Două-trei boabe despre impozitul americănesc

Impozitul americanesc - Unicornul visat de PSDAm cam renuntat in ultimul timp sa urmaresc ce se intampla in Romania, luandu-mi deja doza de greata cu privire la politichia si actualitatile mioritice la inceput de an. De altfel, nu e nevoie sa fim la curent cu nimic ca sa realizam ca un partid comunist cu membri fara coloana vertebrala, cu alegatori care doresc doar pensii si salarii marite nu poate face nimic bun pentru tara.

Un proverb chinez spune “evenimentele viitoare isi arunca umbra inaintea lor”. Ori am avut deja parte de destula umbra din partea PSD-ului incat sa realizam ca Romania va intarzia inca cel putin patru ani din programul de reforma care este atat de vital prin prisma viitorului soc prin care va trece omenirea cand criza financiara inceputa in 2008 va ajunge la punctul culminant al dominourilor: cresterea dobanzilor la creditare si inflatia galopanta, coroborate cu razboiul tarifar care pe alocuri se va transforma in razboi militar – lucru deja inceput in Africa, Orientul Mijlociu, Ucraina si in curand in Koreea de Nord.

Cand analizam impozitul americanesc sa pornim de la intrebarile de baza: unde suntem, unde vrem sa ajungem si ce ar trebui sa facem pentru a ajunge acolo.

Unde suntem

Suntem la coada clasamentului în Europa la colectarea taxelor. Guvernul tânjește după acești bani, dar nu doar acest guvern ci toate guvernele anterioare care cred ca rata mica de colectare e datorata lipsei unui sistem indeajuns de coercitiv pentru a stoarce cat mai mult. Au mai fost pe ici pe colo unele voci care pun procentul mic de colectare pe faptul ca avem impozite mari, desi ar zice altii, noi avem impozite mici. Cat de grele sunt impozitele stiu insa doar cei care le platesc si cat de imposibil de platit pentru cei care nu pot sa plateasca stiu doar cei care nu le platesc. Intr-adevar exista un mic procent de populatie si firme care nu vor sa plateasca, asta tinand mai ales de mostenirea … culturala a acelei categorii de populatie pe care cred ca toti o cunoastem, fiind usor de depistat prin casele mari si masinile pompoase asociate unor restante din aceeasi categorie la plata impozitelor.

Daca ne uitam la cozile de la administratiile publice pentru plata impozitelor inainte de terminarea anului, cred ca putem sa vedem ca romanii sunt in general dornici sa plateasca impozitele. Cu mult mai mult decat cifra de 30% la care sunt colectate, desi eu am indoieli ca aceasta cifra are vreo legatura cu realitatea. O colectare de 50% la impozitele si conditiile actuale din Romania ar presupune ca firmele sa poata scoate profitul din alte capitole, ori de unde sa scoti daca situatia este care este?

Parerea mea este ca rata mica a neplatii se datoreaza situatiei de facto: fara evaziune, pur si simplu multe afaceri nu ar mai exista deloc si acei oameni ar muri de foame. Asa cum in natura exista un echilibru intre toate regnurile animale, tot asa si in economie: cei slabi si neputinciosi isi asuma riscuri, se hranesc cu ramasitele altora, mananca cat pot, pe unde pot, supravietuiesc in loc sa prospere, traiesc doar ca sa faca umbra pamantului, nu sunt capabili de mai mult. Asta cand vorbim de cei de jos: firme mici, afaceri de cartier, familiale etc.

Cand vorbim de cei mari, tot la legile naturale ajungem: apa se scurge de la deal la vale. E firesc si ca profiturile sa se scurga de la tarile cu impozite mari la tarile cu impozite mici. Nu din lipsa de patriotism isi muta marii oameni de afaceri romani profiturile in offshore-uri si nu din capitalism salbatic fac marile companii optimizari fiscale care le directioneaza automat profiturile inspre jurisdictii mai favorabile. Nu putem cere “fidelitatea” afacerilor la acelasi pachet cu toate celelalte lucruri pe care le cerem: preturi bune, produse de calitate si variate. Nu exista moralitate in optimizarea fiscala, cine cere ca profiturile sa fie platite la noi doar pentru ca firmele isi desfasoara activitatea aici sau obtin profiturile aici, nu inteleg nimic din economie si sunt doar niste papagali care la placinta vor inainte dar la razboi vor inapoi. Oricine ar fi pus in a alege: vrei bani mai multi sau mai putini (in conditii legale) si singurul criteriu de decizie ar fi dragostea fata de statul roman, sunt sigur ca nu va avea nici cea mai mica ezitare sa spuna: vreau bani mai multi. Daca se poate, daca e legal si daca imi permit, voi alege oricand sa platesc impozite mai putine. Este legea naturala a afacerilor, cautarea profitului este principiul existential al unei afaceri, fara de care nu am avea decat intoarcerea la comunism in care muncesc o mana de oameni, cei mai slabi si cei mai prosti iar restul traiesc pe spinarea lor.

