Pretul actiunii Deutsche Bank testeaza limita de 10 sub care dupa parerea mea se va prabusi instant. Momentan, nou fata de comentariile facute in Martie ar fi ca politicienii nemti tot striga ca in nici un caz nu vor salva banca in caz ca se prabuseste, ceea ce pune si mai mult foc pe gaz.
Toata criza (recenta) a inceput de cand americanii i-au amendat cu 14 miliarde (suma inca provizorie, aflata in curs de negocieri intre guvernul SUA si banca DB) pentru fraudele facute in criza din 2008, cifra imposibil de dus, fapt recunoscut de reprezentantii bancii care declarau ca provizionasera (pusesera deoparte pentru „intelegerea” cu guvernul) o suma apropiata de amenzile luate de celelalte banci americane pe aceeasi „tema”, adica 4-5 miliarde. De la 4-5 la 14 e ceva diferenta si este indeajuns diferenta incat sa dea jos cu DB-ul, cel putin cu actiunea, prospectul unui profit in cazul unei amende mai mari de 4 miliarde fiind zero.
Ce nu stiau sefii DB este ca europenii urmeaza sa taxeze Apple cu vreo 14 miliarde taxe / impozite si ca DB vor fi folositi ca „ostatic” de catre americani in negocierile subterarne cu UE cu privire la aceasta „neintelegere”. Iata deci din nou incurcaturi si lebede negre neasteptate. Daca toate celelalte cauze de crash ale unei banci Too Big To Fail au fost „rezolvate” (tiparnita de lichiditati a bancilor centrale, folosirea de triggere si „trend makers” pe diverse produse tranzactionate), scandalul pe taxe intre SUA si UE este o posibila scanteie pentru urmatorul incendiu care va cuprinde mai intai pietele de actiuni, apoi sistemul bancar, apoi intreaga lume.
Sa nu credem ca chestiunea este simpla si ca politicienii vor ajunge la un acord. Sa realizam ca la ce cifre sunt in joc, problemele nu pot fi rezolvate de politicieni, in spatele politicienilor stand grupuri solide de lobby si puterea multi-nationalelor. Am putea spune ca in batalie se afla acum fata in fata doi mari titani din industrii diferite: Apple pe de o parte si DB pe cealalta parte.