Are sau nu are imparatul haine?

Dupa o zi in care actiunile si-au revenit, marea intrebare care ramane este: a fost aceasta doar o corectie sau caderea de luni a fost doar scanteia care aprinde dinamita si deocamdata, doar a inceput fitilul sa ia foc? Sau, altfel spus, imparatul are sau nu are haine?

Prin imparatul in acest context m-as referi la intreaga politica a Fed-ului de quantitative easing, politica impusa si altor banci centrale de Bush care a declarat de mai multe ori ca “cine nu este cu noi este impotriva noastra”. Si desi a facut-o in contextul luptei impotriva terorismului, ne dam seama ca bancile centrale europene nu aveau de ales decat sa urmeze strategia propusa de Fed. Cel putin BCE a fost legata la maini, deoarece multe banci europene aveau datorii imense in dolari si in gaura de lichiditate creata, BCE nu le putea ajuta prin tiparirea rapida de euro de vreme ce BCE nu tipareste dolari. Solutia a fost tiparirea de euro si swap-ul cu Fed-ul, de unde americanii se lauda adeseori ca in criza din 2008 ei au salvat si bancile europene.

Si mai concret, intrebarea cu privire la hainele imparatului este daca QE-ul a avut succes si o viitoare crestere a dobanzii va fi tolerata de piete fara probleme fara consecinte dezastruoase care reies deocamdata din calculele matematice. O crestere a dobanzii va insemna o povara si mai marita pe rata creditelor. Si cum toata lumea are credit, de la cetateni pana la companii, institutii, guverne, plata ratelor va suge din nou lichiditate in cazul fericit in care nu se va declansa din nou un domino al falimentelor.

Traim intr-o lume magica in care pana si matematica poate fi ignorata, 1 cu 1 nu fac intotdeauna 2 sau poate fac 2, dar peste 100 de ani, deocamdata pot sa faca tot 1, desi e anormal, dar ne sta in putere sa credem si trebuie sa fim optimisti, caci daca 1 + 1 ar face 2 cum spune matematica, ar insemna sa nu mai tiparim bani, sa nu mai facem credite, sa taiem drastic salarii si cheltuieli si poate chiar sa renuntam la sistemul financiar actual care este un esenta un mare caritas.

Rezultatele economice din SUA pot sa confirme sau sa infirme cel mult niste perspective optimiste, insa nu vor fi indeajuns de semnificative pentru a stinge fitilul aprins. Noul presedinte al Fed-ului nu a declarat inca nimic, cu privire la viitoarea marire a dobanzii insa, acum, nebun sa fii sa crezi ca nu o sa se foloseasca de aceasta “corectie” (ei ii vor spune corectie, evident) ca sa evite cresteri, ba poate chiar sa pompeze lichiditate prin alte mijloace, “ca sa evite turbulentele”. Oricum nimeni nu se mai asteapta sau daca se asteapta la cresteri se asteapta la trepte homeopatice, desi oricum au fost homeopatice si pana acum, insa macar exista speranta unei accelerari cel putin a pasilor daca nu a amplitudinii [1].

Cu toata revenirea de marti, efectele socului inca urmeaza sa fie resimtite si vom auzi de falimente destul de spectaculoase. Cata vreme pietele financiare se gasesc intr-o stare de tensiune crescuta si cata vreme intreaga economie mondiala subjugata total toanelor de pe pietele financiare – multumim bancilor centrale pentru distrugerea pietelor si subjucarea economiei reale finantelor si bancherilor – este doar o chestiune de unde si cand se aprinde scanteia nu de cat de mare o sa fie focul. De vreme ce toata padurea este plina de uscaturi si toata revenirea nu este decat o mare minciuna, nu poate exista alta consecinta a unui viitor incendiu: distrugere totala.

Si ce se mai poate intampla ca un asemenea incendiu sa devasteze Imperiul? Poate ca un foc preventiv ar fi de-ajutor, asa cum pompierii folosesc unele incendii provocate si controlate pentru a combate incendiile de paduri pe teritorii mari in vremuri de caldura si uscaciune sporita. Prin urmare, iata ce aflam: China muta 300.000 de soldati la granita cu Koreea de Nord in pregatire pentru un potential razboi. Stim ca Trump a declarat ca nu va spune ce are de facut si ca mai ales miscarile armatei si strategia folosita o sa fie secrete pentru a surprinde inamicul. Ba sunt unii (Peter Schiff de ex) care spun ca si aceasta cadere a actiunilor ar fi produsa tot de Fed pentru a dezumfla putin bula care s-a umflat prea mult si poate pune probleme prea mari ulterior. Ma indoiesc insa ca oricat de capabili si potenti s-ar crede gamerii de la butoanele masinutelor de manipulare a burselor ar avea curajul sa se joace cu chestii atat de riscante, stiut fiind ca haosul este incontrolabil si asa cum o jungla nu poate fi cucerita cu un portavion, nici pietele care sunt puternic dominate de o componenta psihologica nu pot fi controlate si contagiunea nu poate fi oprita.

Corectie sau nu, crashul de luni ne-a reamintit ca o noua recesiune – cel putin – poate sa apara oricand, ciclurile sunt inevitabile si de la criza creditelor din 2008 au trecut deja destui ani, cu mult peste perioada binestiuta de 8 ani in care loveste o receziune (anterior de 2008 a fost criza dotcom din anul 2000).

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] Market tumble throws Fed rate hike schedule into question

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.