Pe langa rata de colectare mica, la capitolul “unde suntem” poate ar trebui sa mai comentam putin si de situatia din jurul nostru. Anume: ce impozite au vecinii, ce avantaje / dezavantaje au afacerile de la noi cu cele din tarile vecine etc. Ca tara de granita a UE si NATO, din start trebuie sa subliniem: Romania este un mare risc pentru orice mare companie. Oricat de ieftina ar fi forta de munca, Romania prezinta un risc in situatia tensionata geopolitica din ziua de astazi. De aceea, o impozitare avantajoasa ar ajuta mult la diminuarea riscului total. Pe langa statutul de tara de frontiera, coruptia, lipsa infrastructurii si slaba educatie sunt alte mari minusuri ale Romaniei comparativ cu vecinii de la sud sau de la vest.

Unde vrem sa ajungem

Argumentul declarat al impozitului “americanesc” ar fi cresterea ratei de colectare: prin deduceri, oamenii vor cere bonuri si facturi si astfel va creste rata de colectare. Aici cred ca se insala foarte mult tovarasii, desi recunosc ca inselarea lor este una sincera, insa sensul ca desi multi ii suspecteaza ca impozitul americanesc este doar un prim pas in introducerea impozitarii progresive [1], eu nu cred ca PSD-ul doreste impozitarea progresiva pentru ca primele victime ar fi tocmai tovarasii care nu sunt deloc total straini de afaceri, firmele de partid ale PSD-ului alcatuind o buna felie din peisajul afacerist mioritic. Si cum inca nu au resit sa “rezolve” DNA-ul si procuratura, pentru a se putea intoarce la evaziune si afaceri “binecuvantate” de sefi, sa nu uitam ca in cele din urma si tovarasii isi scot profiturile tot din firme si nu doresc nici ei sa plateasca impozite. Singura dilema e cum sa faca ca impozite sa plateasca doar altii si ei sa nu plateasca. Acesta ar fi sistemul perfect pentru PSD: un sistem prin care toti ceilalti sa plateasca si doar firmele lor sa nu plateasca, desi din start firmele partidului traiesc oricum in alta lume in care competitia nu exista si singurul stres este sa nu fii prins cand dai comisionul.

Sa ne intoarcem insa la rata de colectare: in esenta, in principiu, ideea impozitului americanesc ar putea rezolva chestiunea colectarii. Diavolul este insa in detalii, in implementare. Aici nu vreau sa intru, deoarece nu stiu amanunte si oricum pana la lansare se vor tot schimba normele. O rata de colectare marita ar compensa intr-o oarecare masura scaderile datorate reducerilor TVA-ului si daca rata s-ar imbunatatii drastic (hope for ze best, nu-i asa?) partidul si-ar permite si alte scaderi de impozite care ar alimenta si mai mult consumul si teoretic ar ajuta la cresterea veniturilor din impozite. Acesta este un scenariu de vis, un scenariu ideal: impozitarea globala creste colectarea, care permite o noua reducere de taxe care stimuleaza din nou economia si permite astfel noi mariri de salarii si tot asa pana la urmatoarele alegeri.

Le doresc sincer succes tovarasilor in aceasta epopee, insa le-as atrage atentia ca in acelasi timp, haosul unei noi impozitari ar putea scadea drastic veniturile si ar putea produce socuri puternice in economie, pe mai multe niveluri. Desi este putin far stretched, as aminti aici cazul Indiei, cu interzicerea platilor cash. Masurile nu sunt comparabile insa situatia economica, trendurile si scopurile sunt extrem de similare. Nu detaliez, cine stie intelege.

