„Investitorii au foarte mare încredere în România. Dacă vă uitaţi pe structura investitorilor o să vedeţi că în marea lor parte au fost din America şi din Marea Britanie. Asta înseamnă că este o încredere foarte mare. Investeşti într-o ţară pe termen lung când eşti sigur că acea ţară nu prezintă un risc, este logic şi de bun simţ chiar şi pentru cei de la clasele primare”
Ziarul Financiar
Poate pe cei care au doar clasele primare ii minte Teodorivici pentru ca restul se prind. In primul rand, nu te poti exprima ca „investitorii au foarte mare incredere in Romania”. Pe principiul ca vorbim pe limba papagaliceasca fara sens, putem foarte usor si sa spunem ca investitorii au foarte mare incredere in Grecia, in Ucraina, in Koreea de Nord etc. Pentru ca nu am minti daca am spune asta, pentru ca sunt investitori si inaceste tari.
In realitate, exista diverse grade de investitii si tipuri de investitori. Exista investitori de risc mare care vaneaza dobanzi mari si care isi asuma riscuri. Daca acesti investitori (cu apetit la risc) cumpara obligatiuni romanesti, nu inseamna ca au incredere in Romania, ci doar ca au incredere in FMI, adica vaneaza profituri mari, dobanzi mari la obligatiuni (cum platim deja) si in caz de criza, au incredere ca o sa apelam la FMI din ale caror datorii vom plati in primul rand investitorii care „au incredere”, asa cum s-a intamplat in Grecia.
In al doilea rand, Teodorovici se lauda ca Romania s-a imprumutat la costuri mai mici decat alte tari. Din nou o minciuna gogonata pentru ca trebuia sa completeze: decat alte tari din Africa. Pentru ca cu greu vom gasi tari in Europa care sa se imprumute la costuri mai mari decat Romania (poate Kosovo, poate Albania, poate Moldova). Iata doar un snapshot cu ratingul tarilor care este principalul criteriu de determinare al costului creditarii. Doar uitandun-e la tarile vecine din alfabet, ne sare in ochi Rusia si Polonia. Intra-devar, suntem la fel cu rusii, dar cu mult sub polonezi.
Desi nu intra in chart, va invit pe site-ul tradingeconomics.com pentru a vedea ratingurile pentru toata tarile. Ca fapt divers, in caz ca va intrebati, Bulgaria are rating mai bun ca noi!
PS: Rusine Ziarul Financiar care ar trebui sa se numeasca Papagalul Financiar pentru ca doar redau macanituri si nu taxeaza macaniturile mincinoase ale politicienilor. O simpla cautare pe google i-ar fi ajutat sa demonteze aceasta minciuna gogonata a unui incompetent care in fapt distruge stabilitatea financiara a Romaniei si ingroapa in datorii viitorul tarii, finantand mitele electorale ale PSD-ului.
PS: cat despre faptul ca investitorii sunt din Anglia si SUA e normal! Pentru ca acolo sunt marii rechini care controleaza FMI-ul si Banca Mondiala ca sa poata sa trimita Troika la Bucuresti sa ii despagubeasca in caz de Doamne-fereste! Asta nu e deloc un lucru sa te lauzi. De laudat ar fi daca in Romania ar investi fonduri de pensii care au toleranta scazuta la risc – aia ar fi intr-adevar o realizare, dar din cauza ratingului slab, acestea nu au cum sa vina ci se duc doar in Polonia si Ungaria.