Începe războiul BNR-Guvern. Isărescu a dat liber la curs

Deși televiziunile titreaza miercurea neagră, știrea zilei este de fapt ca Isărescu a dat liber la curs. Iată printre rânduri adevărata bombă din care de fapt, cine are urechi de auzit înțelege că eșafodul BNR-ului începe să se clatine:

Leul s-a depreciat puternic din cauza ”revoluției fiscale”. Avertismentul lui Mugur Isărescu

Înainte de a zice ceva care ar putea crește tensiunea celor care au credite, mai ales în euro, țin să menționez: stați liniștiți, creșterea euro are și efecte pozitive (chiar dacă nu pentru plătitorii de rate).

Printre aceste efecte pozitive ar fi creșterea exporturilor și a competitivității produselor și serviciilor românești. Vestea bună pentru cei care au rate în euro este că mai au ceva timp înainte ca leul să pice cu adevărat în fața euro-ului: taifunul abia urmează chiar dacă legea a fost dată astăzi.

Dincolo de zgomot, principalii loviți din această lege sunt companiile IT. Principalele companii IT din România și responsabile cu creșterea spectaculoasă a PIB-ului din acest an sunt IT. Mari companii aveau deja proiecte de investiții și planuri să se extindă în ro. Cel puțin germanii sunt în stand-by, în urma declarației reprezentantului camerei de comerț româno-germană.

Cu privire la curs, momentul de astăzi, fiind unul de tensiune, este firesc să crească. De asemenea, noiembrie-decembrie este oricum lună de creștere fiind black-friday și Crăciunul. O calmare a cursului va fi posibilă doar cu intervenția puternică a BNR-ului.

Ori, întorcându-ne la declarația de astăzi a lui Isărescu, ce aflăm?

Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank România, a declarat pentru Agerpres, că piaţa a reacţionat după comentariile băncii centrale care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs şi una mai redusă de ratele de dobândă.

De asemenea, Horia Braun, economistul-șef al BCR, pune evoluția cursului pe seama mesajului transmis de guvernatorul Isărescu în conferința de presă de marți. (sursa: Știrile PROTV)

Am ascultat și eu parțial discursul lui Isărescu, unul foarte clar și simplu, de data aceasta. Iată ce am înțeles eu:

  • BNR are 3 direcții de acțiune: rezerva, cursul și dobânda;
  • ceva trebuie să facă poc;
  • rezerva a cam scăzut (nu mai e excesivă), ROBORUL îl lasă maxim 2.75% (cf declarației din octombrie când a început ROBORUL să explodeze)
  • presiunea va ieși prin curs

Iată și discursul oficial:

„Mai multă flexibilitate a cursului bineînţeles că trebuie să fie. Cineva trebuie să se mişte mai mult. Sunt trei variabile pe care nu ai cum să le ţii pe toate: rezervele, cursul şi dobânzile. Noi am făcut o combinaţie: nici la rezerve nu am ţinut prea mult, dar am fost spre limita superioară, cu do­bân­zile am ajuns în acest punct şi cre­dem că rata de politică monetară tre­buie să aibă mult mai multă semnificaţie. Este mai bine pentru economia ro­mânească de astăzi, cu un grad de euroizare mai scăzut“,

Răspunsul este clar și Isărescu face bine să îl expliciteze. De asemenea, Isărescu face bine să țină dobânzile cât poate pentru că dobânzile sunt ultimele care pot salva situația când criza o să lovească din plin peste noapte.

Evident că nici cursul nu va fi lăsat chiar de tot din frâu. Isărescu va trage ceva țepe la băncile care ar încerca să profite de situație și să speculeze (prea mult). Rezerva aia, e posibil să nu fie chiar atât de … ne-excesivă cum zice Isărescu ci să fie îndeajuns de mare încât să fie o adevărată bazooka.

În plus, dobânzi mari ar însemna încă un duș rece atât pentru companii și persoane cât mai ales pentru stat și administrația publica care sunt în mare parte creditate de băncile românești la un curs dependent de ROBOR.

Marea dilemă e va reuși Isărescu să continue numărul de magie. Că magie a fost și până acum că a reușit să țină cursul și dobânda și rezerva.

În final, doar aș dori să subliniez că nu e chiar cum zice Isărescu că cineva trebuie să se mişte chiar dacă a completat mai mult. Cele trei se mișcă în tandem, oricât de magician s-ar crede Isărescu: rezerva scade, cursul crește, dobânzile cresc pentru că ce le împinge, le împinge pe toate, chiar dacă efectele nu se văd chiar instant. Tocmai asta speră să facă Isărescu, să nu facă toate poc o data, pentru a prelungi pe o perioadă cât mai lungă impactul, în speranța unei depresurizări. Iluzii ….

6 comments

  • @admin Isarescu a zis ca e un puseu de inflatie care va doar pana in martie 2018, apoi lucrurile isi vor reveni. Nu imi dau seama daca zice adevarul sau nu. Ar avea motiv sa nu spuna exact cum vede lucrurile ?

    • pai cum sa poata sa stie Isarescu ce o sa fie in martie 2018? nu cred ca prin puseu se referea ca inflamatie, cand s-a mai intamplat in Romania sa o ia inflatia aiurea doar pentru o luna doua si apoi sa isi revina? cu exceptia crizei din 2008 sau a devalorilzarilor brutale sau a cresterilor astronomice ale dobanzilor

      inflatia nu s-ar regla decat daca cresterea productivitatii ar depasi cresterea consumului, ori asta ar insemna sa avem austeritate si munca, ori noi avem exact pe dos

  • @admin Vrei sa zici ca o sa avem si dobanzi marite si un leu depreciat ?

    • evident ca dobanzile o sa creasca si evident ca si leul o sa creasca; de fapt toate au crescut deja, atat inflatia cat si dobanzile cat si cursul; marea dilema este daca inflatia se opreste pe la 3% cat zice isa si mai ales daca dobanzile o sa reusasca sa le mentina pana in 2.75%

      inflatia de fapt cred ca este animalul care sta sa scape din cusca primul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.