Daca insa in spatele impozitului americanesc se afla scopuri ascunse, cum ar fi cresterea impozitarii prin cine stie ce scheme complicate sau efecte perverse sau de ce nu chiar introducerea impozitarii progresive, lucrurile sunt grave. Sa nu subestimam efectele birocratiei si ale capacitatii de revolta a romanului bun platnic. Foarte usor lucrurile se pot schimba peste noapte si dintr-o oportunitate de schimbare in bine se poate totul transforma intr-un esec periculos din care cu greu ne vom putea intoarce.

Sa facem doar un mic scenariu: sa presupunem ca dupa lansarea acestui sistem, se va introduce ulterior o mica marire de impozite, se va incerca cu degetul marea prin prisma impozitarii progresive. Firmele vor reactiona dur si nemilos printr-o taiere drastica a salariilor si asumarea riscurilor muncii la negru deoarece oricum capacitatile de control vor fi directionate catre componenta de “consultanta” intre timp, cei zeci de mii de specialisti care vor consulta populatia nu au de unde sa fie luati altundeva decat din randul actualilor inspectori si controlori fiscali.

Scarpinat la urechea dreapta cu mana stanga

Cam asa as caracteriza pe scurt aceasta tentativa. Desi are unele aspecte pozitive, primul fiind faptul ca macar SE INCEARCA ALTCEVA – ceea ce este un lucru extraordinar pentru tara noastra, impozitul “americanesc” are totusi o mare hiba: este prea complicat si nu are girul specialistilor. Din nou Romania incearca adoptarea unor forme fara fond. Fondul care ne lipseste noua in cazul de fata este organizarea: romanul nu este organizat si o stie foarte bine. Cu toate acestea, guvernantii spera altfel. Era mult mai usor pentru a creste rata colectarii ca guvernul sa construiasca autostrazi, ca administratia publica sa astupe gropile la timp si ca investitiile in statului si panselute sa creasca si banul public sa se vada ca da roate, fie prin drumuri mai bune, fie prin spitale mai dotate, etc.

Atunci oamenii ar fi mai responsabili si macar la micile firme rata de colectare ar fi alta. Caci la firmele mari, dupa cum am mai spus, nivelul de impozitare este cel care determina unde se plateste impozitul, acest nivel determinand gradul de investitii externe, capitol la care Romania sta jalnic, in lipsa capsunarilor situatia fiind chiar tragica.

Oricum principala problema la noi nu este rata de colectare cat masa de colectare. Oricat de multe si mari poveri ar reusi guvernul sa puna, cata vreme sectorul de stat este prea umflat si bugetofac si cat timp paralizeaza dezvoltarea unei economii de piata firesti si virile, colectarea va ramane un mizilic si nu va putea nici stimula prea mult dezvoltarea si nici mentine un stat social prea dezvoltat. Antreprenoriatul, micile companii, investitiile straine si competitia sunt singurele parghii care pot produce un progres real al societatii iar pentru asta, pe langa impozite scazute avem nevoie si de o mentalitate capitalista, care lipseste insa cu desavarsire tovarasilor de la putere asa cum le lipsesc gandirea democratica, recunoasterea valorilor sau principiile morale.

~ ~ ~ ~

NOTE

[1] Liderii români din business se ridică împotriva impozitului pe gospodării: ”Impozitarea pe gospodărie face o trecere netransparentă la sistemul progresiv de impozitare” – ZF

 

15 comments

  • Adrian Bența, la Capital TV: impozitul pe gospodărie, risc major față de buget și față de cetățean http://www.capital.ro/adrian-benta-la-capital-tv-impozitul-pe-gospodarie-risc-major.html

  • Uite si alt punct de vedere care aduce in discutie alte obiective ascunse:
    – Adevarata miza a impozitului pe venit global: albirea sumelor nejustificate. Articolul 117 – firul roșu dintre Ponta-Cioloș-Grindeanu
    https://soviani.com/2017/04/20/adevarata-miza-a-impozitului-pe-venit-global-albirea-sumelor-nejustificate-articolul-117-firul-rosu-dintre-ponta-ciolos-grindeanu/

  • “Desi este putin far stretched, as aminti aici cazul Indiei, cu interzicerea platilor cash”

    Asta cu India este foarte interesanta. Cand ai timp, citeste seria de mai jos. S-ar putea sa gasesti multe asemanari cu romanii si Romania. (citeste-le in ordinea postarii)

    – Gold Price Skyrockets in India after Currency Ban:
    1. India’s Government Makes Banknotes Worthless by Decree Overnight
    http://www.acting-man.com/?p=47768

