaza o inflatie redusa, da

P: Bun, pai daca da drumul la rezervele minime oglibatorii, voi la Unicredit imediat de aici va luatii banii si va platiti datoriile la banca mama, nu?

C: Nu, nu!

P: Am dat un exemplu, ca anul trecut am vazut un proces de delevereging foarte accentuat, in sensul ca aproape intre 2 si 3 miliarde de euro au fost rambursate catre bancile mama si nu ma astept sa se opreasca.

C: Acest proces de delevereging de sistem bancar s-a intamplat in toata UE …

aici este deci momentul in care Codirlasu recunoaste ca s-a facut delevereging dar neaga ferm ca daca o sa deschida iar Isarescu robinetul la bani, ei o sa continue sa dea liniile inapoi si nu o sa investeasca in economie, asa cum spera Isarescu. Observati cum bancher fiind, Codirlasu minte din instinct, nici nu concepe ca desi sunt circumstante ca procesul de deleverageing va continua si evident ca toti o vor face, pentru ca economia e oricum la pamant si nu poate suge banii, omul pur si simplu e obisnuit sa minta si sa nu recunoasca. Tot din instinct, manipulator fiind, cum e taticul lor Isarescu, Codirlasu subliniaza ca deleverageing-ul se intampla in toata UE, deci e ceva normal, deci Pislaru nu face bine sa aduca conotatii negative cu privire la faptul ca in cazul in care BNR va da bani bancilor, acestea isi vor plati ratele in loc sa ii pompeze in economie – PROBLEMA ESENTIALA PENTRU CARE ZACEM IN MOCIRLA!

P: Dar daca bancile usuca economia, cat de mult poate sa creasca economia din strangelea curelei si din mentinerea salariilor reduse?

C: Economia poate creste prin cresterea eficientei – in prima faza – si apoi prin consum, prin cresterea salariilor. Intai sa produca companiile mai mult si atunci isi pot permite sa mareasca si salariile

Aici putem auzi lupul moralist! Vai, ce filosofie sanatoasa si inteleapta predica acest bancher. Oare cum ar fi ea aplicata la bancheri? Nu ar fi ca daca au gramada credite insolvente banca pica si bancherul care a dat creditele nu mai ia salariu? Nu, in nici un caz, pentru ca exista magia “rezervelor minime” si a altor giumbuslucuri pe care le are sub palarie Isarescu si prin care tine pe linia de plutire un sistem putred de banci care nu traiesc decat ca sa plateasca inapoi ratele la proprietari si sa stoarca ce se mai poate pe finalul spectacolului din diferenta de dobanda intre cei 1,75% pe care ii platesc ei la BNR-ul si cei 6-7% pe care ii cer ei de la creditaci – un 5% care nu e deloc eficienta si crestere organica, asa cum predica altora Codirlasu, ci este OLIGARHIE.

Nu mai luam la boabe marunte alte predictii nerealizate ale analistului, am dorit doar sa subliniem ca iata am intrat in 2015 si BNR nu s-a limitat doar la RMO-uri ci a fost nevoita sa dea jos mult cu in speranta ca banii vor ajunge totusi in economie, care pompare nu a iesit cum trebuie, deci in pragul maririi dobanzii de catre Fed si in pragul colapsului Turciei, oare ce va fi cu noi?

Ca tot veni vorba de deleveraging … In Europa de est in 2015, acesta a continuat desi ritmul nu mai e la fel de accelerat ca in 2014 [1]. In peste jumatate de tari, bancile si-au micsorat expunerea si banii au iesit. De asemenea, in majoritatea, cresterea economica nu a mers pas la pas cu expansiunea creditului, poate tocmai pentru ca dupa cum zicea domnul analist, companiile trebuie sa produca mai intai, adica sa stoarca cat pot mai mult din oameni si sa scoata apa din piatra seaca pentru ca eficienta peste noapte, fara credit este oricum imposibila, ca sa nu mai mentionam si avansul luat deja de economiile dezvoltate din vest care au beneficiat si beneficiaza in continuare de lichiditati nesperate pentru minionii din est. Pune-l pe Ion sa produca lapte eficient daca banca nu ii da credit si sa il produca la un pret mai ieftin decat Hans care are ditamai ferma toata pe credit la dobanzi aproape de zero la suta si isi permite nu doar sa investeasca in tehnologie si marketing dar sa produca la un pret atat de mic incat sa fure si din clientii lui Ion, deci sa vanda mai mult si sa isi extinda piata cat mai spre est.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Note

[1] conform EIB

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.