Shop til you drop
Religia consumerismului avea nevoie de un “praznic luminos”, “sarbatoarea sarbatorilor”, ziua in care toate preturile pica abrupt, ziua in care mafa scumpa “se pogoara” pentru toti credinciosii cumparatori care cred (ca au nevoie de produse) si fac fapte bune (shopping) chiar daca practica (cumpara) mai rar, dupa putere (buzunar) si de cele mai multe ori doar aprind o lumanare fie in “biserica” (prin magazine) fie de acasa (prin vizitarea magazinelor online).
Si pentru ca Craciunul nu a fost indeajuns si oricum era “intinat” de alte semnificatii “pagane” (Nasterea lui Hristos, bunatate, familie, caldura) si pentru ca oamenii erau obisnuiti de Craciun sa mai piarda timpul si cu alte activitati “neortodoxe”, cum ar fi intalnirile cu cei dragi si telefoanele de felicitare, s-a inventat “Black Friday” – sarbatoarea cumparaturilor, ziua in care si comerciantii si cumparatorii nu fac altceva decat preaslavesc “marfa”, dumnezeul religiei consumeriste, unii de o parte si altii de cealalta a casei de marcat.
La intrebarea unui ziarist, daca lumea mai are bani sa tot cumpere de fiecare Black Friday, directorul unui mare magazin online romanesc a raspuns: lumea are bani, produsele sunt o nevoie reala: “nu, produsele nu sunt inutile, de exemplu electrocasnicele ajuta familia sa castige timp, televizorul te ajuta sa fii mai social, telefonul este un instrument foarte puternic – toate sunt lucruri utile; exista si perceptia ca oamenii cumpara lucruri de care nu au nevoie; eu nu cred, exista poate 5% care cumpara ce nu au nevoie …”. Mentionam ca reporterul nu a intrebat despre utilitate si se discuta despre bani, dar dintr-o alunecare freudiana, comerciantul a dat un cu totul raspuns, poate tocmai pentru ca oricat de mult am incerca sa ascudem, adevarul este ca in general cumparam lucruri de care nu avem nevoie.
Da, am zice noi, electrocasnicele ajuta familia ca sa castige timp pe care majoritatea il petrec uitandu-se la televizor, in general separat (visul oricarei familii e sa aiba fiecare televizorul lui: copiii cu desenele, tata cu meciurile si mama cu telenovelele) sau daca au un telefon puternic, jucand jocuri pe el.
Cu privire la 5% – este greu de tras o linie intre ce ai si ce nu ai nevoie. Eu de exemplu nu stiu daca sunt ferm convins ca nu am nevoie de un televizor 4K Ultra HD curbat de 38.000 de lei. Sunt ferm convins, insa, ca pe lista de “nevoi”, acest televizor este pozitionat sub laptopul Alienware 17 de 13.700 lei. Constiinta omului il mustra daca cumpara ceva de care nu are nevoie si tot omul se amageste in privinta nevoilor. Dar nu lista in sine este problema, cat efemeritatea si influentabilitatea acestei liste.
Exista un rank al nevoilor pe care se da adevarata batalie intre comercianti. Batalia se da, bineinteles, prin marketing si manipulare, rareori un comerciant iti clarifica si iti atrage atentia asupra unei nevoie reale. Rankul nevoilor si decizia de cumparare sunt terenul de lupta intre “bisericile” consumerismului – magazinele online, fiecare incercand sa ne convinga ca “adevaratul Black Friday” este la ei.
Sunt multe si complicate capcanele shopping-ului si nu voi incerca in continuare decat sa fac o lista de adevarate sfaturi si incurajari pentru Black Friday-ul care vine maine.
- Lista nevoilor: nu ar strica sa ai o lista cu ce ai nevoie. Pe care lista nu ar strica sa o faci la rece, dinainte, gandind calm, ne-entuziasmat, luand in calcul toti parametrii (cat de urgenta e nevoia, ce alternative am, ce bani am, etc)
- Ce-i al tau e pus deoparte. Nu te oftica daca pierzi o oferta: ar fi chiar culmea. Intr-o asemenea zi minunata, cu atatea reduceri, esti chiar prost sa te superi daca cineva in fata ta a sterpelit ultima bucata din produsul la care visai si la care nu ai mai ajuns sau daca nu te-ai trezit la prima ora si deja pe site-ul tau preferat, multe produse au deja groaznicul icon “epuizat”.
- Nu-ti pierde focusul. Esti un om stapan pe tine, puternic, inteligent, hotarat. Nu te vei arunca emotional in produse care nu sunt in “lista nevoilor” pe pozitii ideal cat mai sus. Mai ales daca nu stai bine cu finantele, daca esti emotiv si usor influentabil, Black Friday poate fi chiar black pentru tine. Iti vei satisface un impuls cumparand un iPhone doar pentru ca este redus cu 50%, dar de banii astia poate cumparai tot necesarul de cadouri de Craciun pentru frati, parinti, bunici, nasi si fini, prieteni si tovarasi. Daca iti e greu sa te focusezi, converteste pretul din lei in beri sau in ciocolate, in alte produse consumabile pe care le-ai putea cumpara. Mai ales diferentele intre preturi calculeaza-le in consumabile. Daca de exemplu esti nehotarat intre un telefon sau altul si diferenta este 100 lei, gandeste-te ce iti place mai mult: telefonul X1 sau telefonul X2 + 50 beri. Fac 2-3 megapixeli in plus cat 50 de beri?
- Nu te uita la discount. Mai ales daca nu stai bine cu focusul, incearca sa nu dai atentie prea mare procentelor. Gandeste-te ca oricum preturile sunt variabile si discountul nu spune mare lucru. Un 50% la xMag, poate sa insemne un 20% la uMag. Daca discountul este trigger-ul care hotaraste daca cumperi sau nu un produs, trezeste-te, inseamna ca ceva nu este in regula cu tine, ai fost prins in capcana cumparatorului manipulabil (total).
- Nu uita ca raiul promotiilor nu se termina aici. Nu esti hotarat daca ai nevoie, daca produsul este ceea ce cauti, daca ai alternative: e semn ca nu trebuie sa il cumperi, promotii o sa mai fie, treci la urmatorul punct de pe lista nevoilor.
- Evita upgrade-urie: cele mai mari capcane sunt in ceea ce priveste upgrade-urile. Cantareste pe baza parametrilor unde chiar trebuie sa faci si unde nu e musai sa faci upgrade.
- Evalueaza bucuria potentiala: poate te vei bucura cumparand ultimul model de telefon, dar din banii aia ce alternative ai avea? Oare daca in loc de un telefon ultimul model ti-ai cumpara un smartwatch, cateva carti si o rama digitala, bucuria din toate celelalte lucruri cumparate nu ar fi mai mare decat cea adusa de un singur telefon de care te vei plictisi destul de curand?