    2. Chaos in the Wake of the Ban
    http://www.acting-man.com/?p=47842

    3. When Money Dies
    http://www.acting-man.com/?p=47966

    4. A Market Gripped by Fear
    http://www.acting-man.com/?p=48031

    5. A Brief Recap
    http://www.acting-man.com/?p=48062

    6. India’s Rapid Progression Toward a Police State
    http://www.acting-man.com/?p=48195

    7. Modi’s Fantastic Promises
    http://www.acting-man.com/?p=48196

    – India’s Prime Minister Has Singlehandedly Crushed The Economy With His Reckless Cash Ban
    http://www.zerohedge.com/news/2016-12-27/indias-prime-minister-has-singlehandedly-crushed-economy-his-reckless-cash-ban

  • 1) nu cred ca americanii i-au indemnat pe psd-isti sa impuna impozitul “americanesc”; iote un snippet:

    “De altfel, şi reprezentanţii camerei de comerţ româno-americane au recomandat Guvernului să păstreze cota unică de impozitare de 16%. Proiectul Executivului propune impozitarea cu cel mult 10% a veniturilor unei gospodării. În plan este însă şi introducerea unor praguri de venituri neimpozabile şi o gamă largă de cheltuieli deductibile.”

    http://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/specialistii-fiscali-avertizeaza-ar-putea-scadea-salariul-net-713232

    2) alte amanunte interesante din articolul de mai sus: salariul net ar putea sa scada! de unde sa scada daca cota unica ramane? pai din felul cum se fac deducerile; acolo e de fapt cuiul lui prepelea sau mai bine zis diavolul din detalii de care vorbeam; sistemul de deduceri poate fi atat de complicat incat guvernul sa stoarca impozite mai mare de la cetateni fara ca sa recunoasca ca a marit impozitele; cata vreme neafectati vor fi asistatii sociali si bugetarii care sunt bazinul electoral al PSD-ului, stoarcerea va continua, de data aceasta vizand direct angajatul din privat;

    incet-incet, iata ca incepe sa ma prind si eu: car-va-zica tovarasii s-au prins ca firmele nu le mai pot stoarce ca astia isi fac offshore-uri si se muta in afara, insa la angajati pot sa stoarca mai mult fara a mari impozitele pe salarii, CAS-urile sau alte dari, ci prin “restructurarea” impozitarii; mai ales daca aceasta restructurare (ajustare) se va face continuu, in fiecare an, guvernul va putea stoarce atat cat va avea nevoie, intr-un an mai mult, in altul mai putin

    • 1.
      Pai nu americanii au propus acest sistem. Ciuma Rosie cunaste cum este sistemul american si cum functioneaza. Practic toti posesorii de cetatenie americana sunt fortati sa-si plateazca impozite pe orice tip de venit, din orice colt al planetei. Noi avem acum un fel de impozitare teritoriala, adica platesti impozite la veniturile pe care le inregistrezi ca persoana fizica pe teritoriul Romaniei si ca firma inregistrata in Romania platesti impozite la veniturile obtinute pe teritoriul Romaniei cat si din exporturi (spre diferenta de Hong Kong, Singapore, etc).
      Daca implementeaza “taxarea pe gospodarie” numita si “taxarea pe venit global”, romanii vor deveni un fel de americani. Se specifica “toate veniturile obtinute” de o persoana/familie/gospodarie, dar nu se specicifica unde sunt obtinute si in ce conditii. Este exact ce a vrut sa faca imbecilul ala de Ponta cu “codul fiscal” elaborat de Valcov de acum doi ani, cand vroia sa-i forteze si pe romanii din strainatate sa plateasca impozit pe profit si asigurari de sanatate la nivelul salariului minim in Romania. Adica unul care sta de ani de zile, munceste in strainatate si plateste taxe si impozite acolo, sa mai plateasca inca o data in Romania pentru simplul motiv ca este cetatean roman. In acelasi timp atat Ponta/Valcov cat si Ciolos/Biris vroiau sa intoduca asigurarile de sanatate obligatorii inclusiv pentru oamenii care nu aveau nici un venit.

      Am postat in primul comentariu la punctul 5 doua linkuri din perioada Ponta. Citeste-le si te vei lamuri. Ia cateva si din perioada Ciolos/Biris, care continua exact strategia Ponta/Valcov. Nimic nou sub soare!
      – Guvernului tehnocrat menține măsura propusă de Ponta privind impozitarea veniturilor românilor din străinătate
      http://www.activenews.ro/stiri/Cadoul-guvernului-tehnocrat-pentru-romanii-din-diaspora-Ciolos-pune-BIR-pe-lefurile-celor-plecati-la-munca-in-strainatate-127854

      – „Cine nu-și declară în 2016 veniturile va avea o surpriză”. Gabriel Biriș, mesaj către cele 3 milioane de „fantome” fiscale
      https://republica.ro/zcine-nu-c-i-declara-in-2016-veniturile-va-avea-o-surpriza-gabriel-biric-mesaj-catre-cele-3-milioane-de

      Ia si distreaza-te:
      – Replica unui ardelean stabilit în Germania, către Victor Ponta: „Cum să-ți explic eu ție, prietene?”
      https://vocea.biz/arhiva/replica-unui-ardelean-stabilit-in-germania-catre-victor-ponta-cum-sa-ti-explic-eu-tie-prietene-video/

      Nu americanii le-au spus ce sa faca. Sunt pur si simplu disperati. Toate sistemele si institutiile se prabusesc in jurul lor si nici nu mai au de unde sa fure. Oficial au plecat din tara 4.8 milioane de romani, dar neoficial suma este dubla.
      – Un sfert din România a emigrat, chiar și în Congo, Guyana, Vietnam, Botswana
      https://www.profit.ro/stiri/economie/un-sfert-din-romania-a-emigrat-chiar-si-in-congo-guyana-vietnam-botswana-14467575

      2.
      “…guvernul sa stoarca impozite mai mare de la cetateni fara ca sa recunoasca ca a marit impozitele…de data aceasta vizand direct angajatul din privat”

      Scopul principal este sa-i rupa pe toti pe care ii prind si nu se optimizeaza nici macar operational, sa nu mai vorbim fiscal. Cu precadere companiile mici si mijlocii, de familie de cartier si in special angajatii din mediul privat sunt o tinta. De firme nu mai are rost sa vorbim, nu te-ai optimizat, ai dat faliment!

      Cu angajatii este alta poveste. In ultimii ani, inca de pe vremea imbecilului Boc, s-a dus o continua lupta impotriva lor. Multi isi luau salariile pe PFA, si politicienii au atacat PFA-urile continuu, inclisiv pe vremea lui Ponta, inclusiv pe vremea lui Ciolos, inclusiv acum. Practic vorbind, in acest monent, nu mai ai nici un motiv sa fi PFA, pentru ca dupa modificarile legislative ale lui Boc si Valcov, PFA-urile au ajuns sa fie impozitate ca salariile. Acest lucru a dus la o scadere drastica al numarului PFA-urilor si o crestere masiva la numarul microintreprinderilor, care in general pana la o cifra de afaceri anuala de 100.000 euro pe an erau scutite de plata TVA si palteau impozite in functie de numarul de angajati intre 1% si 3%. Ghici pe cine au pus astia ochii acum? Platesti o data impozit pe profit, o data pe dobanzi bancare, o data pe… si inca o data “pe gospodarie”. Daca iti mai baga obligatoriu si “asigurari de sanatate” si inca mai stiu eu ce, om te-ai facut, pentru ca ajungi sa platesti impozite fix ca un salariat, care implicit este impozitat ca un iobag. Asta cu “deducerile” e fix pisat in ochii fraierilor.

      Nu in ultimul rand, existau companii mai mari si multinationale, care palteau pe PFA, apoi pe microintreprindere sau chiar isi angajau romanii (de top) din Romania la firma mama din strainatate si ii “aduceau” si plateau in Romania ca angajati “delegati”, detasati de la locul de munca. Si uite asa, “impozitul pe gospodarie” este asa zis “impozit pe venitul global”. Nu ii va afecta doar pe romanii care lucreaza in Romania, ci si pe cei ce lucreaza deja de ani buni in strainatate si locuiesc acolo. Ce daca platesc taxe si impozite acolo? Daca au cetatenie romana si inca nu si-au facut mutatia acolo sunt buni de plata. Sa nu le treaca idiotilor prin cap sa aplice retroactiv chestiunea asta.

      Citeste cu mare atentie:
      – Statul român a distrus PFA-urile: un ghid pentru ăia care n-au terminat ASE-ul
      https://www.vice.com/ro/article/statul-romn-a-distrus-pfa-urile-un-ghid-pentru-aia-care-n-au-terminat-ase-ul-478

      – Ce susţine patronatul IMM-urilor? Noul Cod Fiscal va rade 100.000 de firme
      http://www.cotidianul.ro/noul-cod-fiscal-va-rade-100000-de-firme-267357/

      Daca reusesc sa-i distruga pe aia mici sa nu mai fie o concurenta pentru aia mari, cu atat mai bine. In plus vor aparea mai multi someri disperati sa lucreze pentru salarii mai mici.

  • am lungit cam mult articolul si nu am subliniat un amanunt important: americanii tocmai vor sa scape de sistemul de impozitare “americanesc”: http://www.zerohedge.com/news/2017-04-26/mnuchincohn-unveil-trumps-biggest-tax-cut-ever-tax-reform-plan-live-feed

    • Mi-a scapat stirea asta. Probabil s-au prins si ei ca le fug cei mai productivi oameni, milionarii si corporatiile. Pana la o schimbare efectiva si reala mai e de asteptat.
      Ia si un alt punct de vedere mult mai realist:
      – Don’t hold your breath for any comprehensive tax reform. But here’s something you can do now
      “What’s incredible is that they’ve been talking about reforming and simplifying the tax code for years… and years…
      Everyone knows it needs to happen. But it still hasn’t. And likely won’t.
      That’s because, as my tax attorney explained to me long ago, every single line of the tax code, no matter how outdated or obscure, is backed by some special interest group.”
      https://www.sovereignman.com/trends/dont-hold-your-breath-for-any-comprehensive-tax-reform-but-heres-something-you-can-do-now-21371/

      America Latina si Asia de Sud-Est sunt pline de “expati” americani. Multi s-au casatorit pe acolo cu localnice, si-au deschis firme si fie au renuntat la cetatenie, fie sunt pe cale de a face acest lucru. Sunt tari in care cetatenia se obtine foare usor si relativ ieftin. Acum cativa ani, in Panama daca investeai 20.000$ pentru reimpadurire deveneai proprietar de paduri (nu mai retin exact ce suprafata) si aveai drept de a solicita cetatenia panameza. In cazul in care aveai origini italiene, spaniole si alte cateva origini europene puteai primi cetetaenia “pentru descendenta”. In Brazilia daca iti duci nevasta sa nasca acolo, copilul nascut primeste automat cetatenia braziliana si implicit si parintii vor avea dreptul de a o solicita pentru ei. s.a.m.d
      E plin netul de saituri de americani de tipul asta:
      https://www.sovereignman.com/
      http://www.internationalman.com/
      http://nomadcapitalist.com

      Statisticile sunt mincinoase si incomplete, dar si in SUA se intampla un dezastru asemanator cu ceea ce se intampla la noi: oamenii inteligenti, muncitori si cu capital disponibil pleaca. Aproape toti sunt albi. S-au saturat de suprataxare si mai ales de acuzatiile nefondate pe care negrii si ceilalti cacanii le aduc. De parca albii sunt de vina pentru ca negrii, cea mai proasta rasa umana, nu au reusit sa inventeze nici macar roata pana in mileniul 3, sufera de foame si traiesc in saracie. Natiunea aia este construita de catre albi nu de catre ciori, dar ciorilor le este permis absolut orice si in ultimul timp au devenit “specie protejata”. Cam acelasi lucu se intampla in Europa de Vest si de Nord. Albii migreaza masiv din cauza suprataxarii, niggerilor si sandniggerilor.

      Apropo, tu ai accepta sa locuiesti intr-o astfel de societate?
      https://www.youtube.com/watch?v=mtEKbexqqbI

      https://www.youtube.com/watch?v=LtRXzjYp8rM

      https://www.youtube.com/watch?v=ndfUMqh9vjw

      https://www.youtube.com/watch?v=XcjcpKY0hpo

      Astea au devenit natiuni de tampiti. Probabil este doar o chestiune de timp pana cand si la noi tiganii si tot felul de “turci si arabi” importati pe aici ca “oameni de afaceri” vor face acelasi lucru.

  • asta cu Alcooluța nu e de ras e de plans; ai ceva surse pt asta?

    la 1 vezi ca s-a mai schimbat: au redus de la 16% la 5% pe dividende

    • Am pus intre paranteze (sau mai nou 16+5=21% ?), pentru ca nu stiu sigur daca este exact acum functional sistemul cu 21%. Oricum, pana acum ceva timp a fost 32% si vorbim de o perioada foarte lunga de timp in care romanii nu au putut fi competitivi nici cu bulgarii si asta fara sa luam in calcul tva-ul care la noi era 24% iar la ei 20%.
      16+16+24= 56% = FAIL!
      10+5+20 = 35% = WIN!
      Iar daca ai firma in ro si firma in bg si plimbi serviciile sau marfa de la una la alta peste granita prin import-export si utilizezi “achizitiile intracomunitare” ai:
      10+5 = 15% SUPER WIN!
      Diferenta este enorma! Sa nu mai vorbim de faptul ca la bulgari tva-ul se ramburseaza instant, la cerere, nu ca in Romania unde se ramburseaza peste un an si dupa toanele analfabetilor spagari de la anaf. Asta in cazul in care nu gresesc vreun calcul ceva si iti pun poprire pe conturi.

      Alcooluța a declarat cu gurita ei in direct la Antena 3 acum o saptamana sau doua.

  • 1.
    “…fara evaziune, pur si simplu multe afaceri nu ar mai exista deloc si acei oameni ar muri de foame…”

    Exact asa este! Sa nu mai punem la socoteala faptul ca idiotii care conduc Romania nu iau in calcul doua lucruri esentiale pentru timpurile de astazi:

    primul – ignorarea globalizarii si europenizarii: este foarte simplu sa-ti deschizi o firma cam pe unde vrei tu in lume si sa iti incasezi grosul banilor pe ea, in timp ce operatiunile poti sa le desfasori in Romania. Ba chiar poti sa-ti achizitionezi utilajele si activele pe firma din strainatate si sa le inchiriezi firmei din Romania. Este 100% legal si nu au ce face. Nici nu mai are rost sa vorbim si de alte metode de a scoate/incasa bani in strainatate ca marketing, consultanta, servicii IT, proprietate intelectuala, francizare, imprumuturi cu dobanda, etc

    al doilea – ignorarea locatiei geografice. Cat de idiot sa fii sa nu intelegi ca un impozit pe venit de 10% si un impozit pe dividente de 5%, adica un total de 15% in Bulgaria, este mai mic decat impozitul pe venit de 16%, asta fara sa mai adaugam impozitul pe dividende de 16% din Romania. Nu ai cum sa fii competitiv cand intr-o parte platesti un total de 15% pe an iar in alta parte, la o aruncatura de bat 32% (sau mai nou 16+5=21% ?). Numai un tampit alege sa plateasca 32%(21% ?) in loc de 15%, sa nu mai vorbim si despre birocratie mai putina si infrastructura mai buna.
    In mod evident ca nu mai luam la socoteala si valoarea tva-ului care in Bulgaria era mai mica. Foarte multe firme isi deschideau sedii in Bulgaria, unde isi desfasurau parte din activitate si unde incasau grosul banilor, iar altii aveau o firma bulgareasca doar sa plimbe masina cu marfa sau sa faca importul in vama/port si scapau de tva pentru ca efectuau operatiuni de “achizitii intracomunitare” scutite de tva.
    Sa nu mai vorbim de romani care merg frecvent in Bulgaria la cumparaturi, in concedii, sau care si-au cumparat case de vacanta la munte sau la mare pentru ca sunt siguri ca nu va disparea de langa casa padurea, muntele, etc si vor fi inlocuite cu lacuri de cianuri, gropi de gunoi “ecologice”, mormane de moloz de la excavatii, cercetare pentru foraj cu dinamita, exploatare gaze de sist, etc

    2.
    Realitatea din Romania de astazi este fix asta:
    – “De ce este așa redusă compensarea salariaților în PIB?” Care salariați?!
    https://logec.ro/de-ce-este-asa-redusa-compensarea-salariatilor-pib-care-salariati/

    3.
    “…impozitul americanesc este doar un prim pas in introducerea impozitarii progresive…”
    “…un sistem prin care toti ceilalti sa plateasca si doar firmele lor sa nu plateasca…”

    Exact asta este! O data ce primul pas a fost facut, restul vin mai usor si se potrivesc mai bine. Va fii foarte simplu in viitor sa maresti toate treptele de impozitare cu un procent anume. Valabil doar pentru pulime, ca firmele lor vor fii protejate, evident!

    4.
    “…impozitarea globala creste colectarea, care permite o noua reducere de taxe care stimuleaza din nou economia si permite astfel noi mariri de salarii si tot asa pana la urmatoarele alegeri”

    Nu asta ii intereseaza pe ei. Ei sunt interesati sa aibe bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si gratuitati, etc. pentru ca aia care beneficiaza de aceste chestiuni sa continue sa-i voteze si sa-i sustina. Nu pot unii fara altii. Problema cea mai mare este ca Romania nu produce mai nimic in mod real pantru ca antrteprenorii romani au foat pusi cu botul pe labe si fugariti in afara de toti mafiotii cu carnete de partid si bugetari, iar toate Schemele Ponzi falimentare numite pompos “asigurari sociale” nu mai pot fi sustinute nici din “privatizari” nici din vanzari de pamanturi si resurse, etc si in curand nici de imprumuturi. Cu ce sa le garantezi si cine sa ti le plateasca daca populatia refuza sa iti produca sau iti fuge. Asa ca inventam metoda “cu arcanul” sau cu biciul pe spate ca nu cumva sa deranjam putorile care voteaza cu Ciuma Rosie de o viata intreaga.
    Daca nu stii cine sunt acei votanti si sutinatori, vezi aici:
    – Viața ca vacanța
    https://www.youtube.com/watch?v=FS-IYNV27uU

    Situatia reala din Romania este IDENTICA cu cea din alte partri ale lumii si arata fix asa:
    – Pension Panic: The Coming Financial Bubble Nobody Is Talking About
    http://theantimedia.org/pension-fund-panic-financial-bubble/

    5.
    “…haosul unei noi impozitari ar putea scadea drastic veniturile si ar putea produce socuri puternice in economie, pe mai multe niveluri.”
    “Daca insa in spatele impozitului americanesc se afla scopuri ascunse, cum ar fi cresterea impozitarii prin cine stie ce scheme complicate sau…”
    “Firmele vor reactiona dur si nemilos…”

    Ce urmeaza acum? Impozitul pe cetatenie? Adica daca esti cetateanul unei natiuni falite si de rahat ca Romania vei plati impozite la toti banii pe care ii castigi in lume?
    Vrei sa-ti spun un secret? Doar doaua tari bolsevice pana in maduva oaselor au sistemul “global” de taxare in functie de cetatenie: SUA si Eritrea. Romania este presul de sters pe picioare al uneia dintre ele.
    Alcooluța a declarat la tv ca “ideea” este de inspiratie americana. Cu totii ar trebui sa stim cam cum sta treaba in SUA cu valoarea impozitelor si cu comportamentul IRS-ului. Problema este ca aceasta idee nu a inceput sa misune subit prin creierii putini si amortiti ai Alcooluței. Aceasta idee are cel putin cativa ani vechime printre randurile Ciumei Rosii, si prin creierii lui Valcov&Co iar acum a aparul intr-o noua forma si cosmetizata frumos.
    Daca nu stii despre ce vorbesc vezi aici:
    – S-a CONFIRMAT! Românii din străinătate, TAXAŢI ÎN ŢARĂ prin noul Cod Fiscal!
    http://newsar.ro/s-a-confirmat-romanii-din-strainatate-taxati-in-tara-prin-noul-cod-fiscal/

    – De ce românii din străinătate trebuie să plătească României 5,5% din salariu
    https://www.dcnews.ro/de-ce-romanii-din-strainatate-trebuie-sa-plateasca-romaniei-5-5prc-din-salariu_492090.html

    Ai auzit de FATCA? Stii ce e si cu ce se mananca?
    – Global FATCA: How automatic information sharing affects your bank account
    http://nomadcapitalist.com/2016/10/12/global-fatca-automatic-information-sharing/

    Viitorul romanilor isteti va fi identic cu cel al americanilor isteti:
    – Record Number Of Americans Renounce U.S. Citizenship In 2016; 2,200% Surge During Obama Reign
    http://www.zerohedge.com/news/2017-02-09/record-number-americans-renounce-their-us-citizenship-2016

    – Record Number Of Americans Are Renouncing Their Citizenship, And It’s Not Because Of Trump
    https://www.good.is/articles/americans-renouncing-citizenship

    – Corporations Join Droves Renouncing US Citizenship
    http://www.internationalman.com/articles/corporations-join-droves-renouncing-us-citizenship

    q.e.d. sau hasta la vista baby!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.